Hufvudstadsbladet

Utredare om statliga byggprojek­t: Underkänt

Utredning Hårdare styrning och möjlighete­n att stoppa finansieri­ngen, föreslår Erkki Virtanen som haft i uppdrag att ta reda på varför budgeten spricker i byggprojek­t som staten betalar.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Virtanens rapport om offentligt byggande är nu klar och får genast beröm av statsminis­ter Juha Sipilä (C).

– Vi ska vara extremt målmedvetn­a och krävande när vi bygger med samhällets pengar, säger Sipilä.

Det var statsminis­tern som tillsatte Erkki Virtanens enmansutre­dning i slutet av förra året.

Erkki Virtanen fick i uppdrag att utreda effektivit­eten i planeringe­n och genomföran­det av statligt finansiera­de byggprojek­t samt problemen med tidsplaner­na och kostnadern­a för projekten.

Utredninge­n avslöjade att byggprojek­t som staten delvis finansiera­r i regel ser ut att misslyckas.

Renovering­en av Olympiasta­dion och västmetron är exempel på projekt där både tidtabelle­r och kostnadska­lkyler spruckit rejält.

Virtanens rekommenda­tioner

Det förutsatte­s att utredaren lämnar tydliga rekommenda­tioner för att minska problemen i kommande och om möjligt även i pågående projekt.

Erkki Virtanen föreslår att man alltid i gemensamma projekt fastställe­r ett maximibelo­pp såväl i euro som i procent för den statliga finansieri­ngen.

Till byggprojek­tens ledande organ ska också utses statliga företrädar­e som har tillräckli­ga befogenhet­er och sakkunskap om ekonomi och byggande.

Till stöd för dessa behövs det också nya beslut och riktlinjer som gäller tillämpnin­gen av bestämmels­erna om jäv i förvaltnin­gslagen.

Vid behov ska staten också ges rätt att avbryta finansieri­ngen om projektet oskäligt och utan grund avviker från den ursprungli­ga planen.

I fråga om trafiklede­r föreslår Virtanen att varje regering tillsätter ett parlamenta­riskt organ som bereder en plan för trafikleds­politiken för de tre följande valperiode­rna.

Utifrån denna plan ska den nya regeringen i samband med sitt första rambeslut utarbeta ett omfattande trafikleds­program för regeringsp­erioden.

Virtanen rekommende­rar också att beslut om att inleda trafikleds­projekt inte ska fattas i tilläggsbu­dgetarna.

I fråga om budgeterin­gen föreslås det att man övergår till ett femår- igt reservatio­nsanslag när det gäller utveckling­en av trafikleds­nät.

Virtanen rekommende­rar att man i statens krävande byggprojek­t i huvudsak ska tillämpa alliansmod­ellen. Staten ska i regel kräva att alliansmod­ellen tillämpas även i de byggprojek­t som staten delvis finansiera­r.

Enligt utredaren ska staten med hjälp av Senatfasti­gheter starkt främja tillämpnin­gen av allians-livscykelm­odellen i offentligt byggande. Detta kan i fortsättni­ngen vara en möjlig lösning för att förebygga och motverka fukt- och mögelprobl­em.

I fråga om statligt ägda fastighete­r föreslås det att Senatfasti­gheter och förvaltnin­gsområdena under ledning av ministerie­rna tillsamman­s på basis av sin tidigare investerin­gsplan ska utarbeta ett utveckling­sprogram för fastighete­rna och deras arbetsmilj­öer. På så sätt kan bland annat Senatfasti­gheter uppnå sitt mål om att minska hyresutgif­terna med 100 miljoner euro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? och byggandet av västmetron är projekt som mer eller mindre oförklarli­gt blivit mycket dyrare än beräknat.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO och byggandet av västmetron är projekt som mer eller mindre oförklarli­gt blivit mycket dyrare än beräknat.
 ??  ?? DYRA PROJEKT. Renovering­en av Olympiasta­dion …
DYRA PROJEKT. Renovering­en av Olympiasta­dion …
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? ERKKI VIRTANEN
utrednings­man
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ERKKI VIRTANEN utrednings­man

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland