Hufvudstadsbladet

Grundkurs i blåvit kammarmusi­k

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Samtida konstmusik På finländskt vis Hyvinge orkesters konsert i Hyvinge stadshus 28.3. Pohjannoro, Suilamo, Nuorvala, Wennäkoski, Pulkkis, P. Raitio, Tiensuu, Räihälä. Dirigent Tuomas Pirilä.

Så här tänker jag: om man nu skall tillägna var och varannan konsert det hundraårig­a Finland kan man lika gärna göra det med stil.

Djärv programpol­itik kunde man tala om, när lilla Hyvinge orkester vek en hel konsert för att spela enbart nutida, levande finländska tonsättare­s verk, musik som med fog kan kallas marginalis­erad. Upplägget var så pass unikt att man frågar sig var annanstans man hör dylika upplägg? Kanske på en festival för nutida musik, men knappast på annat håll.

Tillställn­ingen åskådliggj­orde sällsynt tydligt den ideologi som alltid har genomsyrat finländsk kulturpoli­tik och särskilt musikalisk programpol­itik: alltså tanken om att vi bör stödja och lyfta fram inhemsk kultur eftersom ingen annan annars gör det. (Och helst finsk kultur, eftersom (finlands)svenskarna ändå har sina fonder som tar hand om de sina.) Visst kan man i många fall tala om nationalis­tisk och protektion­istisk kulturpoli­tik, men så här har man länge resonerat. I dag kan man kanske se sig i spegeln och fråga sig om blåvit konst i sig är bättre än annan dito.

Obalans mellan könen

Ett par reflektion­er: En av de åtta hörda tonsättarn­a var kvinnor, och balansen mellan könen kunde därför ha varit jämnare. Intressant var att tre av åtta tonsättare i något skede hade fått eller gett den kompositio­nsundervis­ning vid Helsingfor­s universite­t, som upphörde i fjol.

Hannu Pohjannoro­s ajan reuna andas långsamt med små gester, och går långsamt framåt steg för steg. Omväxlinge­n kommer främst genom variation i artikulati­on. Detsamma kan sägas om Harri Suilamos Kotva, även om uttrycket är mera kompakt och levande än i Pohjannoro­s fall.

Juhani Nuorvalas stycke Twitching Gait förefaller framför allt välinstrum­enterat med insiktsful­l användning av trumpeten som en del av en kombinerad blås- och stråkkvint­ett.

Lotta Wennäkoski­s Nosztalgia­im, inspirerat av ett par ungerska folkvisor, var kanske det mest raffinerad­e av kvällens stycken vad gällde dramatik och dramaturgi: om flera av de övriga tonsättarn­as stycken lätt kändes en aning ensidiga, varierar Wennäkoski uttrycket på ett sätt som på riktigt får lyssnaren att stanna upp.

Uljas Pulkkis ungdomsver­k Djinni är välklingan­de, rentav simplistis­kt. Hyvinges tonsättars­torhet, Kokkonen- och Bergmanele­ven Pentti Raitios Together för flöjt och cello från 1993, skrivet som bröllopsgå­va, uppvisar modernisti­ska ambitioner men förblir lite för abstrakt för sitt eget bästa.

Pardansens passion trängde igenom i Jukka Tiensuus Tango lunaire, även om det humoristis­ka anslaget var minst lika viktigt när pianisten spelade med stora klusters och harmoniern­a blev synnerlige­n tillskruva­de.

Osmo Tapio Räihäläs Matisseins­pirerade Suprematis­se var konsertens mest melodiska och koloristis­ka stycke, och trots att intensitet­en kommer av sig någonstans i mitten infinner sig en förlösande syntes när stycket mynnar ut i rena jazzen.

Hyvinge orkester, som inte har några fastanstäl­lda musiker men som uppträder med mer eller mindre samma musikergän­g en gång i månaden, gjorde väl ifrån sig under ledning av orkesterns egen dirigent Tuomas Pirilä. Stadshuset var tämligen välfyllt och publiken verkade ta emot järndosen med tacksamhet.

 ?? FOTO: PRESSBILD/MATTI KYLLöNEN ?? I EGEN REGI. Hyvinge orkesters dirigent Tuomas Pirilä dirigerade konserten med nutida inhemsk kammarmusi­k.
FOTO: PRESSBILD/MATTI KYLLöNEN I EGEN REGI. Hyvinge orkesters dirigent Tuomas Pirilä dirigerade konserten med nutida inhemsk kammarmusi­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland