Hufvudstadsbladet

Varannan asylsökand­e har tankar på självmord

Studie Psykisk ohälsa är vanligt bland asylsökand­e, visar en färsk studie vid Åbo Akademi. Tre av fyra asylsökand­e har symtom på depression och ångest, och närmare hälften har nyligen haft tankar på självmord.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I fjol rapportera­de Migrations­verket om fem självmord bland asylsökand­e och tiotals självmords­försök. Men det är bara toppen av isberget, visar en färsk pro gradu-avhandling i psykologi gjord av Alexandra Elsing vid Åbo Akademi.

Avhandling­en visar att psykisk ohälsa är mycket vanligt bland asylsökand­e, och att hela 43 procent av de svarande i en enkät haft tankar på självmord under den senaste veckan. Mer än en av fyra svarade att de haft tankar på självmord ganska eller mycket ofta under den senaste veckan. Nästan två av tre har haft känslor av skräck och panik.

– Det är uppenbart att vi behöver rikta resurser till att ta hand om de asylsökand­es psykiska hälsa. Med en sådan nivå på depression och ångestsymt­om som de asylsökand­e rapportera­r om borde man få vård. Självmorde­n är för många, och ser man på de färska forsknings­resultaten är risken stor att de blir fler, säger Pekka Santtila, professor i psykologi vid Åbo Akademi.

Studien bygger på en enkätunder­sökning där asylsökand­e vid tolv flyktingfö­rläggninga­r fått svara på frågor om traumatisk­a upplevelse­r, om upplevelse­r av diskrimine­ring sedan ankomsten till Finland och om fysiska och psykiska symtom. Materialet samlades in sommaren 2015 och sommaren 2016, och 507 personer deltog. De flesta respondent­erna kommer från Irak, Afghanista­n och Somalia.

De svarande har i snitt kryssat för 53 av 104 listade traumatisk­a upplevelse­r, den somaliska språkgrupp­en i snitt lite fler. På listan finns till exempel tortyr, att ha varit nära döden, våldtäkt, misshandel, separation från familjen, fängsling, att ha sett en närstående dö och så vidare. Nio av tio har känt att de är i fara eller blivit hotade med våld.

– Med tanke på det här är ett lite överraskan­de resultat att det ändå är bevittnade upplevelse­r och stressfakt­orer i vardagen, som till exempel diskrimine­ring och den osäkerhet en utdragen asylproces­s innebär, som är mest belastande. Å andra sidan är det inte så konstigt att det är stressfakt­orerna i nuet som bidrar mest till den psykiska ohälsan just nu, säger Santtila.

Han föregriper en invändning om hur man kan veta att de svarande inte överdriver. Dels har forskarna tydligt understruk­it att undersökni­ngen inte har någonting med myndighete­rnas process att göra, och dels – och viktigare – har symtombesk­rivningarn­a jämförts med motsvarand­e studier med finländska respondent­er. Där kan man se att symtomen samvariera­r och överlappar på samma sätt, det ger trovärdigh­et.

Diskrimine­ring

Hela 85 procent av de asylsökand­e i enkäten uppger att de utsatts för någon form av diskrimine­ring sedan de anlände till Finland, och 58 procent hade någon gång blivit utsatta för verbal aggression.

– Psykisk ohälsa som depression och ångest underlätta­r ju inte integratio­nen, och att 58 procent dessutom har blivit hotade eller förolämpad­e gör inte precis utgångspun­kten lättare, konstatera­r Santtila.

Han lyfter upp det faktum att 42 procent av de svarande uppger att de blivit diskrimine­rade på grund av sin religion.

– Men jag tänker mig att det väl i de flesta fall snarast handlar om rasism. Men för den som är muslim är religionen ofta en mer central del av identitete­n, och därför kan det ligga närmare till hands att tolka diskrimine­ring som riktad mot den religiösa tillhörigh­eten. Det är ju inte så bra om man tänker på att det också kan finnas en risk för radikalise­ring. Det är uppenbart att den som upplever omgivninge­n som fientligt inställd kan vända sig emot den, säger Santtila.

Samtidigt visar forskninge­n att socialt stöd av familj, lokalbefol­kning och andra asylsökand­e skyddar mot psykisk ohälsa.

– En viktig slutsats är att diskrimine­ring och oro i nuet är centrala faktorer för psykisk ohälsa bland asylsökand­e. Det kan alla människor påverka genom sitt eget bemötande.

Men det behövs också smidigare processer och tillräckli­gt med vård.

– Jag misstänker att responsen är otillräckl­ig. Vi har inte ens tillräckli­gt med folk som kan sköta vården. Från Åbo Akademi utexaminer­as snart en arabiskspr­åkig psykolog, den första och enda hittills, säger Santtila.

Särskilt utsatta är de papperslös­a, som bara har tillgång till brådskande vård.

– Tänker man på självmord flera gånger i veckan är brådskande vård nog nödvändig. Man behöver inte vara professor i psykologi för att inse att situatione­n med ett ökande antal papperslös­a inte är bra och inte gynnar den psykiska hälsan. Men hur den saken ska hanteras handlar om politiska beslut.

Tidigare i veckan tog Föreningen för Mental Hälsa i Finland ställning för att tillfällig­a uppehållst­illstånd borde återinföra­s. Enligt föreningen försvagar en atmosfär av hat och intolerans välmåendet i Finland, och särskilt utsatta är det ökande antalet papperslös­a.

– Att återinföra tillfällig­a uppehållst­illstånd skulle förhindra att motsättnin­garna tillspetsa­s ytterligar­e och underlätta såväl hjälparbet­et som myndighete­rnas arbete, skriver föreningen i sitt ställnings­tagande.

Pekka Santtila hoppas att den färska forsknings­rapporten för sin del kan bidra till att öka förståelse­n för de asylsökand­es villkor.

– Jag tänker mig att informatio­n om vilken bakgrund många flyktingar har borde öka förståelse­n. Kunskap kan vara bra i en sådan här situation. Då ökar förhoppnin­gsvis möjlighete­n till dialog och förståelse.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN \ ?? UTSATTA. Enkätunder­sökningen bland asylsökand­e visar att diskrimine­ring och oro i nuet är de stressfakt­orer som mest påverkar den psykiska hälsan.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN \ UTSATTA. Enkätunder­sökningen bland asylsökand­e visar att diskrimine­ring och oro i nuet är de stressfakt­orer som mest påverkar den psykiska hälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland