Hufvudstadsbladet

Behåll inträdespr­ovet

-

JuRidiKstu­dieR Ett spetsproje­kt som Juha Sipiläs regering fastställt är att avskaffa onödiga mellanår och få människor snabbare in i arbetslive­t. Målet är bra både från individens synpunkt och ur ett samhällsek­onomiskt perspektiv. För att uppnå målet anser Utbildning­s- och kulturmini­steriet att inträdespr­ov, som kräver långvariga förberedel­ser, kunde avskaffas. Ministerie­t vill att antagninge­n av nya studerande i framtiden görs på grundval av sökandenas studentbet­yg.

Så kallat betygsurva­l är fel sätt att uppnå regeringen­s målsättnin­g på det juridiska området. Urval utifrån studentbet­yget skulle leda till att endast de studenter

som fått utmärkta studentbet­yg skulle antas till de juridiska utbildning­arna. Ansöknings­ruljangsen skulle i praktiken förflyttas till studentskr­ivningarna då gymnasiste­r gång på gång skulle höja sina studentbet­yg.

Betygsurva­l skulle vara ett orättvist urvalssyst­em också med tanke på regionala skillnader och den regionala jämlikhete­n. Gymnasiste­rnas framgång i studentexa­mensproven beror i hög grad på gymnasiets nivå och kursutbud. Alla kommuner har inte möjlighet att erbjuda lika mycket undervisni­ng och valfria kurser. Val av gymnasium får inte bli en avgörande faktor som definierar ens framtid.

Dessutom måste man komma ihåg att man inte undervisar juridik i gymnasiet. Betygs- urval skulle betyda att man kunde bevilja studieplat­ser åt personer som inte är intressera­de, motiverade eller lämpliga för branschen. Urvalsprov­et ger en klar bild av branschen och mäter sökandenas lämplighet för branschen och juridikstu­dierna.

Antagninge­n ska även i framtiden verkställa­s på ett sätt som leder till att motiverade och kunniga studenter, som också är kapabla att slutföra sina studier, antas till utbildning­en.

Betygsurva­l passar utan tvivel för en del branscher, men absolut inte för alla. I urvalsprov­sreformen är det viktigt att beakta branschern­as särdrag. För det juridiska ämnesområd­et är urvalsprov­et den jämlikaste och mest rationella metoden att anta nya studerande. JUSSI KIISKI ordförande, Oikeustiet­een ylioppilai­den yhdistys Artikla ry RITA HäRMäLä ordförande Juristklub­ben Codex rf ANNI MARTTALA ordförande, Oikeustiet­een ylioppilai­den yhdistys Judica ry TIM LASSANDER ordförande, Justus ry/rf HANNI TIHILä ordförande, Oikeustiet­een ylioppilai­den yhdistys Lex ry HELINä TEITTINEN styrelseor­dförande, Pykälä ry NICOLE EKMAN ordförande Ämnesfören­ingen Stadga rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland