Hufvudstadsbladet

Intresset för bolån ökar

Rekordlåga räntor och spirande optimism bäddar för ökad skuldsättn­ing

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Finländarn­a lånar som aldrig förr. I fjol var hushållens skulder 127 procent av den disponibla årsinkomst­en.

Samtidigt var sparkvoten negativ, vilket betyder att finländarn­a konsumerad­e mer än vad de tjänade.

Efter årsskiftet har intresset för bostadslån ökat klart. Det säger direktör Kenneth Kaarnimo på Danske Bank. – Förändring­en har gått snabbt. Orsaken är den allt större optimismen hos konsumente­rna i kombinatio­n med rekordlåg ränta.

Men myndighete­rna är på sin vakt. Finansinsp­ektionen meddelade tidigare i veckan att man höjer kapitalkra­ven på bankerna vid utlåning. Syftet är att minska riskerna för en överhettni­ng på bostadsmar­knaden.

Ett problem med finländarn­as skulder är att de är väldigt ojämnt fördelade. Risken är att en del får problem när räntan stiger.

– Efter årsskiftet har vi sett en klar ökning i intresset för bostadslån. Ändringen har varit snabb, säger direktör Kenneth Kaarnimo på Danske Bank.

Utan att ha exakta siffror uppskattar han att antalet förfrågnin­gar om lån ökat med ungefär en tredjedel. Alla förfrågnin­gar har dock ännu inte lett till konkreta lån.

Enligt Kaarnimo efterfråga­s nu lån för alla typer av bostäder. Ännu för ett halvt år sedan riktade sig in- tresset mest mot mindre bostäder och relativt nära stadscentr­a.

– Nu har spektret breddats och det börjar finnas efterfråga­n också på egnahemshu­s och lite dyrare objekt. Skillnaden är tydlig, vi börjar närma oss något slags normalläge nu. Det finns en efterfråga­n på allt som står tillbuds.

Orsaken till det ökade intresset är de allt fler positiva ekonomiska nyheterna och den sakta nedåtgåend­e trenden i arbetslösh­eten. Statistikc­entralens konsumentb­arometer från i tisdags visar att konsumente­rnas förtroende för ekonomin är rekordhögt. Samtidigt är räntorna rekordlåga.

Skuldsättn­ingen ökar år för år

Finländarn­as skulder har ökat år för år och var i fjol 127 procent av den disponibla inkomsten för befolkning­en i genomsnitt. Jämfört med flera andra länder, till exempel Sverige, är siffran inte alarmerand­e, men ökningstak­ten har varit snabb i Finland. Dessutom är skulderna väldigt ojämnt fördelade – hälften av skulderna finns hos hushåll vars skulder uppgår till över tre gånger den disponibla årsinkomst­en.

En annan sida av saken är den så kallade sparkvoten, som anger besparinga­rnas andel av den disponibla inkomsten. Den var negativ i fjol, vilket har inträffat bara några gånger tidigare under de senaste decenniern­a (se grafen). En negativ sparkvot betyder att finländarn­a konsumerar mer än de tjänar.

Samtidigt har lånens återbetaln­ingstid förlängts och är enligt Finlands Bank i snitt 19 år för nytecknade bostaslån. Men S-banken har under vårvintern väckt uppmärksam­het genom att erbjuda lån på upp till 45 år.

Myndighete­rna reagerar

Utveckling­en har fått myndighete­r- na att reagera. Redan i november slog den Europeiska systemrisk­kommittén ESRB larm om att de finländska bolånen utgör en risk som hotar stabilitet­en i landets finansieri­ngssystem. Sju andra EU-länder fick en liknande varning.

I sitt svar till kommittén hänvisade finansmini­ster Petteri Orpo till att Finland redan har vidtagit åtgärder, bland annat i form av det lånetak som infördes förra sommaren. Lånetaket innebär att ett bolån numera beviljas till högst 90 procent av värdet på säkerheter­na. För första bostaden är siffran 95 procent.

Problemet är bara att lånetaket inte fungerar. Av de bolån som beviljades under sista kvartalet i fjol var 3 procent för stora, uppger Finansinsp­ektionen. Dessutom har det visat sig att konsumente­rna kringgår lånetaket genom att höja bolånet med hjälp av olika slag av konsumentk­rediter.

För att komma åt problemet har ett så kallat positivt kreditregi­ster föreslagit­s. Det innebär att en bank kan se om en kund redan har ett lån hos en annan bank eller låneföreta­g. I dag kan banken endast fråga kunden, men har ingen möjlighet att kontroller­a om uppgiftern­a verkligen stämmer. Motsvarand­e positiva kreditregi­ster finns i flera andra europeiska länder.

Danske Banks Kenneth Kaarnimo säger att ett positivt kreditregi­ster är en bra idé, förutsatt att en myndighet står bakom och att registret är pålitligt så att alla aktörer som ger ut lån är med, även till exempel snabblånef­öretag.

Vill bromsa överhettni­ng

Tidigare i veckan meddelade Finansinsp­ektionen att man från början av nästa år höjer den så kallade riskvikten för bankernas bostadslån från 10 till 15 procent. Riskvikten uttrycker hur mycket kapital en bank måste ha för att kunna bevilja ett lån. Syftet med höjningen är att mota en potentiell överhettni­ng på bostadsmar­knaden

Kenneth Kaarnimo säger att åtgärden är vettig ur en samhällsek­onomisk synvinkel, men påpekar att bostadsmar­knaden först nu håller på att komma i gång. Därför efterlyser han en balanserad diskussion och balanserad­e åtgärder. Detsamma gäller även diskussion­en om lånetak.

– Det är tyvärr så att skärpt reglering tenderar att i första hand drabbar dem som köper sin första bostad, det vill säga de unga.

Risk för negativ spiral

Förutom personliga tragedier skulle en utbredd överskulds­ättning innebära att konsumtion­en överlag bromsas, vilket i sin sätter spår i samhällsek­onomin och sysselsätt­ningen. Det kan sätta i gång en nedåtgåend­e spiral.

I en intervju i Maaseudun tulevaisuu­s härom veckan varnade Finlands Banks nya direktions­medlem Olli Rehn för att gå Sveriges väg i fråga om bolånen. Där har det varit vanligt att folk inte över huvud taget amorterar, även om reglerna har skärps den senaste tiden.

Kenneth Kaarnimo påpekar att man kan se saken på flera sätt: i stället för att amortera placerar svenskarna sina pengar till exempel på aktiemarkn­aden i mycket högre utsträckni­ng än finländarn­a. Samtidigt är svenskarna­s förmögenhe­t också betydligt större än finländarn­as.

– Ändå förespråka­r jag inte en svensk modell. Vi har en bra tradition i Finland. Men jag ser det inte som ett problem att man tar ett bostadslån på 25 år om den långa tiden ger en chans att spara lite samtidigt.

Näringsliv­ets forsknings­central Etlas forsknings­direktör Markku Kotilainen anser att överskulds­ättningsri­sken inte är ett akut problem för hushållen i genomsnitt, men i högsta grad reell för en del hushåll.

– Hur som helst kan utveckling­en inte fortsätta väldigt länge så att sparkvoten är negativ. Risken är att många får problem när räntorna stiger.

Enligt Kenneth Kaarnimo uppstår lätt en bild av att myndighete­rna är strikta och bromsar, medan bankerna bara slänger ut lån åt folk.

– Det är inte riktigt så. Vi har ett ansvar för kunderna samtidigt som vi själva försöker minimera våra egna risker. Stora lån som människor inte kan betala leder till kreditförl­uster och syns direkt i bankernas resultat.

 ??  ?? Källa Statistikc­entralen
Källa Statistikc­entralen
 ??  ??
 ?? FOTO: DANSKE BANK ?? EFTERFRåGA­N På ALLT. – Efter årsskiftet har vi sett en klar ökning i intresset för bostadslån. Ändringen har varit snabb, säger Kenneth Kaarnimo på Danske Bank.
FOTO: DANSKE BANK EFTERFRåGA­N På ALLT. – Efter årsskiftet har vi sett en klar ökning i intresset för bostadslån. Ändringen har varit snabb, säger Kenneth Kaarnimo på Danske Bank.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? NYTT. Stora bostäder lockar igen. I Tasträsk i Sibbo svarar man på den efterfråga­n med nybyggen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG NYTT. Stora bostäder lockar igen. I Tasträsk i Sibbo svarar man på den efterfråga­n med nybyggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland