Hufvudstadsbladet

Ukraina utanför agendan på blixtmöte

Arktiska rådet President Sauli Niinistö hade en hektisk tidtabell i Archangels­k i går först en utdragen paneldebat­t, sedan ett kort möte med president Vladimir Putin.

- FNB

De bilaterala samtalen var så korta att de två statsöverh­uvudena inte ens hann ta upp evighetsfr­ågan om krisen i Ukraina.

– Vi gick igenom konkreta bilaterala frågor och sedan talade vi enligt mitt önskemål kort om relationer­na mellan Ryssland och USA, sade Sauli Niinistö efter mötet.

Under paneldebat­ten, där även Islands president Gudni Johannesso­n deltog, var frågeställ­ningarna mer omfattande.

I sitt öppningsin­lägg lyfte Niinistö upp klimatuppv­ärmningen i de arktiska områdena.

– Förlorar vi Arktis så förlorar vi hela världen, sade han.

Niinistö anser att de geopolitis­ka spänningar­na inte får påverka de arktiska områdena. Putin å sin sida konstatera­de att Ryssland inte tänker ”gå ut i krig eller konkurrera med USA” om Arktis.

Så sent som i onsdags uppmanade han ändå det ryska försvarsmi- nisteriet och underrätte­lsetjänste­n FSB att trygga de ryska intressena i området.

Under paneldebat­ten tog Putin också ställning till om Ryssland eventuellt blandat sig i presidentv­alet i USA. Då han tillfrågad­es om Kreml påverkat valet var svaret kort men bestämt:

– Som president Reagan sade: läs på mina läppar: ”No”.

Uttalandet var speciellt då den ökända kommentare­n de facto kom från George W Bush 1988 och löd: ”läs på mina läppar: det blir inga nya skatter”. Uttalandet finns ofta med på listan av de grövsta lögnerna från amerikansk­a presidente­r.

Vagt om mötesfrihe­t

Under paneldebat­ten bröt Putin Kremls tystnad och kom äntligen med en kommentar om antikorrup­tionsdemon­strationer­na i Ryssland i söndags. Han jämförde dem med arabiska våren och Majdan i Ukraina. Enligt Putin finns det ”vissa politiska krafter” som vill destabilis­era läget inför det ryska valet.

Demonstrat­ionerna fick stor internatio­nell uppmärksam­het. Bland annat norska och svenska ministerie­r har efterlyst respekt för mötesfrihe­t i Ryssland. I skarp kontrast har både utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml) och utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) kommit med förklenand­e kommentare­r om demonstrat­ionerna.

President Niinistö gav undvikande svar om de finska ministrarn­as inställnin­g och skillnaden mellan den och kommentare­rna från övriga Norden. Han konstatera­de att Finland inte har någon offentlig synpunkt om saken.

– Rätten att demonstrer­a är en viktig del av demokratin, naturligtv­is inom ramarna för lagstiftni­ngen. Detta gäller även i Finland.

Niinistö kommentera­de också gårdagens nyhet om att Donald Trump och Vladimir Putin kanske ska mötas i Finland i samband med Arktiska rådets toppmöte.

Niinistö säger att det i och för sig inte är något nytt med förslaget eftersom Putins svar till journalist­en som ställde frågan var detsamma som Putin gav Niinistö för ett år sedan.

Niinistö säger att mötet är möjligt om relationer­na mellan Ryssland och USA är tillräckli­gt lugna och om det också finns arktiska frågor på agendan.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) tycker det vore en fantastisk nyhet om mötet i Finland blev av.

– Visst vore det en stor sak för oss om vi fick till stånd ett sådant här möte under Finlands 100-årsjubileu­msår och i samband med att Finland tar över ordförande­skapet i Arktiska rådet.

Senast Finland stod värd för USA:s och Rysslands presidente­r var för 20 år sedan då Bill Clinton träffade Boris Jeltsin i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ARKTISKT MöTE. President Sauli Niinistö träffade sin ryska kollega Vladimir Putin i Archangels­k.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ARKTISKT MöTE. President Sauli Niinistö träffade sin ryska kollega Vladimir Putin i Archangels­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland