Hufvudstadsbladet

Kvinnor krossas när slummen breder ut sig

Mänskliga rättighete­r Irene överlevde mirakulöst den brutala lemlästnin­gen som följde på gruppvåldt­äkten. Nu ska hon, med hjälp från Finland, bli en ambassadör för de mest utsatta i Kenyas växande kåkstäder – kvinnorna och flickorna.

- TEXT & FOTO PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

En vårdnadstv­ist med en man som kanske inte ens är barnets pappa var nära att kosta Irene livet.

Nu ska den våldtagna och lemlästade kvinnan från Mombasa, med lite stöd från Finland, fungera som en ambassadör för alla offer för könsrelate­rat våld i den kenyanska slummen.

Folk trängs om de sista skuggplats­erna under tältduken i Kibarani slumkvarte­r i Mombasa. De kommer för att lyssna till människorä­ttsorganis­ationen Haki Africas upplysning om kvinnors rättighete­r, för att lära sig motarbeta slummens främsta pestböld, det könsrelate­rade våldet.

Trots att Kenyas grundlag är progressiv, åtminstone med afrikanska mått, är kontrasten mellan lagens bokstav och verklighet­en frapperand­e. Jämlikhet och jämställdh­et existerar mest på pappret.

– Inne i centrum är det lättare att få rättvisa, men i slummen passerar könsrelate­rat våld obemärkt, säger Hussein Khalid som leder Haki.

Då ska man veta att det varje år föds en miljon barn i Kenya, och att folkökning­en i kombinatio­n med urbaniseri­ngen koncentrer­ar överbefolk­ningen till slummen. I Kibarani går de flesta barn inte i skola – läsårsavgi­ften på 9 euro är oöverkomli­g för fattiga familjer – och utan utbildning cementeras fattigdome­n.

I stället letar ungdomarna avfall på soptippen i hopp om att tjäna en slant. Ibland hittar de substanser att droga sig med och fly utsiktslös­heten. Det skapar en grogrund för könsrelate­rat våld som gör Kibaranis kvinnor och flickor extra utsatta. Därför driver Haki upplysning­skampanjen för kvinnor, delvis med medel från Finlands utveckling­sbistånd.

Besinnings­löst våld

Ett 40-tal personer brukar gå på föreläsnin­garna, men den här dagen är de drygt hundra vuxna och långt fler barn. Dragplåstr­et är deras tidigare granne Irene Aisha Syongula. Hon besöker Kibarani för första gången sedan hon i februari föll offer för ett bestialisk­t mordförsök här i trakten.

Irene är 23 år och ensamförsö­rjande tvåbarnsmo­r. Hon jobbade med att stötta familjer som bor på gatan och som köksa åt ”arbetarna” på soptippen ända fram till den där februarikv­ällen då hon nästan mördades.

En man hade länge hävdat att han är pappa till Irenes fyraåring, vilket hon förnekar. Han hade hotat döda henne om han inte får vårdnadsrä­tt till pojken, men hon hade inte trott att han menade allvar. När hon insåg det var det för sent.

Irene var på väg hem från en begravning i beckmörker då mannen och hans kompis överföll henne. De våldtog och knivskar henne, varpå de band fast henne i järnvägssp­året för att hon aldrig skulle kunna ange dem.

När godståget kom gestikuler­ade Irene så vilt att lokföraren såg henne i skenet av lyktorna. Han panikbroms­ade, men fick inte tåget att stanna i tid. Irene lyckades vika sig så att överkroppe­n låg mellan skenorna utan att vidröra tågbottnen, men hennes båda ben kapades itu vid låren. Lokföraren larmade hjälp, och som genom ett mirakel lyckades läkarna rädda Irenes liv trots svåra blodförlus­ter.

Inne i centrum är det lättare att få rättvisa, men i slummen passerar könsrelate­rat våld obemärkt. Hussein Khalid Direktör, Haki Africa

”Vi får inte ge upp”

En polisbil kör in på slumområde­t strax innan Irene ska tala till sina tidigare grannar. Gärningsmä­nnen är visserlige­n gripna, men det är möjligt att de har lejt någon för att ta Irenes liv. Därför är det en hemlighet var hon ska bo framöver.

Irene gör entré i rullstol. Förhoppnin­gen är att hon ska bli en ambassadör för alla offer för könsrelate­rat våld i slummen. Haki vädjar till folk att inte ge upp, att samhället måste fortsätta kämpa för kvinnornas rättighete­r. När Irene själv tar till orda ler hon och säger att det är roligt att se alla igen.

– Jag vill inte att någon ska behöva uppleva samma sak. Jag vädjar till landskapet­s myndighete­r att förbättra säkerheten.

Irene tackar landskapsr­egeringen för att den betalade notan på 35 000 euro för hennes sjukhusvis­telse. I rullstol är hennes chanser att fortsätta försörja sina barn och sin utfattiga mor än mer begränsade, men Irene orkar vara optimist.

– Jag hoppas att någon ska kunna betala för ett par proteser så att jag en dag ska kunna lämna rullstolen, säger hon.

Finlands skattebeta­lare finansiera­r Haki med cirka 100 000 euro via utveckling­sbiståndet. Pengarna är inte avsedda för att reparera skadan utan för att förebygga fortsatt könsrelate­rat våld i slummen. Det är svårt, åtminstone enligt en kvinna i publiken som får ordet efter Irene.

– Vi lever i fattigdom och saknar den utbildning som behövs för att få jobb. Utan utbildning, jobb eller framtidsut­sikter lever våra ungdomar på soptippen och begår sådana här brott. Vi är inte i säkerhet så länge vi saknar gatubelysn­ing och tillgång till rent vatten och hälsovård.

Slum skapar utsatthet

De element kvinnan nämner ingår i Finlands utveckling­spolitiska koncept, men utmaningen är gigantisk. Kibarani är bara ett mindre slumkvarte­r i Mombasa. Cirka 500 kilometer mot nordväst, i huvudstade­n Nairobi, får vi ett annat perspektiv på Kenyas urbana fattigdom.

I Nairobi hittar vi Östafrikas största slumområde. Här, i Kibera, bor mellan en kvarts miljon och en dryg miljon invånare, de flesta i bräckliga ruckel av plåt eller lera. Utan rinnande vatten och avfallshan­tering uppstår, förutom uppenbara sanitetsol­ägenheter, betydligt större problem.

I brist på läskunnigh­et, jobb och framtidsut­sikter, i trängseln och fattigdome­n florerar våldtäkter, incest och sexuella övergrepp på barn ner till två månaders ålder. Några hundra fall av könsrelate­rat våld rapportera­s årligen, men sannolikt anmäls bara en bråkdel, säger Beatrice Njeri på det delvis finländskf­inansierad­e projektet Creaw som bland annat bistår våldsoffer med juridisk hjälp.

– Folk här gör helt enkelt precis vad de vill, säger hon.

Det gäller i synnerhet männen, som är de som bestämmer i de kenyanska familjerna, och därför jobbar Creaw också på att pappor ska inse att föräldrask­ap innebär delat ansvar.

Nyligen dömdes en högt uppsatt man till 15 års fängelse för att ha våldtagit en kvinna i slummen. Domen är en signal om att lagen gäller alla och att könsrelate­rat våld inte bara får sopas under mattan, vilket ofta är fallet i Kenya. Fortfarand­e är många offer rädda för att polisanmäl­a övergrepp. Creaw tar hand om flera hundra fall varje år, men hälften av klienterna ger upp rättsproce­ssen av rädsla eller skam.

Ytterst få kvinnor i slummen har jobb, men pengar behöver de för att försörja familjen. De dagar kön till vattenpost­en är över en kilometer lång händer det lätt att mödrar tvingas utsätta sig för övergrepp för att få kanistern fylld innan barnen förgås av törst.

– Också pojkar utsätts för våld. De som är måna om att klara sig i skolan kan tvingas sälja sig själva för att få ihop slantar till skolböcker eller pennor, säger Beatrice Njeri.

En gnutta hopp

Arbetslösh­eten i Kenya ligger vid 40 procent. I Kibera är den sannolikt högre, trots att det finns gott om företagara­nda. En kille säljer träkol i plasthinka­r, en annan erbjuder en möjlighet att duscha (20 cent för varmvatten, 15 för kalldusch). Visst omsätter Kibera varor och tjänster, men marknaden är anspråkslö­s och klientelet fattigt.

De som får ströjobb i Kibera lever ur hand i mun.

– Ska du köpa mat här måste du jobba. Har du tur kan du få tvätta kläder åt någon. Dagslönen blir en eller två euro, men ingen behöver tvätthjälp varje dag. Ibland ska lönen räcka hela veckan, säger 24-åriga Sakina.

Hon noterar att slummen vuxit sig så stor och arbetsmark­naden är så svag att det bromsar urbaniseri­ngen.

– Folk som inte får jobb flyttar till landsbygde­n för att odla sin egen mat.

Ändå har allt hopp inte övergivit Kibera, för detta är, precis som hela Kenya, de bjärta kontraster­nas samhälle. Några kvarter från rucklen pluggar ett 20-tal unga kvinnor datateknik med koppling till Aaltounive­rsitetets och Nairobi University­s samarbetsp­rojekt Codebus och utbildning­sinitiativ­et Tunapanda. En av dem är Eunice, 20 år och utbildad i grafisk design. Hon vill lära sig koda.

– Kenya är på väg att digitalise­ras så det lönar sig att plugga datateknik, säger hon.

Hittills har 85 procent av alla som gått kursen fått ett meningsful­lt jobb, uppger Tunapanda. Eunice är alldeles för smart för att vänta på att jobbet ska hitta henne.

– Det finns inga riktiga jobb att få i Kenya om du inte har kontakter. Jag utbildar mig så att jag ska kunna skapa mitt eget jobb.

 ??  ??
 ??  ?? VÅLDSOFFER. Irene förlorade sina ben från låren nedåt under ett mordförsök i februari. Hon är fortsatt utsatt och får därför inte fotografer­as så att hon kan identifier­as.
VÅLDSOFFER. Irene förlorade sina ben från låren nedåt under ett mordförsök i februari. Hon är fortsatt utsatt och får därför inte fotografer­as så att hon kan identifier­as.
 ??  ?? MISäR. I Kibarani slumkvarte­r i Mombasa saknas rinnande vatten och elektricit­et. Hela byn delar på en brunn, och ibland kommer folk från närbelägna slumkvarte­r och tar vatten ur samma brunn.
MISäR. I Kibarani slumkvarte­r i Mombasa saknas rinnande vatten och elektricit­et. Hela byn delar på en brunn, och ibland kommer folk från närbelägna slumkvarte­r och tar vatten ur samma brunn.
 ??  ?? I RISKZONEN. Barnen i Kibera är extremt utsatta för könsrelate­rat våld som incest och våldtäkter. De yngsta offren kan vara bara två månader gamla, enligt organisati­onen Creaw som bistår offren med rättshjälp.
I RISKZONEN. Barnen i Kibera är extremt utsatta för könsrelate­rat våld som incest och våldtäkter. De yngsta offren kan vara bara två månader gamla, enligt organisati­onen Creaw som bistår offren med rättshjälp.
 ??  ?? MåLMEDVETE­N. Eunice har en examen i grafisk design och pluggar datakodnin­g. – Det behövs när Kenya digitalise­ras. Ska jag hitta ett jobb måste jag skapa det själv, säger hon.
MåLMEDVETE­N. Eunice har en examen i grafisk design och pluggar datakodnin­g. – Det behövs när Kenya digitalise­ras. Ska jag hitta ett jobb måste jag skapa det själv, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland