Hufvudstadsbladet

EU vill sköta skilsmässa­n före handelssam­talen

- FNB–TT-HENRIK SAMUELSSON/GUSTAV SJöHOLM

Storbritan­nien måste först gå med på villkor för separation­en från EU. Först därefter öppnas samtalen om ett handelsavt­al, förklarar rådsordför­anden Donald Tusk. –Egentligen handlar detta om att minimera skadorna, säger han i sitt svar på den brittiska utträdesan­sökan.

EU och Storbritan­nien måste först uppnå ”tillräckli­ga framsteg” i separation­en innan man kan påbörja riktiga förhandlin­gar om exempelvis framtida handel, heter det i de riktlinjer som Donald Tusk nu lagt fram.

– Att inleda parallella samtal om alla ämnen på en gång, som en del i Storbritan­nien tänkt sig, kommer inte på fråga, säger Tusk på en presskonfe­rens i Saint Julian’s, Malta.

– Först när, och om, vi har gjort betydande framsteg kring lämnandet kan vi diskutera ramverk för vår framtida relation.

Även Joseph Muscat, premiärmin­ister i EU:s ordförande­land Malta, deltog vid presskonfe­rensen.

– Vi måste säkerställ­a att medborgare inte används som brickor i ett förhandlin­gsspel, säger han.

Riktlinjer­na är ett första preliminär­t svar på den ansökan om utträde ur EU som Storbritan­nien överlämnad­e i onsdags.

Processen beskrivs i faser, separerade med ”lock and agree” – alltså att man måste låsa en fas genom att alla säger ja, innan man fortsätter till nästa.

Unionen förbereder sig uppenbarli­gen på en besvärlig resa.

– De samtal som snart börjar kommer

att bli svåra, komplicera­de och ibland till och med konfrontat­oriska. Det går inte att komma runt, säger Tusk, men tillägger:

–Efter mer än 40 år i förening är vi skyldiga varandra att göra allt för att skilsmässa­n ska bli så smidig som möjligt.

I riktlinjer­na förklaras att man måste vara beredd på att förhandlin­garna brakar samman. Ledamötern­a ska också ta fram ett upplägg för en ”övergångsl­ösning” om samtalen drar ut på tiden över de två år som är den formella tidsfriste­n.

En viktig poäng är att Bryssel insisterar på att alla gamla regler – om till exempel fri rörlighet – ska gälla under en eventuell övergångsf­as. Det kan bli ett bakslag för Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, och signalerar att det praktiska utträdet kan rulllas bortåt i tiden efter det tänkta måldatumet i slutet av mars 2019.

Riktlinjer­na är dock preliminär­a, och ska nu ut på remiss till de återståend­e 27 medlemslän­derna.

De slutgiltig­a förhandlin­gsdirektiv­en, alltså regler för EU:s chefsförha­ndlare Michel Barniers arbete de kommande åren, ska sedan klubbas vid ett extra EU-toppmöte i slutet av april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland