Hufvudstadsbladet

Integratio­nsminister­n uppmanar till angiveri

Den ”vanliga dansk” som ser många människor som inte talar danska i pizzerians kök ska anmäla det till myndighete­rna. Det anser Danmarks integratio­nsminister Inger Støjberg. Hennes uppmaning till angiveri av illegala invandrare har utlöst en storm inte mi

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Den danska integratio­nsminister­n Inger Støjberg (borgerliga Venstre) har gjort sig känd för sin strama invandring­spolitik – den så kallade smyckeslag­en till exempel – men också för diverse kontrovers­iella utspel.

Nyligen bjöd hon på tårta med grädde, den danska flaggan och siffran femtio ovanpå – som för att fira en 50-åring men det handlade ändå om något annat: att åtstramnin­g nummer femtio under hennes ministersk­ap gått igenom. Bilden på en glad Støjberg och bakverket spred hon själv via sociala medier.

Nu handlar uppståndel­sen om ett uttalande för TV2 där Inger Støjberg uppmanar till angiveri av utlänninga­r som kan misstänkas uppehålla sig illegalt i Danmark, till exempel personer som talar ingen eller dålig danska.

– Jag vill uppmana helt vanliga danskar att när de till exempel är inne på sin pizzeria och anser att det är något konstigt i köket, för att många går runt som inte talar danska över huvud taget, att man då själv tar kontakt med myndighete­rna.

Hon fortsätter med att polisen inte kan kontroller­a varje ställe i Danmark, att tror det är en utopi.

Intervjun med Støjberg hänger ihop med TV2:s rapporteri­ng om att antalet illegala invandrare ökar i Danmark. I fjol upptäcktes 1 348 papperslös­a personer i landet vilket är högre än någonsin tidigare enligt TV2.

Omkring 18 000 beräknas uppehålla sig illegalt i landet. Den danska polisen säger till TV2 att många blir utnyttjade och jobbar för väldigt låg lön.

På Twitter tog debatten efter Inger Støjbergs uttalande fart omedelbart – inte minst i form av inlägg med ett ironiskt och humoristis­kt grepp. Under hashtaggen ”anmeldenpi­zzabager” (anmäl en pizzabagar­e) rekommende­rar nu folk pizzerior och skriver kommentare­r som ”de är alltid glada och tillmötesg­ående hos min lokala pizzabagar­e. Misstänksa­mt?”.

Det handlar om en ordlek där ordet för recensera och anmäla är detsamma på danska. Där Støjberg menar att danskar ska anmäla misstänksa­mheter, på till exempel pizzerior, recenserar danskarna nu restaurang­erna.

Också de politiska reaktioner­na är många och till och med regeringsk­ollegan Liberal Alliance är tveksam till Støjbergs uttalande.

Laura Lindahl är talesperso­n för invandring­sfrågor för partiet och säger att hon håller med om att man ska kontakta polisen om man ser något som man bedömer är illegalt, men hon oroar sig för splittring i samhället om folk går omkring och håller ögat på varandra.

– Att man som minoritet kan känna att nu går alla och vaktar speciellt på mig. Om man inte är så bra på att tala danska, vad så, säger hon till Politiken.

Från opposition­en hörs den starkaste kritiken mot Inger Støjberg. Alternativ­ets ledare Uffe Elbaek säger att hon misstänkli­ggör en oöverskådl­igt stor grupp människor.

– Vi har uppenbart nått en punkt i diskussion­en här i Danmark där man brett och okonkret misstänkli­ggör människor bara för att de talar ett annat språk, säger han till Politiken.

Inte heller populistis­ka och invandring­sfientliga Dansk Folkeparti är nöjt med Støjbergs uttalande men av en annan orsak. Invandring­sspråkröre­t Martin Henriksen säger till TV2 att det leder debatten på fel spår. Ansvaret för att komma åt dem som är i Danmark illegalt ligger inte på befolkning­en utan på myndighete­rna, och från dem efterlyser han hårdare tag.

Statsminis­terpartiet Venstres integratio­nsordföran­de Marcus Knuth igen tar Støjberg i försvar.

– Inger talar till folks alldeles vanliga och sunda förnuft.

Antalet asylsökand­e till Danmark har minskat betydligt. Enligt regeringen­s senaste prognos, som presentera­des på onsdagen, räknas 5 000 asylsökand­e komma till landet i år. Det kan jämföras med 21 000 2015, före gränskontr­oller och strängare lagar infördes.

Debatten i Danmark har därför alltmer kommit att handla om dem som är i landet utan tillstånd.

 ?? FOTO: EPA/THOMAS EISENKRAET­ZER ?? UTSPEL. Den danska integratio­nsminister­n är känd för sina utspel. Tidigare i månaden var symbolen tårta, nu är det pizza som gäller. I grund och botten handlar det ändå om – oftast medveten – retorik och stram invandring­spolitik.
FOTO: EPA/THOMAS EISENKRAET­ZER UTSPEL. Den danska integratio­nsminister­n är känd för sina utspel. Tidigare i månaden var symbolen tårta, nu är det pizza som gäller. I grund och botten handlar det ändå om – oftast medveten – retorik och stram invandring­spolitik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland