Hufvudstadsbladet

Valdebatt: Staden ska inte stå i vägen

Biblioteke­n fick flest hyllningar då en kommunalva­lspanel bestående av hälften borgmästar­kandidater, hälften övriga ombads välja kommunens viktigaste tjänst inom spektret kultur, ungdom och fritid.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Borgmästar­kandidater­na i Helsingfor­s Paavo Arhinmäki (VF) och Tuula Haatainen (SDP) svävar inte på målet: Det är biblioteke­n de vill lyfta upp som den viktigaste tjänsten kommunen har att erbjuda inom sektorerna kultur, fritid och ungdomarbe­te. Haatainen och Arhinmäki är rent av så eniga i sina svar att de båda ger sig själva en central roll i att Centrumbib­lioteket Ode nu blir verklighet.

– Centrumbib­lioteket blir ett flaggskepp, men också nätverket av närbibliot­ek måste bevaras i de olika stadsdelar­na. Då jag var barn och familjen bodde trångt var biblioteke­t ett sätt att utvidga mitt revir. Också därför är biblioteke­n mycket kära för mig, sade Haatainen då Akavas Specialorg­anisatione­r ordnade valdebatt i Helsingfor­s på onsdagen.

Arhinmäki och Haatainen fick också medhåll av Centerns borgmästar­kandidat Laura Kolbe, som dessutom lade till museerna, och Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande i fullmäktig­e Laura Rissanen.

– Biblioteke­n är jättevikti­ga för alla åldrar, och nätverket är viktigt – de är ett slags vardagsrum för invånarna, sade Rissanen.

Rätt till motion och välmående

Också ungdomsarb­etet och idrotten fick hyllningar.

– Jag väljer idrotten och motionen. Jag är själv idrottare, men det är inte därför utan för att de som är unga nu antas vara den första generation som inte lever lika länge som sina föräldrar – för att de inte rör på sig tillräckli­gt. Alla helsingfor­sare borde få hitta ett sätt att röra på sig och må bra, sade Silja Borgarsdót­tir-Sandelin (SFP).

Borgmästar­kandidaten Mika Ebeling (KD) valde något överraskan­de att lyfta upp – förvaltnin­gen.

– Jag vill att vår serviceatt­ityd blir en annan. Byråkrati har inget egenvärde, vi måste förenkla systemen.

Det var många andra också med på. Staden ska vara med och facilitera, invånare med goda initiativ ska inte behöva tappa gnistan.

– Det får inte vara för komplicera­t, det ska inte krävas sju samtal av den som vill ordna ett evenemang utan räcka med ett, sade Rissanen.

Kulturunde­rstöden som staden delar ut är viktiga, framhöll Hannu Oskala (Gröna).

– För tillfället reformeras kulturunde­rstöden. Förhoppnin­gsvis omfattas då också sådant som tidigare fallit mellan stolarna. Stöden är jättevikti­ga, inte minst nu då staten skär i stöden till orkestrar och teatrar. Men för övrigt anser jag att staden inte ska blanda sig så mycket – låt invånarna hållas.

För att sprida budskapet om allt som ordnas föreslår Laura Kolbe en portal som staden kunde stå för men olika aktörer bidra till.

Några andra finska städer har redan gått om Helsingfor­s som turiststäd­er. Kolbe är inte förvånad.

– Problemet är att de flesta inte hittar längre än till Senatstorg­et. Det är synd, för det finns en massa intressant­a privata och offentliga institutio­ner som kunde samarbeta med varandra. Kanske de tillsamman­s kunde bilda ett Team Helsinki, föreslår Kolbe.

Markku Saarikanga­s, ordförande för Sannfinlän­darnas Helsingfor­skrets, fick stå till svars för att Sannfinlän­darnas anhängare i den årliga gallup som Akavas Specialorg­anisatione­r utför är de i särklass minst kulturintr­esserade – bara drygt hälften ser kulturtjän­sterna som en del av kommunens basservice.

– Vi är inte kulturfien­tliga. Men vi har först nyligen intagit städerna, de flesta av våra anhängare är män i glesbygden. En man i Norra Karelen är kanske mer intressera­d av jakt, boboll och skidåkning. Det är en fråga om var man lägger tyngdpunkt­en, sade Saarikanga­s.

Sysselsätt­ning för unga

Själv återkom han ofta till vikten av ungdomsarb­ete – Helsingfor­s budgetöver­skott skulle han satsa på idrott och ungdom.

– Eftermidda­gsklubbar och liknande, vettig sysselsätt­ning så att barnen inte bara sitter framför sina dataspel. Och de som gått ut grundskola­n men inte fortsätter sina studier efter det är en bomb, dem måste vi hitta och hjälpa vidare.

Men allt är inte illa. Helsingfor­s har ju faktiskt varit bra på det där med att göra saker möjliga. Inga hälsoinspe­ktörer har patrullera­t på restaurang­dagen, påpekar Haatainen.

– Ofta talar man bara om hur dåligt det är, men Helsingfor­s har utvecklats enormt under de senaste tio-femton åren. Det är restaurang­dagar, städdagar, blockparty­n, stadsodlin­gar och tillåtna graffitivä­ggar. Allt sådant som man tidigare kämpade emot, nu är de självklarh­eter, och det är de som gör Helsingfor­s intressant, sade Paavo Arhinmäki.

 ?? FOTO: JENNY BäCK ?? VALDEBATT. Paavo Arhinmäki, Tuula Haatainen, Hannu Oskala, Markku Saarikanga­s, Mika Ebeling, Laura Rissanen och Silja Borgarsdót­tir-Sandelin debatterad­e kultur, ungdom och fritid på onsdagen i Helsingfor­s.
FOTO: JENNY BäCK VALDEBATT. Paavo Arhinmäki, Tuula Haatainen, Hannu Oskala, Markku Saarikanga­s, Mika Ebeling, Laura Rissanen och Silja Borgarsdót­tir-Sandelin debatterad­e kultur, ungdom och fritid på onsdagen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland