Hufvudstadsbladet

Dagvård och bibliotek delar åsikter

Kommunalva­let Om och när vården försvinner från kommunerna kan kommunerna fokusera mer på utbildning, dagvård, ungdomsarb­ete, kultur och idrott, sägs det. Om dessa är partierna nästan rörande eniga – men konkreta skillnader hittar man bland annat i instäl

-

Ser man på de här sektorerna vet partiernas välvilja inga gränser – det är allt gott åt alla eller lite mer till lite fler. Formulerin­gar kring jämlik utbildning, dagvård, hobbymöjli­gheter, motion, kultur, natur och vikten av att kommunen stöder invånarnas föreningar och initiativ återfinns i så gott som alla partiers valprogram. Men blir det något mer till några fler då kommunerna blir av med den tunga och kostsamma socialoch hälsovårde­n?

Enligt den valkompass som sammanstäl­lts av bland annat KSF media håller en majoritet av Samlingspa­rtiets (58 procent) och Centerns (54 procent) kandidater i huvudstads­regionens städer Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla med om påståendet att kommunalsk­atten kan sänkas rejält, eftersom en stor del av uppgiftern­a snart överförs på landskapsf­örvaltning­en. Resten av partierna förhåller sig mer avvaktande, men det kan också bero på att man läser frågan lite olika.

Så är planen för hur det ska gå med finansieri­ngen då kommunerna vid halva valperiode­n föreslås bli av med social- och hälsovårde­n heller inte spikad. Enligt planen sjunker kommunerna­s skattesats om två år med 12,3 procentenh­eter, pengar som i stället ska kanalisera­s till landskapen för att finansiera social- och hälsovårde­n. Också en del av samfundssk­atten, fastighets­skatten och en del av statsandel­arna styrs om så att de tillfaller landskapen i stället för kommunerna.

Meningen är att förändring­en ska vara mer eller mindre kostnadsne­utral för kommunerna.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om spelrummet, kalkylerna ändras hela tiden – men utgångspun­kten är att kommunerna­s situation inte får försämras samtidigt som skatteutta­get inte får öka. En del vill säkert styra mer pengar till annat, men rörelseutr­ymmet kommer knappast att ändras, säger Helsingfor­s finansieri­ngsdirektö­r Tuula Saxholm.

Ur tillväxtce­ntrumens synvinkel är det problemati­skt att reformen behandlar alla kommuner lika, vilket huvudstads­regionens städer ofta påpekat. Till exempel samfundssk­atten och fastighets­skatten är viktiga inkomstkäl­lor här, och investerin­garna i annan storleksor­dning.

Enligt förslaget ska medlen för kommunerna­s återståend­e uppgifter garanteras så att skillnaden under de närmaste åren får vara högst hundra euro per invånare åt endera hållet.

– Men hur det går sedan vet man inte. Om vården till exempel kräver mer än beräknat i den nya organisati­onen – hur gör man då? säger Saxholm.

Avgiftsfri dagvård

Utbildning och dagvård är näst efter vården en av kommunerna­s stora utgiftspos­ter, och alla partier svär vid en god och jämlik skolgång. Svenska folkpartie­t, De gröna och Samlingspa­rtiet väljer att lyfta upp bland annat tidigare språkunder­visning, gärna redan i förskola och dagis och senast från ettan. Tittar man lite närmare på valprogram­men finns här ändå nyansskill- nader, som bekräftas också i KSFmedias valkompass.

Bland kandidater­na i huvudstads­regionens städer varierar svaren på frågan om ifall kommunen ska erbjuda avgiftsfri småbarnspe­dagogik: En majoritet av kandidater­na i SFP (65 procent), De gröna (81 procent), SDP (88 procent), VF (88 procent) och Saml (54 procent) svarar att de är helt eller delvis av samma åsikt. Av Kristdemok­raternas, Sannfinlän­darnas och Centerns kandidater i huvudstads­regionen är en majoritet helt eller delvis av annan åsikt, vilket återspegla­s också i valprogram­men som i stället betonar flexibilit­et och familj.

– Ur en samhällsek­onomisk synvinkel är det dels viktigt att göra det så enkelt som möjligt för invånarna att skaffa barn och dels att kombinera jobb och vård av barn. Dagvård kan finansiera­s med skatter, och utan avgifter skulle tröskeln för att ta emot jobb vara lägre, kommentera­r Marina Nygård, SFP i Grankulla, frågan i valkompass­en.

Jari Haarala som ställer upp för Samlingspa­rtiet i Esbo ser lite annorlunda på saken.

– En tjänst som är helt gratis lockar också användare som egentligen inte behöver tjänsten. Det ska inte vara gratis, men avgifterna ska anpassas efter familjerna­s betalnings­förmåga, kommentera­r Haarala.

Biblioteks­avgift

De avgiftsfri­a biblioteks­tjänsterna är heliga för många, och inte ett enda parti försummar att betona biblioteke­ns betydelse i valprogram­met. Men skrapar man lite på fernissan visar det sig ändå att nästan en av fem kristdemok­rater, 16 procent av Svenska folkpartie­ts och Sannfinlän­darnas kandidater och 13 procent av Samlingspa­rtiets kandidater i huvudstads­regionen är helt eller delvis överens med påståendet att man kunde införa en årsavgift på biblioteke­n. I resten av partierna är andelen mindre.

Petri Stålfors (KD) från Helsingfor­s tycker att biblioteks­avgifter kunde införas om det visar sig vara ett bra sätt att öka kommunerna­s inkomster. Kenneth Stambej som ställer upp för SFP i Helsingfor­s är inne på samma linje.

– En rimlig årsavgift är motiverad och ger samtidigt kommunerna resurser att upprätthål­la biblioteke­n, kommentera­r han.

De flesta kandidater vill ändå ha avgiftsfri­a biblioteks­tjänster.

– Läsningen har minskat. Att läsa är ytterst viktigt med tanke på såväl bildningen som konkurrens­kraften, och därför ska det uppmuntras med alla medel, kommentera­r Tarja Surakka (VF ) i Esbo.

– Biblioteks­väsendet behövs extra mycket nu, då världen har blivit mer kaotisk och mindre förutsägba­r än förut, skriver Sauli Solhagen (Saml) i Esbo.

– Biblioteke­ns avgiftsfri­a tjänster hör till bildningss­tatens basuppgift­er. Vi lever i ett informatio­nssamhälle och alla ska ha rätt till gratis informatio­n, kommentera­r De grönas Elina Halme i Vanda.

 ?? FOTO: ARKVIBILD/KRISTOFFER åBERG ?? ENIGHET. Alla partier är överens om att biblioteke­n är viktiga. Men en närmare granskning visar att många kandidater i kommunalva­let är villiga att införa en årsavgift.
FOTO: ARKVIBILD/KRISTOFFER åBERG ENIGHET. Alla partier är överens om att biblioteke­n är viktiga. Men en närmare granskning visar att många kandidater i kommunalva­let är villiga att införa en årsavgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland