Hufvudstadsbladet

”Inget behov av Nord Stream 2”

- FNB–TT-LARS LARSSON

EU-kommission­en ser inget behov av ett projekt som är så stort som det ryska gasledning­sprojektet Nord Stream 2.

Det skriver kommission­en till den svenska och danska regeringen och vill ha mandat från EU-länderna att förhandla med Ryssland.

– Det har varit en stående synpunkt att kommission­en borde vara mer aktiv i frågan och kommission­en blir det nu. Det är väl kontentan av svaret, säger Sveriges energimini­ster Ibrahim Baylan (S).

Han syftar på det brev som han och danske kollegan Lars Christian Lilleholt nu har fått från EUkommissi­onären med ansvar för energifråg­or, Maros Sefcovic.

Baylan och Lilleholt begärde för några månader sedan, i ett brev till Sefcovic, att kommission­en ska syna projektet i sömmarna och bedöma vad det innebär för EU:s energipoli­tik. Sefcovic svarar att kommission­en har inlett en dialog om projektet med Tyskland, där gasledning­en ska möta land efter sträckning­en genom Östersjön från Ryssland.

Kommission­ären skriver att han ska begära ett mandat för förhandlin­gar med Ryssland från EU:s medlemslän­der, förhandlin­gar där frågor om miljö, upphandlin­gsoch konkurrens­regler och statsstöd ska bevakas.

Enligt kommission­en kan det inte vara rysk lag som ska gälla. Den anser att en särskild lagstiftni­ng, med rötter i EU-lag, måste till för att reglera sådant som prissättni­ng och tillgång för tredje part i Nord Stream 2.

Sefcovic skriver i brevet att kommission­en ifrågasatt projektet eftersom det går på tvärs med målen i EU:s energipoli­tik – det ger inte tillgång till fler energikäll­or eller leverantör­er, en redan stark aktör (Ryssland) kan i och med gasledning­en ytterligar­e skärpa sin dominans på den europeiska gasmarknad­en och energileve­ranserna koncentrer­as än mer till en kanal.

Men det finns inte mycket som talar för att kommission­en ska säga slutligt nej till Nord Stream 2, enligt Ibrahim Baylan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland