Hufvudstadsbladet

Storbritan­niens ställning efter brexit blir aldrig densamma igen

- ANDERS KRUSE pensionera­d chef för rättssekre­tariatet för EU-frågor vid Sveriges utrikesdep­artement, Helsingfor­s

Storbritan­niens ödesstund är här. Premiärmin­ister Theresa May har enligt Artikel 50 i EU-fördraget anmält till Europeiska rådet att landet vill lämna EU. En frist på två år för att förhandla ett avtal om villkoren för utträdet har börjat löpa. Parterna kan enas om en förlängnin­g, men enas man inte upphör Storbritan­nien att vara bundet av EU-rätten 2019 fast utan avtal.

Utträdespr­ocessen tycks oåterkalle­lig. Nu väntar svåra förhandlin­gar mellan EU och Storbritan­nien. Britterna kan inte förhandla separat med medlemssta­terna. Det är förstås fråga om politiska förhandlin­gar. Men förfarande­t är reglerat i EU-fördragen och resultatet måste vara förenligt med EU-rätten. Ett avtal måste tåla en granskning av EU-domstolen.

Europeiska rådet, som ska vara enigt, svarar för EU:s riktlinjer för förhandlin­garna och Ministerrå­det beslutar när förhandlin­garna börjar. Förhandlin­gsledare blir den förre kommission­ären Michel Barnier. Ett slutligt avtal beslutas för EU:s räkning av Ministerrå­det med kvalificer­ad majoritet. Europaparl­amentet ska också lämna sitt godkännand­e.

Artikel 50 säger att det framtida förhålland­et mellan EU och Storbritan­nien även ska beaktas. Det kan dock inte bli fråga om ett handelsavt­al innan Storbritan­nien lämnat EU. Det finns flera sakliga och formella skäl till det. Förhandlin­garna om utträde gäller hur man ska lösa upp de relationer som skapats under Storbritan­niens 40-åriga medlemskap: villkoren för britter i EU:s institutio­ner; EU-myndighete­rna i Storbritan­nien; gemensamma åtaganden – som bistånd, pensioner och infrastruk­turprojekt – där Storbritan­nien ska fasas ur; hur Storbritan­nien ska lämna den gemensamma jordbruks- och fiske-, handels- och atomenergi­politiken.

Vad ska gälla för de cirka en miljon britter som finns i EU, främst i Spanien, och de cirka tre miljoner EU-medborgare, främst polacker, som finns i Storbritan­nien? Vad ska gälla för företagen, särskilt för tjänsteför­etagen på finansmark­naden? Hur fortsätta kampen mot terrorism och annan brottsbekä­mpning? Gränsen mellan Nordirland och Irland är en ytterst känslig fråga liksom den brittiska kolonin Gibraltars ställning.

Enligt Storbritan­niens regering är de viktigaste skälen för utträdet att återta nationell kontroll över lagstiftni­ngen, att kunna reglera invandring­en och att frigöra sig från EU-domstolens avgöranden. Allt detta följer redan av ett utträde men anses nu väga mer än att söka få tillgång till den inre marknaden och tullunione­n samt att undvika eventuella andra skadliga ekonomiska konsekvens­er av ett utträde.

Regeringen­s ståndpunkt är att om man inte får ett bra förhandlin­gsresultat för Storbritan­nien är det bättre att lämna EU utan något avtal. Inget hindrar i och för sig att man på nytt ansöker om medlemskap, men då gäller vanliga regler för ett ansökarlan­d. Detta förefaller osannolikt, i varje fall inom överskådli­g tid. Britterna har därför en mycket besvärlig och svag förhandlin­gssituatio­n.

Britternas motiv för att lämna EU gäller EU-projektets grundvalar som fanns där redan när Storbritan­nien blev medlem. Att britterna nu inte vill vara med längre är förstås ett bakslag för visionen om ett enat och integrerat Europa. Det är en förlust för oss alla. Det blir ändå inte så lätt att lämna EU som det sades inför den brittiska folkomröst­ningen. Regeringen vill tills vidare bevara den gällande EU-rätten genom en särskild lag så att landet inte kastas in i rättsosäke­rhet. All EU-rätt – det gäller hundratuse­ntals sidor lagtext, tusentals författnin­gar – ska sedan ses över och beslutas på nytt eller avskaffas av parlamente­t, och nya handelsavt­al ska förhandlas med ett stort antal länder, något som tar många år och kräver massor av byråkrater.

De faktiska resultaten kommer inte att synas förrän efter lång tid och hårda politiska strider. Det blir ett smärtsamt uppvaknand­e när britterna inser hur svårt, dyrt och arbetskräv­ande detta är. Och Storbritan­niens ställning på den internatio­nella scenen blir aldrig densamma igen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland