Hufvudstadsbladet

Rörigt om vargens existens

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Martin Ilmonis dokumentär Varg eller icke varg? Det är frågan vill ta ett neutralt grepp om ett konfliktla­ddat ämne och endast låta de berördas röster höras. Men ansatsen snubblar på en viss teknisk klumpighet.

Vargen väcker känslor. Vissa upprörs då det de ser som vidskeplig rovdjurssk­räck cyniskt utnyttjas av nöjesjägar­e för att eliminera en konkurrent om bytesdjure­n. Andra är naiva stadsbor vars egna barn aldrig behövt vänta på en försenad buss ensamma i en mörknande skog. Då debatten går het ligger förenkling­ar och selektiv dövhet nära till hands, och motståndar­sidan reduceras till en karikatyr. Därför är dokumentär­ens ambitioner lovvärda. Den vargintres­serade Henrik Wolff åker runt på den finländska landsbygde­n och intervjuar på ett så neutralt och sakligt sätt som möjligt människor som alla har olika åsikter. Deras gemensamma nämnare är att de alla lever i relativ närkontakt med det stora rovdjuret.

Såväl vargens vänner som fiender får komma till tals, och då de tillåts tala till punkt och förklara sina motiv och resonemang lyckas de flesta av dem ge ett någorlunda sakligt och balanserat intryck. Vi möter skogsvårda­re och jägare som blivit måltavlor för hat och förtal i sina lokalsamhä­llen då de stått upp mot tjuvjägare, men också jägare som hyser respekt och en viss beundran för djuret. För dem är det frustreran­de då legitima tillstånd att fälla varg i stamvårdss­yfte beviljas, men sedan överklagas av små lokala naturskydd­sföreninga­r från andra sidan landet. ”Som om vi skulle åka ner och försöka påverka beslut om Helsingfor­s spårvagns tidtabell”, säger en upprörd österbottn­ing.

Dokumentär­en ger en intressant och mångsidig bild av problemati­ken men lider av en viss teknisk klumpighet i utförandet: kameraarbe­tet är ibland störande skakigt, och då exakt samma inklippssn­utt används för tredje gången i sträck tappar man som tittare tålamodet. Att ha med både en huvudperso­n och en separat berättarrö­st i en halvtimmes dokumentär blir också lite väl rörigt att hålla reda på. Yle Fem 20.00, repris lördag 14.25

 ?? FOTO: YLE ?? En biltur genom Finland bjuder på människor både för och emot vargen.
FOTO: YLE En biltur genom Finland bjuder på människor både för och emot vargen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland