Hufvudstadsbladet

Prata om sex med unga

Vuxna tycker i allmänhet att det är pinsamt att prata om sex med ungdomar. De unga däremot längtar efter sakliga diskussion­er om relationer, gränser och sociala koder. Man behöver inte ha alla svar själva, det räcker med att öppna diskussion­en.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Man behöver inte vara rädd för att prata om sex med unga, tvärtom. Det är sakliga diskussion­er om relationer, respekt, könsidenti­tet och övertramp som de unga vill delta i, åtminstone om man får tro Ungdomsaka­demins sexpratare Liselott Lindén och Fanny Södergran.

Det behöver inte vara pinsamt, stressigt eller dramatiskt – diskussion­en om sex kan handla om så mycket mer än det rent biologiska och praktiska, som preventivm­edel. Liselott Lindén och Fanny Södergran har i två års tid jobbat med Ungdomsaka­demins workshop Fair sex och har träffat hundratals ungdomar som studerar på andra stadiet i hela Svenskfinl­and. De vet att ungdomar har ett stort behov av att få föra en saklig diskussion om och kring sex – om kommunikat­ion, lyhördhet och hur man ska tolka varandras signaler.

– Vi fokuserar mera på den sociala aspekten, sex handlar ju om så mycket mer än själva den intima biten. Det finns inga rätta svar i den här diskussion­en, det handlar om att de unga måste känna efter vad de själva tycker och tänker, ta reda på vad den andra vill och fundera på hur man kan kommunicer­a kring det, förklarar Fanny Södergran.

– Vi håller inte några föreläsnin­gar om sexuella relationer, utan ger exempel på olika situatione­r med hjälp av bilder och berättelse­r och så får de unga själva diskutera sig fram till olika lösningar som kunde kännas okej för de inblandade personerna. Det är själva diskussion­en som är poängen, säger Liselott Lindén.

Prata – eller lyssna

Den modell för samtal kring sex som Lindén och Södergran håller i skolor är utvecklad av Ålands fredsinsti­tut, men finns nu tillgängli­g för svenska skolor i hela landet. Duon har under det gångna året hållit 38 workshoppa­r i skolor och fått in värdefull feedback från ungdomarna.

– De allra flesta ungdomar som deltagit i våra workshoppa­r uppskattar att de har fått en chans att diskutera sex på ett öppet sätt. Den möjlighete­n finns sällan annars i gymnasier eller yrkesskolo­r, säger Lindén.

I den nya läroplanen, som trädde i kraft i höstas, har sexualfost­ran i gymnasiet flyttats till valbara ämnen, så alla studerande på andra stadiet får inte längre automatisk­t ta del av den här typen av undervisni­ng. Därför vill många lärare bjuda in Ungdomsaka­demin vid Luckan för att hålla Fair sex-workshoppa­r i skolorna.

En viktig grej i Fair sex-programmet är att samtalen förs utifrån fiktiva exempel, så ingen ska dela med sig av sina egna erfarenhet­er. Diskussion­en förs i grupper med både pojkar och flickor där deltagarna känner varandra från förr och känner sig bekväma med att uttala sig, om de vill.

– Vi poängterar alltid att det är frivilligt att delta i diskussion­en, vill man inte säga något går det bra att passa. För många är det givande i sig att bara lyssna på ett samtal om sex, berättar Södergran.

– Det blir också en mycket bättre diskussion om gruppen är blandad, det är mycket mera trovärdigt när både flickor och pojkar är med när man pratar om ömsesidig respekt, gränser, fördomar och könsnormer, tycker Lindén.

En erfarenhet i sig

Redan dessa samtal i skolklasse­r, som handlar om sexuell identitet, relationer, gränser för övertramp och att vara lyhörd för andras åsikter, ger de unga deltagarna en första modell för hur man kan prata om sex. Det är enligt Lindén en bra erfarenhet att ha med sig senare, när man ska föra samma samtal med sin blivande partner.

En viktig aspekt i samtalen är att de är normkritis­ka och undviker situatione­r där alla par är klassiska flicka-pojke-par. I övningsupp­gifterna heter personerna exempelvis Kim och Alex och så får var och en själv avgöra vem det handlar om.

– Vi håller en trygg och allmän nivå på samtalen, men ändå så att så många som möjligt ska kunna identifier­a sig med någon i exemplen, säger Södergran.

Inviga andra vuxna

De tankar om hur man kan prata med unga om sex, som Liselott Lindén och Fanny Södergran fått i samtal med unga under de gångna två åren, vill de nu dela med sig av till andra vuxna profession­ella som arbetar med unga. Därför ordnar Ungdomsaka­demin i samarbete med Folkhälsan ett heldagssem­inarium på tisdag nästa vecka, som riktar sig till skolhälsov­årdare, kuratorer, gymnasielä­rare, ungdomsarb­etare och övrig skolperson­al.

– Vi hoppas att deltagarna ska bli inspirerad­e av vad ungdomarna har att säga. Det behöver inte vara dramatiskt eller nervöst. Och den vuxna behöver framför allt inte ha alla svaren själv, det räcker med att ta upp frågan med de unga och uppmuntra dem att bilda sig en egen uppfattnin­g om respekt, gränser och attityder, säger Liselott Lindén.

– Vi vill också öppna upp begreppet, sex är något mycket större än det fysiska. Det handlar om kommunikat­ion, relationer och social kompetens, preciserar Fanny Södergran.

Över 50 personer är anmälda till seminariet som hålls på G18, ett tjugotal platser finns ännu lediga.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINN HENRICHSON ??
FOTO: LINN HENRICHSON
 ?? FOTO: DANIEL KARLSSON ?? VAR GåR GRäNSEN? Teater Nakens pjäs Vargen kommer behandlar det svåra ämnet sexuella övertramp med både humor och stort allvar. På scenen står skådespela­rna Celia Hakala, Emma Larsson och Maja Lundqvist. Pjäsen visas på tisdagens seminarium, men den...
FOTO: DANIEL KARLSSON VAR GåR GRäNSEN? Teater Nakens pjäs Vargen kommer behandlar det svåra ämnet sexuella övertramp med både humor och stort allvar. På scenen står skådespela­rna Celia Hakala, Emma Larsson och Maja Lundqvist. Pjäsen visas på tisdagens seminarium, men den...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland