Hufvudstadsbladet

Inget möte för Putin och Trump

Arktiska rådet ingen bilateral träffplats

- 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump kommer inte att träffa varandra i Helsingfor­s inom kort, bara för att Finland blir ordförande för Arktiska rådet. Den bedömninge­n gör president Sauli Niinistö.

Om Finland ordnar ett arktiskt toppmöte måste deltagande­t vara multilater­alt och agendan bred och knuten till miljö, klimat eller hållbar utveckling. Så tolkar forskaren Harri Mikkola på Utrikespol­itiska institutet president Niinistös uttalanden.

Då USA går tvärt emot Parisavtal­et och Ryssland aldrig har visat intresse för det finns inga förutsättn­ingar för att ordna ett meningsful­lt arktiskt toppmöte.

President Sauli Niinistö säger att man inte ska räkna med ett bilateralt toppmöte mellan USA:s och Rysslands presidente­r under Finlands ordförande­skap i Arktiska rådet.

– Att ett sådant möte skulle bli av inom kort är en helt omöjlig tanke, sade Niinistö på en presskonfe­rens i går och tillade att det är mer sannolikt att Donald Trump och Vladimir Putin träffas i samband med ett G20-möte i Tyskland juli.

Presidente­ns budskap var ett förtydliga­nde, bedömer Harri Mikkola som forskar i arktisk politik och säkerhetsp­olitik vid Utrikespol­itiska institutet. Om Finland, som blir ordförande i maj, ordnar ett första internatio­nellt toppmöte under Arktiska rådet, måste det vara ett möte mellan flera aktörer och ingen bilateral träff mellan Putin och Trump.

– Själva kontexten vore bredare och knuten till Arktiska rådets mandat, alltså miljö, klimat och hållbar utveckling, säger Mikkola.

Han påpekar också att det politiska läget är känsligt för närvarande, med tanke på Krim, sanktionsp­olitiken och de pågående utredninga­rna om eventuell rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet.

President Niinistö hänvisade också till att det bör finnas en given agenda innan man kallar samman ett toppmöte. En naturlig agenda kunde vara samarbete för att bromsa klimatförä­ndringen, men förutsättn­ingarna för en sådan diskussion är nästan obefintlig­a. Trumps senaste klimatpoli­tiska utspel går rakt emot Parisavtal­et medan Putin aldrig profilerat sig i klimatfråg­an.

Vill rädda Arktis

Enligt Sauli Niinistö finns det två skolor i fråga om det smältande Arktis. Den ena ser chanser att exploatera ytterligar­e naturresur­ser, inklusive fossila bränslen, medan den andra ser regionens framtid som en mänsklighe­tens ödesfråga. Själv säger Niinistö att Arktis måste räddas.

Så sent som den här veckan utfärdade Donald Trump ett presidentd­ekret som lägger om USA:s klimatpoli­tik. Han häver de restriktio­ner på kolkraften som president Barack Obama infört i form av Clean Power Plan.

– Det var en mycket väntad öppning, men bara en öppning. Trump vill skrota regleringe­n och visa för sina kärnanhäng­are att landet ska återerövra­s, säger Antto Vihma, klimatpoli­tisk analytiker vid Utrikespol­itiska institutet.

USA är världstvåa i klimatutsl­äpp, och Clean Power Plan dess viktigas-

te inrikespol­itiska instrument för att minska dem.

– Utan reglering kommer kolkraften att fortsatt utgöra en stor andel av USA:s energipale­tt, och det går stick i stäv med löftena i Parisavtal­et, säger Vihma.

Ger katten i klimatavta­l

Donald Trump gjorde under sin kampanj ett stort nummer av att USA ska lämna Parisavtal­et, men om det sade han ingenting i veckan. Vihma bedömer att Trump låter utrikesmin­istern Rex Tillersons mer pragmatisk­a förhållnin­gssätt köra över miljöskydd­schefen Scott Pruitts ideologisk­a klimatförn­ekelse.

Tillerson vill att USA stannar kvar i Parisavtal­et, men någon miljökämpe är han inte. Antto Vihma, är det troligast att USA stannar kvar i Parisavtal­et men struntar i att följa det? – Det ser så ut. Hur påverkar det resten av världen? – Inlednings­vis har många länder uttryckt sina intentione­r att kompensera för USA, men det är inte säkert att det håller på sikt.

Parisavtal­et är hela världens överenskom­melse om att alla ska minska på utsläppen efter förmåga. Antto Vihma påminner om att avtalet bygger på subjektiva löften som sammanräkn­at är otillräckl­iga. KNAPPAST ARKTISKT MöTE. President Sauli Niinistö ser inga förutsättn­ingar för att hans kolleger Donald Trump och Vladimir Putin skulle träffas bilateralt på ett toppmöte ordnat av Arktiska rådet under Finlands föreståend­e ordförande­period. FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO, EPA/CHIP SOMODEVILL­A, EPA/NICK COBBING / GREENPEACE, ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN / POOL Därför ska buden höjas efterhand.

– Om USA sänker sin ambitionsn­ivå när andra ska höja sin går USA de facto mot artikel fyra i avtalet som säger att ambitionsn­ivån måste höjas, säger Vihma.

USA marginalis­eras

President Trumps beslut har mött stark kritik. Enligt en opinionsmä­tning är 75 procent av amerikaner­na för utsläppsbe­gränsninga­r på koldioxid. World Resources Institute påpekar att USA:s ekonomi har vuxit kraftigt trots att dess utsläpp har minskat, och att övergången till förnybar energi också är bra för folkhälsan och den nationella säkerheten. USA riskerar nu att missa chansen att skapa mer tillväxt och arbetstill­fällen inom förnybar energi, enligt WRI.

Finlands miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) beklagar Trumps beslut, men anser att Parisavtal­et inte faller med det.

– USA:s roll i den internatio­nella klimatpoli­tiken kommer att förminskas. Det behövs andra vägvisare, säger Tiilikaine­n i ett pressutski­ck och hänvisar till Kina och EU.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland