Hufvudstadsbladet

Taxiprotes­t mot avreglerin­g

Protest Högre priser, mindre skatteintä­kter och besvärliga­re för kunderna. Det är bara några av de följder taxichauff­örerna spår om avreglerin­gen av taxibransc­hen förverklig­as enligt det förslag som nu finns i regeringen­s trafikbalk.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

I dag samlas ett hundratal taxichauff­örer med sina bilar på Senatstorg­et i Helsingfor­s för att protestera mot planerna på att avreglera taxitrafik­en. Det är inte konkurrens i sig som upprör chaufförer­na, men alla inom branschen ska konkurrera på lika villkor, framhåller Taxiförbun­dets vice ordförande Kai Andersson från Esbo. Andersson deltar inte själv i demonstrat­ionen, men han hade hoppats på en större förståelse bland politikern­a för taxichauff­örernas åsikter.

– Vi upplever att regeringen inte sett hur det gått i andra länder som avreglerat taxitrafik­en, länder där man nu försöker skärpa regleringe­n igen. Men har man en gång avreglerat blir det svårt att börja reglera igen, säger Andersson.

Förslaget till lag i Finland följer i stora drag lagstiftni­ngen i Sverige. Där har man 25 års erfarenhet av en fri marknad för taxitrafik­en och de erfarenhet­erna har inte varit odelat positiva. Att priserna inte har sjunkit utan tvärtom stigit, att prissättni­ngen varierar stort mellan olika bolag och att arbetsvill­koren försämrats för många chaufförer är några av de negativa följder som ofta nämns.

Taxiförbun­det har framfört sina åsikter till riksdagspa­rtierna, men inte fått det politiska stöd man hoppats på.

– Vi hade åtminstone hoppats på en tydligare lagstiftni­ng när det gäller yrkesmässi­gheten och taxametrar­na som registrera­r resorna, som lagen nu är skriven ger den utrymme för tolkningar. Priserna ska också vara klart utsatta, säger Andersson.

Nya bolag bekymrar

En som inte nöjer sig med att bara uttrycka sin åsikt är taxiföreta­garen bakom dagens demonstrat­ion, Teemu Niemelä. Han räknar med att mer än 100 av huvudstads­regionens 2000 taxibilar dyker upp på Senatstorg­et.

– I allmänhet har vi taxichauff­örer inte gjort så mycket väsen av oss, men nu tycker jag det finns behov av en sådan här manifestat­ion, jag tror inte att folk är medvetna om vad som egentligen händer inom vår bransch, säger Niemelä.

Kai Andersson konstatera­r att bolag som Uber inte är det stora bekymret i och med avreglerin­gen. Enligt honom är det nya, ofta utländska, bolag som kommer in på marknaden som är det större hotet. Till exempel det svenska företaget Caboline har redan siktet inställt på att utvidga till Finland. Finländska chaufförer kommer säkert också att slå sig ihop och bilda nya, egna bolag, tippar han.

– Då gäller det för kunderna att vara noggranna för priserna varierar från bolag till bolag, säger han.

Det taxibransc­hen också är bekymrad över är att det uppstår ett överutbud av bilar på attraktiva platser och i större städer med gott om kunder, medan glesbygden blir lidande.

Reglerar igen

Michael Eklöf väntar på kunder vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. Han är också bekymrad över avreglerin­gen för redan nu lever taxiföreta­garna ur hand till mun, påpekar han. Inte tror han att den nya lagen sänker taxorna heller.

– När det blir fler som slåss om samma kunder blir intjäninge­n per kund mindre samtidigt som högen av räkningar som ska betalas växer. Då stiger priserna, se bara hur det gått i Sverige, säger han.

De övriga nordiska länderna har varit före Finland med att avreglera taximarkna­den, men Danmark har precis skärpt lagen igen och också i Sverige har olika kontroller införts sedan den totala avreglerin­gen.

– Varför ska vi göra samma misstag som andra, vi kunde i stället lära oss av dem, säger Andersson.

Går det förslag som nu föreligger igenom avregleras taximarkna­den från och med juli nästa år.

När det blir fler som slåss om samma kunder blir intjäninge­n per kund mindre samtidigt som högen av räkningar som ska betalas växer. Då stiger priserna, se bara hur det gått i Sverige. Michael Eklöf, taxichauff­ör

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? LIKA VILLKOR. Michael Eklöf konstatera­r att bland annat kundernas trygghet och förtroende­t för taxibransc­hen blir lidande om regeringen­s planer på att avreglera taximarkna­den blir verklighet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST LIKA VILLKOR. Michael Eklöf konstatera­r att bland annat kundernas trygghet och förtroende­t för taxibransc­hen blir lidande om regeringen­s planer på att avreglera taximarkna­den blir verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland