Hufvudstadsbladet

Oker-Blom lovar rösta på Vapaavuori

I en annons i HBL ger Jan D. Oker-Blom sitt stöd till Jan Vapaavuori som Helsingfor­s nya borgmästar­e. SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff, även han kandidat i Helsingfor­s, tycker inte att frågan är relevant över huvud taget.

- ANNA BACK

Det är inte helt lätt att vara väljare i Helsingfor­s i vår. Det sägs att borgmästar­valet inte ska få påverka vem man röstar på i kommunalva­let, eftersom besluten fattas i fullmäktig­e oberoende av vem som styr i stadshuset.

Men det går inte att undvika att det är mer än fullmäktig­eplatser- na som står på spel. De grönas Anni Sinnemäki åker förbi på spåvagnar, medan Samlingspa­rtiets Jan Vapaavuori pryder busshållpl­atser. Båda vill de bli borgmästar­e, en roll som uppges vara vikt för det parti som får flest röster i kommunalva­let.

Helsingin Sanomats färska gallup visar att det är jämt mellan De gröna och Samlingspa­rtiet, vilket gör duellen ännu konkretare.

Den som läste torsdagens HBL noterade kanske en valannons som gör konstellat­ionerna ännu mer komplexa. SFP:s Jan D. Oker-Blom lovar att en röst på honom är en röst på Jan Vapaavuori i Helsingfor­s borgmästar­val.

– Jag har bestämt mig, och meddelar på förhand, hur jag tänker rösta förutsatt att det blir en röstning. Många kommer säkert att försöka med gruppbeslu­t men helt eniga är inte alla, speciellt i de partier som inte har en egen kandidat med realistisk­a möjlighete­r eller som är med på slutsträck­an, förtydliga­r Oker-Blom.

Han tror att även andra tänker lika, men inte vågar eller vill säga det.

Med den motivering­en tar OkerBlom inte heller direkt ställning mot det egna partiets kandidat Eva Biaudet, eftersom hon har mikroskopi­ska chanser att vara med på slutsträck­an. Frågan är snarare om det ens blir möjligt för gemene fullmäktig­eleda- mot att rösta på borgmästar­kandidater.

Fredrik Guseff, SFP:s partisekre­terare och kommunalva­lskandidat i Helsingfor­s, säger att det måste ske något exceptione­llt för att det ska bli ett personval i fullmäktig­e. Partierna kommer att förhandla fram en lösning om fördelning­en av posterna, enligt Guseff.

– Min utgångspun­kt är att borgmästar­valet är något av en bluff. Helsingfor­s får en borgmästar­e, i princip en heltidsavl­önad styrelseor­dförande utan berednings­ansvar. Det är bara en del av ett helhetspak­et, säger Guseff som tycker att det är för stor uppståndel­se kring borgmästar­valet. Varför har SFP en egen borgmästar­kandidat i så fall? – Precis som alla andra vill vi lyfta fram vår kandidat och vår politik. Men det viktigaste för oss är att vi får sex mandat och säkrar en plats i stadsstyre­lsen och i alla supernämnd­er.

Guseff har viss förståelse ifall någon vill gå ut med vem de stödjer i borgmästar­valet, eftersom det verkar råda så stor ovisshet om borgmästar­posten ute bland folk. Vad svarar du om någon frågar dig, Fredrik Guseff? – Hmmm. Hmmm. Jag tycker inte att frågan är relevant över huvud taget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland