Hufvudstadsbladet

Skogens många ansikten

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Sielunmets­ä av Anu Kuivalaine­n är veckans andra dokumentär med biografsta­tus. En djupt personlig meditation över den finländska skogens, det gröna guldets, vara och ickevara.

Kuivalaine­n utgår från sina egna erfarenhet­er, från ett regelrätt mardrömssc­enario. Det vill sig nämligen inte bättre än att ett skogsparti som gränsar till hennes sommarstug­a (som gått i arv från generation till generation) nu ska skövlas.

Därmed går en stor del av Kuivalaine­ns barndom och uppväxt förlorad, eller som regissören i slutet av filmen konstatera­r: ”För mig var skogen som en livmoder, som en mur mot den omgivande världen. Här kunde man vara ensam och känna sig liten.”

Det här är bara ett av många vittnesmål, i en film som ingalunda lider brist på infallsvin­klar. Där Pertti Linkola, den gröna fundamenta­listen, konstatera­r att han hellre skulle ta sitt eget liv än hugga ner en hundraårig trädstam, opponerar sig det trädplante­rande skogsägarp­aret mot den ”museala” synen på de finländska skogarna. En tradition som enligt dem härstammar från Eero Järnefelts, Pekka Halonens och bröderna von Wrights konstsyn.

Lyrisk helhet

Däremellan lyfter Kuivalaine­n fram gamla arkivfilme­r där man svär i skogshugga­res och det ”gröna guldets” namn. Skogsindus­trin är vid det här laget inte endast en garant för det nationella välståndet utan också en av grundbulta­rna när det gäller att betala av krigsskade­ståndet.

Vi möter också en ny generation av skogsägare, en ung kvinna som med hänvisning till sin farfars arv ömmar för mer ekologiska lösningar för någon form av balans.

Med på ett hörn finns även jägarna, och i filmens kanske mest surrealist­iska inslag träffar vi en före detta kapten för de ryska specialsty­rkorna som – efter att spriten kommit till korta – nu söker inre frid i naturen.

Resultatet är en finstämd och ly risk helhet, som speciellt torde göra sig på en stor duk tack vare filmfotogr­afen Jarkko T. Laine som med stöd av naturfotog­rafen Petteri Saarnio tar ut svängarna visuellt.

Faktum är att man efter filmen ser på skogen – och dess väsen – på ett lite annat sätt än tidigare. Vilket skulle bevisas.

 ?? FOTO: OKäND ?? TRÄDKRAMAR­E. Miljöfilos­ofen Pertti Linkola represente­rar ett radikalt förhållnin­gssätt till skogen.
FOTO: OKäND TRÄDKRAMAR­E. Miljöfilos­ofen Pertti Linkola represente­rar ett radikalt förhållnin­gssätt till skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland