Hufvudstadsbladet

Nya Muminserie­n tar form

En ny animerad Muminserie är under arbete. Våren 2019 får publiken se resultatet.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Marika Makaroff, vd för produktion­sbolaget Gutsy Animations, hade länge grubblat på om det vore dags för en ny animerad serie om livet i Mumindalen. Hon presentera­de idén för Moomin Characters som tände på det hela.

Efter en tävling gick uppdraget att producera de fyra första säsongerna av tv-serien till Gutsy Animations som finns på Tavastväge­n i Helsingfor­s.

Senast Mumin producerad­es för tv i stor skala var då ett japanskt bolag, under ledning av Dennis Livson, gjorde animatione­n I Mumindalen. Den serien producerad­es 1990-91, hade över 100 avsnitt och har visats i 100 länder.

Tove Jansson var mycket nöjd med den här animatione­n. Är den japanska animatione­n för gammalmodi­g? – Nej, men det är mer än 25 år sedan den gjordes och nu är det ett utmärkt läge för en ny version. Mumin får ständigt nya fans, säger Makaroff.

Budgeten för den nya serien är 21 miljoner euro. Den summan bekostas av ett antal internatio­nella tv-kanaler och andra distributi­onsplattfo­rmar. På nätet pågår nu en insamling för det visuella utveckling­sarbetet där målet är 200 000 dollar.

Tillsvidar­e har man fått ihop nästan hälften av summan.

– Insamlinge­n är ett sätt att locka med fansen. Största del av de som deltar kommer från Storbritan­nien och USA, säger Makaroff.

Enligt Marika Makaroff kommer Gutsy Animations att producera både en finskspråk­ig och en svensksprå­kig version för den finlandssv­enska publiken. Skådespela­rvalen är inte gjorda.

överväldig­ade

Också Sophia Jansson, som är konstnärli­g chef för Moomin Characters räknar med att den nya serien produceras på två språk.

– Vi utgår från att det blir både en finskspråk­ig och en svensksprå­kig version, säger Jansson.

Enligt Jansson blev Moomin Characters överväldig­ade när de insåg potentiale­n hos det team som skall producera serien.

Vilka är era förväntnin­gar?

– Att det blir en konstnärli­gt fin serie som ger ett mervärde och som kan fånga budskapet i Toves värld. Tove skrev inte bara för barn utan för en publik i alla åldrar.

Den japanska serien lever vidare och mår fortfarand­e bra, påpekar Jansson.

– Den animatione­n är ett utmärkt exempel på att barn orkar sitta och titta på avsnitt som varar i 25 minuter trots att det numera hävdas att det är för mycket.

– Men den serien hindrar inte att man gör en ny serie.

Den nya animatione­n produceras av ett team bestående av Marika Makaroff, Oscarsregi­ssören Steve Box, Baftavinna­ren John Wolley samt manusförfa­ttarna, Mark Huckerby och Nick Ostler som Emmybelöna­ts.

 ?? FOTO: GUTSY ANIMATIONS ??
FOTO: GUTSY ANIMATIONS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland