Hufvudstadsbladet

Valtter Virtanens chanser över på 18 sekunder

Konståknin­g Ett misslyckat kvadrupelh­opp ledde till att Valtter Virtanen var ganska långt ifrån att ta sig vidare till det fria programmet i VM i Helsingfor­s.

- HBL-FNB

Virtanen samlade 59,45 poäng i korta programmet och tog sig inte in bland de 24 åkare som gör upp om tätplaceri­ngarna på lördag kväll.

– Jag siktade på en kvadrupel och den som sett mig på träning vet att det inte gått så bra där heller. Med musik har det ofta gått bra de senaste veckorna, men det är fortfarand­e på gång och jag kunde inte vänta på att bli säkrare, säger den 29-årige VM-debutanten Virtanen.

Inför VM beskrev han sig som den sannolikt äldsta VM-debutanten i historien, vilket till stor del beror på att han också har ett civilt jobb som läkare – oftast i tyska Oberstdorf.

– Nästa vecka börjar jag jobba på onsdag. Till påsken kommer jag till Finland, för då finns det inget jobb i Tyskland. Jag ska göra 70 timmar jour på olika håll i södra Finland. Jag kommer att utnyttja fritiden från tränandet effektivt, säger Virtanen med ett skratt.

18 sekunder

Hans på förhand sett ganska små chanser att gå vidare till det fria programmet och slåss om en OS-plats försvann efter ungefär 18 sekunders åkning. Virtanen fick till rotationen i sin kvadrupel toeloop, men gick omkull efter en misslyckad landning.

– På uppvärmnin­gen gick det bra, men jag hade behövt samma feeling i själva tävlingen. Där försvann fem poäng direkt, säger Virtanen.

Han tog en medveten risk genom att försöka sig på ett så svårt hopp.

– Jag har haft mindre och större problem med en trippel axel. I förra årets EM slutade det med en kullerbytt­a och jag har inte fått den att fungera på träning. Då man kollar på de grabbar som kämpar om att gå vidare så har alla minst en axel eller ett kvadrupelh­opp. Så det var absolut något som krävde risktagnin­g, säger Virtanen.

Han har en liten chans kvar att kvala in till OS, via en stor internatio­nell tävling i Oberstdorf i slutet av september.

– Det är ju också en hemmatävli­ng. Jag måste antingen med våld eller via glädje få den där axeln i skick. Speciellt i det korta programmet är det ett nödvändigt element. Om jag får det i skick är OS-platsen nära, säger Virtanen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? VILL TILL PYEONGCHAN­G. Valtter Virtanen siktar fortfarand­e på OS trots att han inte klarade av att knipa en plats på hemmaplan.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER VILL TILL PYEONGCHAN­G. Valtter Virtanen siktar fortfarand­e på OS trots att han inte klarade av att knipa en plats på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland