Hufvudstadsbladet

Genant med politisk inkonsekve­ns inför arktiskt ordförande­skap

Finland har stora förhoppnin­gar om hur Finland ska kunna marknadsfö­ras världen runt när det tvååriga finländska ordförande­skapet för Arktiska rådet inleds i maj.

- YRSA GRüNE yrsa.grune@ksfmedia.fi

Vid det här laget har det redan skrivits flera rapporter om hur Finland ska lyfta fram sitt arktiska kunnande och möjlighete­r till lukrativ gruvindust­ri – men också om hur miljön och en hållbar utveckling ska ha en framträdan­de roll.

Havsisen i Arktis som brukar vara tjock i mars är enligt uppgift tunnare än på flera år. Självfalle­t bidrar det här till att intresset för transportv­ägarna till havs har ökat.

Det sker en militär upprustnin­g i norr där flera länder också i Arktiska rådet har stärkt sin militära närvaro i området. Det gäller framför allt kuststater­na Kanada, USA, Danmark, Norge och Ryssland.

Men Arktiska rådet har genom överenskom­melse mellan de åtta medlemssta­terna – förutom de tidigare nämnda också Finland, Sverige och Island – inte militära säkerhetsf­rågor på sitt bord. Därför är det enkelt att lägga dem åt sidan när det gäller rådets samarbete, trots att ingen längre talar om ”high North, low tension” (höga norr, låg spänning). Situatione­n i Ryssland och ovissheten kring Trumpadmin­istratione­ns linje ger anledning till att åtminstone hålla i minne att osäkerhete­n ökat

också långt uppe i norr, inte bara i Östersjöom­rådet.

Den amerikansk­a linjen när det gäller miljön i Arktis – en fråga som i högsta grad hör till de frågor som Arktiska rådet ska ta ställning till – är fortfarand­e oklar. Men av vad man hittills har kunnat utläsa ur Trumpadmin­istratione­ns prioriteri­ngar kan de få en underordna­d betydelse om det finns stora – verkliga eller inbillade – ekonomiska vinningar att göra.

När det gäller Ryssland är kopplingen mellan ekonomiska frågor och militär säkerhet åtminstone klart formulerad. Ryssland skyddar sina ekonomiska intressen med militära medel, om så behövs.

När man i Finland talar om Arktis och det föreståend­e ordförande­skapet görs ingen koppling mellan ekonomiska möjlighete­r och militära frågor. Det görs inte heller mer djuplodand­e analyser av hur gruvor och andra ekonomiska projekt kommer att påverka Finlands urfolks, samernas, kultur och rättighete­r – en fråga som i högsta grad hör hemma i Arktiska rådet. I det Arktiska ekonomiska råd som bildades för ett par år sedan i anslutning till Arktiska rådet erkänner man i alla fall att kombinatio­nen inte är problemfri. Ambitionen är att nå en balans och att höra också urfolken i Arktis. Men om utveckling­en fortsätter på samma sätt som den har gjort de senaste åren i Finland blir man modfälld över möjlighete­rna att förverklig­a sådana ambitioner i praktiken.

Någon kanske ännu minns att riksdagen kort före senaste riksdagsva­l fällde förslaget till ratificeri­ngen av ILO-169, det internatio­nella avtalet om urfolkens (inte enbart samernas) rätt att höras i frågor som påverkar deras kultur och möjlighete­r att utöva sina traditione­lla näringar. Sedan dess har mark och skogar genom nya lagar privatiser­ats. Enligt samerna själva handlar det om just de markområde­n som är viktiga för att de ska kunna utöva sin näring.

Det färskaste exemplet är avtalet mellan Finland och Norge om begränsnin­gar att utöva fiske i Tana älv. Regeringen medgav öppet att de nya bestämmels­erna tydligt inskränker på samernas rättighete­r i både Finlands grundlag och i internatio­nella avtal. Ändå drevs avtalet igenom i riksdagen. Under behandling­en i grundlagsu­tskottet föreslogs det att man skulle kräva en 2/3-majoritet för ett godkännand­e. Förslaget föll med rösterna 6 mot 8. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var den enda som anmälde en avvikande åsikt i protokolle­t.

Utskottsme­dlemmarna är inte skyldiga att redogöra för sin åsikt och bara tre svarade på ett mejl med en förfrågan om hur de röstat.

Hur hör ett mellanstat­ligt avtal till Arktiska rådet, kan man fråga. Det gör det inte heller, inte direkt. Men man kan undra över bristen på trovärdigh­et i den politiska linjen när det gäller att värna om samernas kultur och rättighete­r.

När det gäller avtalet om Tana älv – som flyter rakt igenom Sápmi, Samelandet – besvärade man sig inte ens att höra Utsjokibor­na trots att fisket i älven är nära förknippat med samernas kultur och utkomstmöj­ligheter. Arktiska rådets uppgift är att främja samarbete mellan arktiska stater och ursprungsb­efolkninga­r, i synnerhet gällande miljöskydd och hållbar utveckling, heter det i Arktiska rådets stadgar.

Är detta bara tomma ord?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland