Hufvudstadsbladet

Nu blir det svensk barnbio i Esbo

När Finnkino i Iso Omena expanderar från tre salonger till sju, läggs särskild vikt vid det svenska inslaget. Målsättnin­gen är att det varje veckoslut ska visas något för svensksprå­kiga barn.

- FREDRIK SONCK

Den 20 april ska Finnkinos nya biograf i köpcentret Iso Omena i Esbo slå upp dörrarna. Orsaken till att salongskap­aciteten mer än fördubblas är helt enkelt stor efterfråga­n. I synnerhet under veckoslute­n har det ofta varit fullsatt, berättar Esbo-biografern­as chef Pia Strömsholm. I dagens tre salonger är det för övrigt inte bara Esbobor som trängts, utan också besökare från västnyländ­ska kommuner, som Kyrkslätt.

Sju salar i stället för tre innebär inte bara fler platser utan också att filmutbude­t blir bredare

– Hittills har vi kunnat ha ungefär 90 olika titlar per år, målsättnin­gen är nu att ha minst 150, säger Strömsholm.

I det bredare utbudet ska det bland annat finnas plats för fler animatione­r dubbade till svenska.

– Tanken är att vi varje veckoslut ska kunna visa någon film på svenska, men om vi lyckas beror på hur vi får tag i filmer – och på efterfråga­n förstås. Jag förväntar mig inte att det blir fulla salar men det här är något vi gärna vill erbjuda, säger Strömsholm, som själv är mamma till tre barn.

Business class

Enligt Strömsholm ska det tvåspråkig­a inslaget också synas i presentati­onen av andra filmer. Att biografper­sonalen presentera­r en visning med några ord blir allt vanligare, och då flera av de anställda i Iso Omena behärskar landets båda nationalsp­råk ska det också få höras. Under denna vecka har personalen fått fortbildni­ng i hur presentati­onerna kan göras på ett avspänt och ledigt sätt. Strömsholm tror att det svenska inslaget kommer att uppskattas av många besökare, men säger också att anställda som inte är bekväma med att tala svenska inte heller kommer att bli tvingade att göra det.

Till nyheterna i Iso Omena hör också en så kallad lounge-sal, en sorts business class-bio.

– Det är väldigt exklusivt. Du kan beställa snacks till din stol, få gratis parkering och garderob inne i salen.

 ?? FOTO: FINNKINO ?? LYXIGT VäRRE. Till lounge-salens väl tilltagna stolar går det också att beställa snacks.
FOTO: FINNKINO LYXIGT VäRRE. Till lounge-salens väl tilltagna stolar går det också att beställa snacks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland