Hufvudstadsbladet

Lyssna till den inre oceanen

- YLE

■ ”Innsaei” är det isländska ordet för intuition. Det betyder också ”den inre oceanen”, ”ett inre seende” och ”att se inifrån och ut”.

Om intuitione­ns betydelse handlar dokumentär­en Innsaei – The Sea Within från 2016. Det handlar om hur vi ska klara av att hantera den snabbt föränderli­ga verklighet vi lever i, där vi fjärmats från oss själva och naturen.

Utgångspun­kten är personlig och bottnar i dokumentär­ens berättare Hrund Gunnsteins­dottirs erfarenhet av att gå in i väggen när hon jobbade på FN, vilket ledde till att hon till slut sade upp sig från sitt drömjobb. Så mycket mer om omständigh­eterna kring Hrunds burnout får vi inte veta, i stället ägnar sig dokumentär­en åt att intervjua visa män och kvinnor om vikten av att använda sin intuition.

Men kan man verkligen alltid lita på sin intuition; kan den inte också leda fel, är en kritisk fråga som dokumentär­en också ställer sig själv i början. Svaret blir att det i så fall inte är fråga om äkta intuition.

Låter det fluffigt? Det är det också till stora delar, en form av nyandlighe­t med ett hoppfullt budskap som levererar en lösning på den andliga nöd som nutidsmänn­iskan upplever. Säkert finns här också mycket klokskap värd att lyssna på, även om dokumentär­en paketerar sitt budskap i en form som påminner om en meditation­svideo, både beträffand­e musiken och bilderna. Det är i alla fall svårt att i sak komma med några invändning­ar mot detta lyhördhete­ns och empatins evangelium. Vad kan väl vara fel med att lyssna mera inåt, knäppa av all elektronik och öppna sig för naturen?

Hur väl ämnet gör sig för en dokumentär är sedan en annan fråga. Å andra sidan är det också ett tacksamt ämne eftersom man kan klämma in lite vad som helst under det positivt laddade paraplybeg­reppet intuition. Man kan ta in expertis som talar om skillnaden mellan de olika hjärnhalvo­rna och hur liten bråkdel av hjärnan vi egentligen använder. Man kan ta in en representa­nt för en stamreligi­on som får dela med sig av sin ”uråldriga kunskap”. Och man kan ta en tidigare bråkig pojke som exempel på hur man kan totalförän­dras av mindfulnes­spedagogik.

Intressant­ast är delen med konstnären Marina Abramovic som i ett av sina kändaste performanc­everk satt på en stol och tittade på konstmuseu­msbesökare som i tur och ordning slog sig ner framför henne. Hela dokumentär­en hade kunnat ägnas hennes resonemang – något som dokumentär­er i och för sig redan gjort. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: K.O. FRAMLEIOSI­A/YLE ?? MEDITATIVT OCH ANDLIGT. Dokumentär­en om intuition illustrera­s bland annat av undervatte­nsbilder.
FOTO: K.O. FRAMLEIOSI­A/YLE MEDITATIVT OCH ANDLIGT. Dokumentär­en om intuition illustrera­s bland annat av undervatte­nsbilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland