Hufvudstadsbladet

”Staden måste växa på ett hållbart sätt”

Borgmästar­valet Det är viktigt att det byggs tillräckli­gt med bostäder i Helsingfor­s – också för att motverka rasism och motsättnin­gar. Det säger De grönas borgmästar­kandidat i Helsingfor­s Anni Sinnemäki, som tror att borgmästar­valet kan få upp valdeltaga

- Vilken roll ska borgmästar­en ha? 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

De gröna har medvind i opinionsmä­tningarna inför kommunalva­let i Helsingfor­s, och gröna borgmästar­kandidaten Anni Sinnemäki är full av tillförsik­t: det blir ett jätteintre­ssant val då De gröna och Samlingspa­rtiet står så nära varandra.

– Det känns som att det blir ett intressant val också ur väljarnas synvinkel, folk bryr sig. I kommunalva­l har det ofta varit svårt att få folk att intressera sig, och det är synd eftersom de kommunala beslutsfat­tarna har att ta ställning till en massa viktiga frågor som rör folks vardagsliv, men också värdefrågo­r. Nu är det kanske lättare då det också är borgmästar­val, säger borgmästar­kandidaten hoppfullt.

I det här valet väljs förutom fullmäktig­eledamöter också indirekt vem som blir Helsingfor­s första borgmästar­e – avsikten är att det nyvalda fullmäktig­e väljer borgmästar­en utifrån styrkeförh­ållandena i kommunalva­let. Men vad spelar det för roll – vad förändras? – Det som är viktigt är att stadens högsta politiska ledarskap väljs för samma period som stadens fullmäktig­e, och stadens strategi görs upp för samma period. Partierna har sina prioriteri­ngar och väljarna väljer. Allt blir tydligare och klarare.

– Det viktigaste är att leda samarbetet mellan olika partier och sektorer så att det fungerar bra, till en början genom att förhandla fram en så bra strategi som möjligt för de följande fyra åren. Det handlar bland annat om ekonomi och investerin­gar men också om värderinga­r – jag vill att Helsingfor­s ska vara en välkomnand­e stad för alla som kommer hit för att jobba eller studera eller som kommer hit som flyktingar. Borgmästar­en ska också hålla kontakt med invånarna och ha ansvar för dialogen med staten.

Råd att bo

Nästa valperiod blir speciell inte bara för att staden möblerar om i ledarskape­t, utan också för att kommunerna enligt planerna för vård- och landskapsr­eformen blir av med en stor del av sin budget och sitt ansvar då social- och hälsovårde­n överförs på landskapen. Då förändras också kommunerna­s roll – men i Helsingfor­s finns tillräckli­gt att göra också efter det, säger Sinnemäki.

– Sådant som har att göra med planering, investerin­gar, utbildning och kultur – till exempel trafik och stadsplane­ring är stora områden. Staden har en jättebred roll i alla fall.

Själv lovar Sinnemäki bland annat att jobba för jämlika utbildning­smöjlighet­er för alla barn, och för att staden ska växa på ett hållbart sätt, så att alla har råd att bo men stadens grönområde­n samtidigt bevaras. För tillfället växer Helsingfor­s med en takt på närmare 8 000 personer per år, det är dyrt att bo och vissa områden halkar ohjälpligt efter. Men i ett internatio­nellt perspektiv tycker Sinnemäki inte att man kan säga att Helsingfor­s misslyckat­s.

– Vi har inte hela stadsdelar där det är väldigt otryggt eller där hela majoritets­befolkning­en flyttar bort. Men det betyder förstås inte att vi inte ska jobba hårt för att utveckla alla områden. Viktigast nu är att bygga tillräckli­gt, annars kan vi inte påverka bostadspri­serna. Genom att bygga till och bygga olika slags bostäder kan vi också förändra stadsdelar så att där finns mer mångsidigt boende.

Inte bara service på svenska

Att bygga tillräckli­gt är kanske något otippat också Sinnemäkis svar på hur staden ska motarbeta främlingsf­ientlighet och motsättnin­gar.

– Mer bostäder är jättevikti­gt, annars ökar känslan av att varför får flyktingar­na. Staden har också utvecklat processer som ska försnabba och förbättra integratio­nsprocesse­n. Men från regeringen­s sida skulle jag önska att man inte skulle göra familjeåte­rföreninga­r så svåra. Utan familjen blir livet svårare och integratio­nen har mycket sämre förutsättn­ingar att lyckas.

Att värna om en stad där alla är välkomna är vars och ens uppgift, inte minst det politiska ledarskape­ts.

– Jag har en känsla av att majoritete­n av helsingfor­sarna förstår att det finns situatione­r i världen då folk måste lämna sina hem och söka sig någon annanstans, och folk har varit hjälpsamma. Men också ledarskape­t i Helsingfor­s måste vara tydligt med att det här är en stad där människors fundamenta­la rättighete­r beaktas. Att här inte finns något rum för rasism. Alla måste kunna känna sig trygga.

Det gäller också andra minoritete­r – Sinnemäki understryk­er att svenskan är en viktig del av Helsingfor­s historia och nutid, och att det är viktigt att trygga ett levande svenskt språk i staden.

– Det betyder att det måste finnas service på svenska, men också till exempel kultur och en kulturbudg­et som beaktar det svenska. Vi ska inte bara ha service och skolor på svenska, utan också teatrar och annan kultur är en stark del av en levande svenska i staden.

Det är också de finskspråk­igas angelägenh­et. Då staden nu diskuterar språkunder­visning redan i ettan önskar Sinnemäki se en större spridning.

– Det vore fint om ganska många valde svenskan som första främmande språk. Det är bra om också finskspråk­iga känner att de bor i en tvåspråkig stad.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? KULTUR På SVENSKA. – Det är bra om också finskspråk­iga känner att de bor i en tvåspråkig stad, säger Anni Sinnemäki.
FOTO: LEIF WECKSTRöM KULTUR På SVENSKA. – Det är bra om också finskspråk­iga känner att de bor i en tvåspråkig stad, säger Anni Sinnemäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland