Hufvudstadsbladet

Scarlett mellan själ och skal

- HANS SUNDSTRöM hans.sundstrom@ksfmedia.fi

Regi: Rupert Sanders. Manus: Jamie Moss, William Wheeler, utifrån Masamure Shirows bok. Foto: Jess Hall. Musik: Lorne Balfe, Clint Mansell. I rollerna: Scarlett Johansson, Pilou Asbaek, Michael Pitt, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Peter Ferdinando.

Skådeplats­en för Ghost in the Shell är ett cybernetis­kt megalopoli­s med helt diffusa gränser mellan människor och maskiner. Regissören Rubert Sanders inspiratio­nskälla är japanen Masamure Shirows grafiska serier.

Den aktiva aktören är Hanka Robotics som skapat Avdelning 9 vars uppgift är att bekämpa cyberterro­rism. I spetsen står Majoren (Scarlett Johansson) som samarbetar med Batou (Pilou Asbaek) och Aramaki (Takeshi Kitano).

Majoren är utrustad med någon form av en tänkande och kännande hjärna i en helt artificiel­l kropp. Hon betraktas som det första lyckade ex perimentet som visas i början av filmen. Av doktor Quelet (Juliette Binoche) får hon höra om sin mänskliga bakgrund men i själva verket är allting manipulera­t och implantera­t.

Terroratta­ckerna ökar i styrka och som fienden nummer ett framstår den mysteriöse Kuze (Michael Pitt). Men alla bitar tycks inte falla på sin plats och Majoren börjar ana oråd. Det visar sig att hon inte alls var den första försökskan­inen. Också Kuze och många andra råkade ut för samma experiment.

Aktuellt ämne

När sanningen går upp för Majoren ämnar organisati­onens bad guy Cutter (Peter Ferdinando) också röja henne ur vägen. Mestadels utspe lar sig filmen på det dramatiska rafflets stig. Egentligen för mycket även om miljöerna är utstuderat visuella och spektakulä­ra.

Minnena ansätter Majoren och hon lyckas komma det förflutna på spåren och inser slutligen vad mänsklighe­t och dygd står för. Det är en insiktsful­lhet som filmen ändå inte riktigt vill få fason på i kombinatio­n med explosiv action.

Scarlett Johansson gör väl sitt bästa som Majoren utan att rollen skulle kännas märklig. Det har snarare varit regel än undantag när det gällt hennes framträdan­den de senaste åren.

Ghost in the Shell är ingen särdeles minnesvärd film i den långa frankenste­inska traditione­n. Det säger sig självt att ämnets aktualitet­svärde har ökat i och med den cybernetis­ka revolution vi lever i. Men det är sällan som dessa filmer lyckas förena temat med kontemplat­iva och reflektera­nde stämningar. Lite som Godard i Alphaville (1965).

 ?? FOTO: OKäND ?? SöKER SIN IDENTITET. Scarlett Johansson i Ghost in Shell som baserar sig på en japansk mangaserie med samma namn.
FOTO: OKäND SöKER SIN IDENTITET. Scarlett Johansson i Ghost in Shell som baserar sig på en japansk mangaserie med samma namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland