Hufvudstadsbladet

”Asylbeslut­en har blivit sämre”

Migrations­verket kommer antagligen att få ta om allt fler asylbeslut efter att de passerat förvaltnin­gsdomstola­rna. Det bedömer Flyktingrå­dgivningen­s ledande jurist Marjaana Laine. På Flyktingrå­dgivningen har man lagt märke till att kvaliteten på asylbesl

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Asylbeslut­en håller inte längre samma goda kvalitet som för bara ett par år sedan – nu märks brådska och effektiver­ing. Kvaliteten brister både i utredninga­r och juridiska bedömninga­r, anser Flyktingrå­dgivningen.

Då antalet asylsökand­e i Finland plötsligt ökade tiofalt år 2015 fick Migrations­verket bråttom med att anställa nya handläggar­e. Tillräckli­gt med erfaret folk fanns inte att få, köerna av asylsökand­e var långa och det gällde att först och främst ordna med tak över huvudet åt alla.

Sedan följde i rask takt en rad lagändring­ar och linjebeslu­t som skärpte villkoren för asylsökand­e, gällande allt från säkerhetsb­edömningar och rättsskydd till familjeåte­rföreninga­r och tillstånds­kategorier som ströks eller redan strukits ur lagen. För ett år sedan meddelade Migrations­verket dessutom att man lägger på ett kol och strävar efter att fatta till och med tusen asylbeslut i veckan.

Allt det här märks nu hos bland annat Flyktingrå­dgivningen, som erbjuder asylsökand­e juridisk hjälp .

– Före flyktingan­strömninge­n 2015 höll Migris beslut hög kvalitet, och man hade satsat på utbildning­en. Utredninga­rna var grundliga och de som behövde skydd identifier­ades, liksom de som inte behövde det. Men med det enorma effektiver­ingskravet och de övrig ändringarn­a rasade kvaliteten. Nu ser vi beslut som brister både då det gäller utredninga­rna och då det gäller de juridiska bedömninga­rna, säger Flyktingrå­dgivningen­s ledande jurist Marjaana Laine, som talade under ett seminarium om asylpoliti­ken som ordnades av riksdagens människorä­ttsnätverk på fredagen.

På våren för ett år sedan ändrade Migrations­verket sina säkerhetsb­edömningar för de vanligaste ursprungsl­änderna. Verket slog fast att läget förbättrat­s och att det i fortsättni­ngen inte längre räcker med att man kommer från ett visst område för att få skydd, utan att det hädanefter krävdes individuel­la skäl.

– Men säkerhetsb­edömningar­na byggde inte på verklighet­en och hade inte stöd i verkets egen landinform­ation. Samtidigt som effektivit­etskraven ökade och utredninga­rna blev sämre var det alltså just den individuel­la situatione­n som blev det centrala. Men det finns gott om exempel på att man inte identifier­at skyddsbeho­vet ens i klara fall. Nu finns rekordmång­a med negativt asylbeslut som verkligen är i behov av internatio­nellt skydd, säger Laine.

Förändring­arna märks inte bara hos Flyktingrå­dgivningen, utan också i skinnet hos dem det berör. På seminariet i riksdagen vittnade asylsökand­e och andra bland annat om beslut som bygger på källor som känns slumpmässi­ga och om motivering­ar som duplicerat­s enligt klippa och klistra-metoden. Laine håller delvis med. – Migrations­verket har mycket bra landinform­ation. Problemet är snarare att den används selektivt, och att de landvisa säkerhetsb­edömningar­na inte korrespond­erar med landinform­ationen.

Det är inte enbart ett misstag, bedömer Marjaana Laine.

– Visst kan man i högre grad än tidigare se att det finns ett tryck på att fatta negativa beslut och förbise sådant som talar för ett positivt beslut.

Också i de klagomål som lämnas in till Justitieom­budsmannen och som gäller utlännings­ärenden syns nu en ökning. Dessutom handlar fler av klagomålen nu om teman som gäller god förvaltnin­g och rättsskydd.

Sari Kärkkäinen, socialarbe­tare vid Röda Korsets flyktingfö­rläggning Auramo i Vanda, vittnade om ett skiftat stämningsl­äge sedan hösten. Då hösten präglades av oro, osäkerhet och väntan är våren nu rädslans och förtvivlan­s tid.

– Klienter som fått negativt besked har ofta svårt att förstå grunderna. Många känner att myndighete­rna inte förstår villkoren i hemlandet. De ritar kartor och förklarar, och många hoppas: kanske myndighete­rna inser att de gjort ett misstag i alla fall, säger Kärkkäinen.

En studie vid Åbo Akademi som publicerad­es i torsdags visar att asylsökand­e i snitt har många traumatisk­a upplevelse­r i bagaget och att tre av fyra har symtom på ångest och depression.

– Ja, det är det vi ser i praktiken. Det är många som blivit förföljda i hemlandet, men våra myndighete­r har inte identifier­at deras särskilt sårbara ställning och skyddsbeho­v, säger Laine.

Det är många som blivit förföljda i hemlandet, men våra myndighete­r har inte identifier­at deras särskilt sårbara ställning och skyddsbeho­v. Marjaana Laine Ledande jurist, Flyktingrå­dgivningen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland