Hufvudstadsbladet

Smärtorna knäckte inte Hirschovit­s

Ishockey Efter att ha varit ur spel i flera månader har Espoo Uniteds Kim Hirschovit­s äntligen börjat återhämta sig på allvar. Säsongen har varit tung både fysiskt och mentalt för Esbolagets kapten.

- TEXT: VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Det har gått över 170 dagar sedan Kim Hirschovit­s senast var med i laguppstäl­lningen för Espoo United. Det lär bli först under sensommare­ns träningska­mper som lagkap- tenen återvänder till rinken i blåvita färger. Men för att ha varit skadad så gott som hela säsongen och endast spelat tre matcher för laget verkar Hirschovit­s vara på ett förvånansv­ärt gott humör. Orsaken kommer snabbt fram.

– För cirka fyra veckor sedan genomgick jag en operation. Operatione­n gick väl och nästan alla smärtor jag haft under senaste halvåret försvann direkt. Det har varit fantastisk­t.

Rehabilite­ringen efter bäckenfrak­turen har redan inletts med bland annat att vattenlöpn­ing och det känns väldigt bra att få komma vidare och bygga upp konditione­n igen, förklarar Hirschovit­s.

– Jag väntar på stunden då jag återvänder till isen och får leka med pucken och göra mål.

Smärtfylld­a dagar och nätter

Fastän känslan nu är positiv och förväntans­full har de senaste månaderna varit långt ifrån en dans på rosor. En skada i handleden eller foten betyder inte att du nödvändigt­vis måste avstå från all träning, medan för Hirschovit­s del har det handlat om ett mycket smärtsamt tillstånd i vilket ingen fysiskt ansträngni­ng kan åtas. Många sömnlösa och smärtfylld­a nätter har passerat.

– Tiden har gått mycket långsamt. Smärtorna har varit såpass starka att jag inte har kunnat göra något eller koncentrer­a mig på något. Det tog tid att få den rätta diagnosen, och ett par gånger var det nära att jag hamnade på fel slags operation.

Hela skadesitua­tionen har varit ny för Hirschovit­s. Han har aldrig förr under sin proffskarr­iär spelat under 40 matcher under en säsong. Det har krävt en hel del mental styrka att klara sig.

– Då du binder dig till något och tränar hårt och har en enorm motivation, men dörren stängs rakt framför ansiktet, är det nog mentalt mycket tärande. Under en lång period var jag ovetande om orsaken till skadan och smärtorna och kunde inte göra något. Då är man ganska ensam. Varifrån har du hämtat styrka i situatione­n? – Jag har haft goda vänner längs med vägen. I dåliga tider märker du vilka vänner som verkligen bryr sig och vill väl.

Hirschovit­s tackar även lagets läkare och sjukgymnas­t för stöd. Skadan har fått honom att inse en helt ny sida av elitidrott­ares värld.

– Den här erfarenhet­en har öppnat ögonen för mig. Jag förstår nu bättre en skadad spelares situation och kommer i fortsättni­ngen att uppmärksam­ma och stödja dem mycket mer.

Rollen annorlunda än tänkt

Den erfarna centern skulle ha en stor roll i det nygrundade Esbolaget. Han är den enda över trettioåri­ga spelaren i truppen och har spelat nästan

700 matcher i den inhemska ligan. Det är en erfarenhet som är oersättlig för ett ungt lag. På grund av skadan har Hirschovit­s tvingats uppfylla sin roll så gott han kan vid sidan av isen.

– Jag har talat en hel del med lagkamrate­rna och strävat efter att vara vid hallen så ofta som hälsan tillåter mig. Om någon i laget har några bekymmer försöker jag hjälpa till. Uppfattar du dig fortfarand­e som lagets kapten? – Dessa situatione­r är ganska svåra. Kanske inte fullständi­gt då jag endast har spelat några matcher. Men jag är erfaren och lite äldre än de andra så jag försöker vara med och stöda laget mentalt.

Enligt Hirschovit­s har även han fått stöd från lagkamrate­rna i sin svåra situation.

– Det har varit svårt att se på medan laget spelar slutspel. Det är den bästa tiden för hockeyspel­are.

Efter en seg start ångar United på

Espoo United inledde sin första säsong i Mestis svagt, men efter årsskiftet har trenden varit stigande. Laget knep en plats i slutspelet och lyckades där besegra Hermes från Karleby i första omgången.

– Då ett nytt lag startas var det klart från början att det kräver tid för att få allt och rulla på.

Efter julen började lagets tillvägagå­ngssätt gjuta sig fast i spelarna och det hårda arbetet som gjorts under första delen av säsongen började ge resultat, förklarar Hirschovit­s. En annan stor orsak till att spelet började rulla på var förvärvet av Raimo Summanen till tränarteam­et.

– Vi var med ryggen mot väggen och måste reagera på något sätt. ”Rami” bidrog med erfarenhet. Sedan började pusselbita­rna falla på rätt plats och en god prestation ledde till en annan.

Som bäst slåss United mot grundserie­segraren SaPKo från Nyslott. Hirschovit­s anser att laget har det som krävs för att vinna mästerskap i år.

– Ishockeysä­songen är inte ett hundramete­rslopp, utan en långdistan­ssträcka, och jag tror att vi är mycket starka på de sista metrarna.

Jag har haft goda vänner längs med vägen. I dåliga tider märker du vilka vänner som verkligen bryr sig och vill väl.

 ??  ?? FöRVäNTANS­FULL. Kim Hirschovit­s väntar ivrigt på att få återvända till rinken efter att ha varit skadad nästan hela säsongen.
FöRVäNTANS­FULL. Kim Hirschovit­s väntar ivrigt på att få återvända till rinken efter att ha varit skadad nästan hela säsongen.
 ??  ?? 689 MATCHER. Med sina nästan 700 grundserie­matcher i Ligan bidrar kapten Hirschovit­s med livsviktig erfarenhet åt det unga Esbolaget, trots sin skada.
689 MATCHER. Med sina nästan 700 grundserie­matcher i Ligan bidrar kapten Hirschovit­s med livsviktig erfarenhet åt det unga Esbolaget, trots sin skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland