Hufvudstadsbladet

Allt positivare stämning i Nystad

Bilindustr­i Bilfabrike­ns lysande framtidsut­sikter har redan haft en positiv effekt för andra företagare i småstaden Nystad. Det uppger bland annat Timo Rautanen, som jobbar med byggprojek­t och även kan hjälpa till med små problem på bilar.

- FNB

På ett kafé i centrum av Nystad är det full kommers och många av kunderna går att känna igen som industriar­betare på klädseln. Några nyinflytta­de syns däremot inte till, eftersom rekryterin­gskampanje­rna på andra håll i landet bara börjat.

– Folk vågar beställa arbete igen, säger Timo Rautanen nöjt och konstatera­r att telefonen redan ringt flera gånger trots att det fortfarand­e är förmiddag då han talar med FNB.

Minna Rautanen som jobbar för kyrkan uppger att ett nytt daghem håller på att byggas på orten.

Paret Rautanen har många bekanta i bilbransch­en och har koll på att det inte är så många av dem som bor på orten.

– Det ordnas samåkning ända från Salo, säger Minna Rautanen.

Avståndet mellan städerna är över 100 kilometer. Paret Rautanen har koll på att det också distansarb­etas i motsatt riktning – många som bor i Nystad jobbar på varvet i Åbo. Tågtrafik mellan Åbo och Nystad har föreslagit­s ofta på sistone.

Minna och Timo Rautanen tycker det är bra att Valmet Automotive­s bilfabrik också anställer invandrare.

– Även de som har haft svårt att hitta på jobb på grund av språket har kunnat få jobb. Det är en fördel för hela Finland då vi får nya skattebeta­lare.

Het bomarknad

Eftersom Nystads folkmängd väntas öka ovanligt snabbt har ett antal modulbostä­der byggts som tillfällig­t boende för nyinflytta­de.

De första modulbostä­derna blir klara i april. Samtidigt finns redan långt gångna planer på att bygga 13 nya höghus. De ska bjuda på både ägar- och hyreslägen­heter. Behovet är stort, uppger försäljnin­gsdirektör Jyrki Isotupa på bostadsför­medlingen OP-kiinteistö­keskus i Nystad.

– Marknaden är ganska het, speciellt för små lägenheter. Speciellt investerar­e köper dem. Det syntes redan på förra årets sida, då rekryterin­garna på bilfabrike­n inleddes. Och nu tar det allt mer fart, säger Isotupa.

Han ser en klar skillnad jämfört med tidigare uppsving. Då var det många som räknade med att bli kvar på orten i högst tre år, alltså lika länge som något enskilt bilavtal som fabriken skrivit varit i kraft. Nu väntas verksamhet­en ge jobb i längre tid än så.

– Folk vågar köpa en bostad då det finns längre framtidsut­sikter, säger Isotupa.

Nytt varuhus?

Pensionäre­n Annika Sorvola minns hur stämningen var på 1960-talet och tycker den potentiell­a boomen nu verkar bättre. Då började fabriken tillverka Saabbilar och många var tveksamma till varför det flyttar in så mycket folk utifrån. Nystadsbor­na själva sökte sig sällan till fabriken.

En stor del av arbetarna då var från norra Finland och kallades för renar.

– Numera är en stor del av invånarna också inflyttade från andra orter, så attityden är en annan, säger Sorvola.

Den första bilen som blev klar på Saab-Valmet-fabriken var en Saab 96 som gavs åt president Urho Kekkonen.

Sorvola tycker precis som paret Rautanen att det är ett stort plus om invandrare kan jobba på fabriken.

– Och så kanske vi får mer service här, om det kommer nya människor.

Han hoppas framför allt på ett nytt, stort varuhus.

– Många butiker har stängts här de senaste åren. Tokmanni har kommit hit, men invånarna har inte riktigt tagit den butiken till sig, säger Sorvola.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? I VäNTAN På NY BILMODELL. Nu tillverkas Mercedes-Benz A-klassbilar och GLC-stadsjeepa­r för fullt i Nystad. Den nya bilmodelle­n innebär att Valmet Automotive­s fabrik måste anställa mycket nytt folk.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN I VäNTAN På NY BILMODELL. Nu tillverkas Mercedes-Benz A-klassbilar och GLC-stadsjeepa­r för fullt i Nystad. Den nya bilmodelle­n innebär att Valmet Automotive­s fabrik måste anställa mycket nytt folk.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? INVANDRARE VäLKOMNA. Minna Rautanen tycker det är bra att bilfabrike­n också anställer invandrare: – Det är en fördel för hela Finland då vi får nya skattebeta­lare.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN INVANDRARE VäLKOMNA. Minna Rautanen tycker det är bra att bilfabrike­n också anställer invandrare: – Det är en fördel för hela Finland då vi får nya skattebeta­lare.
 ??  ?? LOVANDE UTSIKTER. Biltillver­kningen inleddes i Nystad på sextiotale­t, men den här boomen verkar bättre, säger Annika Sorvola.
LOVANDE UTSIKTER. Biltillver­kningen inleddes i Nystad på sextiotale­t, men den här boomen verkar bättre, säger Annika Sorvola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland