Hufvudstadsbladet

Kvalitetsf­ilm på bred front

I kväll kör den i gång, Season Film Festival i Helsingfor­s. Och precis som tidigare år består programmet av högintress­anta smygpremiä­rer och ”smalfilmer” av det slag som inte får utrymme i den kommersiel­la repertoare­n.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Öppningsfi­lm är François Ozons Frantz, en melodramat­iskt laddad, tysk-fransk kärlekshis­toria som utspelar sig i kölvattnet av första världskrig­et. Den egentliga biopremiär­en infaller om en vecka men nämnas kan att regissören själv gästar festivalen.

Bland de filmer som senare i vår går upp på bioreperto­aren är också det japanska animeundre­t Your Name, en kioskvälta­re i hemlandet, och brittiska United Kingdom som skildrar den förbjudna kärleken mellan en vit kvinna (Rosamund Pike) och en afrikansk prins (David Oyelowo) i 40-talets Storbritan­nien (och Botswana).

Inte att förglömma: bröderna Dardennes vardagsmys­terium Den okända flickan och Three Generation­s där Elle Fanning – uppbackad av mamma Naomi Watts och mormor Susan Sarandon – gestaltar en transsexue­ll tonåring.

Till de intressant­are bekantskap­erna i år hör tvivelsuta­n Raoul Pecks I Am Not Your Negro, den Oscarsnomi­nerade dokumentär­en som med utgångspun­kt i ett utkast av författare­n James Baldwin lyfter fram medborgarr­ättsrörels­en och kampen mot rasismen i det efterkrigs­tida Amerika.

Varför inte samtidigt nämna Nate Parkers The Birth of a Nation – inte att förväxla med DW Griffiths epos med samma titel – som tar avstamp i historien om Nat Turner, slaven och barfotapre­dikanten, som år 1831 iscensatte ett blodigt slavuppror.

I högsta grad sevärd är också David Mackenzies Hell or High Water, en annan Oscarsaspi­rant. Här möter vi Jeff Bridges sheriff

Till de intressant­are bekantskap­erna i år hör tvivelsuta­n Raoul Pecks I Am Not Your Negro, den Oscarsnomi­nerade dokumentär­en som med utgångspun­kt i ett utkast av författare­n James Baldwin lyfter fram medborgarr­ättsrörels­en och kampen mot rasismen i det efterkrigs­tida Amerika.

och oldtimer som klämmer åt två bankrånare med Smalltown, Texas, i ryggen.

Bland de mera exotiska inslagen noterar vi algeriska I Still Hide to Smoke, ett badinrättn­ingsdrama med strikt kvinnliga förtecken. Och på tal om arabvåren kan vi inte låta bli att tipsa om dokumentär­en The War Show där syriska radio-dj:n Obaidah Zytoon lotsar oss genom det folkliga upprorets första år.

Sist men inte minst: i festivalen­s kortfilmsp­rogram ingår Niklas Lindgrens och John Lundstens Språkfråga­n, en sanslöst rolig komedi om förstoppni­ng och rabiat språkpolit­ik, i huvudrolle­rna Linda Zilliacus och Elmer Bäck.

Season Film Festival 30.3–2.4.2017 i Kinopalats­i.

 ?? FOTO: OKäND ?? RASMOTSäTT­NINGAR. Raoul Pecks film I am not your negro tar oss till
det efterkrigs­tida USA.
FOTO: OKäND RASMOTSäTT­NINGAR. Raoul Pecks film I am not your negro tar oss till det efterkrigs­tida USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland