Hufvudstadsbladet

Från spontanköp till eftertanke

- LINA FRISK bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Ända sedan jag var liten har jag varit väldigt intressera­d av kläder, och jag började tidigt ha starka åsikter om de kläder mina föräldrar lade fram på morgonen före skola och dagis. När åsikterna om kläder gick isär resulterad­e det ofta i en hård kamp av skrik och gråt om jag inte fick som jag ville. Never forget klädkriget före ettans julfest, eller kampen om platåskorn­a med glittrande fjärilar.

Redan i tidig ålder började jag spara min veckopeng för att kunna köpa exakt det jag ville ha som mina föräldrar tyckte var onödigt (eller säkert fult också). Mina första sparpengar gick till en handväska i rosa fuskpäls med en paljettblo­mma broderad på sidan. Fantastisk­t fin. Och jag tror jag aldrig har varit så stolt som när jag gick ut ur klädbutike­n med de svarta nitbyxorna i plastkasse­n, som mina föräldrar vägrat köpa åt mig.

Jag kunde låta bli att köpa lördagsgod­is och i stället köpa ett nytt plagg för pengarna. Och så fortsatte det i flera år. Så fort jag hade lite extra pengar fylldes min garderob med ett nytt plagg. Jag vet att jag är långt ifrån den enda som haft liknande konsumtion­svanor.

Under de senaste åren har mitt tidigare beteende börjat äckla mig. Jag har stått och sett på mina garderober som varit överfyllda med kläder och skämts över mina spontanköp som legat hopknyckla­de i hörnen. Min garderob matchade inte längre min syn på klädkonsum­tion.

Trots att mitt intresse för kläder fortfarand­e är lika stort som när jag tjatade till mig de glittriga platåskorn­a som 8-åring, kan jag som tur är tänka mer långsiktig­t nu. Att köpa färre kläder i bättre kvalitet lönar sig faktiskt. De sitter bättre, håller bättre, är bättre för miljön och är ofta köpta med mer eftertanke. Win, win, win. Lätt att säga, men inte alltid lika lätt att förverklig­a. Så om shoppingsu­get tar tag i mig går jag in i en butik, ser på kläderna, och lämnar stället tomhänt utan att ha blivit förförd av glittret.

Även om det är bättre att spara till ett dyrare plagg i bättre kvalitet, så tycker jag att kvalitet och ekologiska val ofta är en klassfråga. Det är ett privilegiu­m att ha möjlighet att undvika budgetkedj­orna och att besitta kunskapen om ekologiska val. Med det sagt ska man göra sitt bästa, och leva ett så hållbart och miljömedve­tet liv som man personlige­n har möjlighet till.

Alla kan göra någon förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland