Hufvudstadsbladet

Dödad man i Malmö var vittne till mord

- STOCKHOLM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

En man som sköts till döds i Malmö på torsdagskv­ällen var vittne till mordet på en 16-åring i januari. Det skriver Aftonblade­t. Uppgiften bekräftas av svensk polis.

I torsdags sköts en man till döds i Malmö i Skåne. Enligt Aftonblade­t var mannen vittne till mordet på Ahmed, en 16-årig pojke som mördades i januari. Tidningen skriver att 23-åringen efter mordet lade upp en bild på Ahmed på sociala medier. I kontakter med Aftonblade­t ska han ha sagt att han vet vem som är skyldig till mordet, men att han fruktade för sin egen säkerhet och inte vågade gå till polisen.

– Självklart vill jag att dom ska fast, men dom är riktigt farliga. De vet allt om mig, den risken kan jag bara ta om jag får massor med pengar och drar utomlands. Det är inte värt att riskera mitt liv, skrev han i e-post till Aftonblade­t.

Ahmed sköts ihjäl på en busshållpl­ats i Malmö. Trots att flera personer fanns i närheten har ingen gripits för mordet.

Polisen bekräftar att 23-åringen var vittne och också den som tagit bilden som sedan fick spridning.

Till nyhetsbyrå­n TT säger polisens presstales­person Ewa-Gun Westford att hon inte vill spekulera om det är ett tänkbart motiv till gårdagens skjutning.

– Vi vet om att det finns en oerhört komplicera­d situation mellan olika individer. Det är en del i utrednings­arbetet och i hela den här situatione­n i Malmö och vad vi behöver göra för att komma åt det, säger hon till TT.

Enligt henne finns det också kopplingar till en dödsskjutn­ing tidigare i mars.

Sju personer har anhållits för inblandnin­g i mordet på 23-åringen. Enligt Sydsvenska­n hade mannen erbjudits personskyd­d, för att han levt under dödshot, men inte velat ta emot det.

– Han har inte varit villig att samarbeta i våra erbjudande­n om skydd. En spekulatio­n är att han vet vem som hotar och varför, och att man inte vill att vi ska få klarhet i det för att det kan slå tillbaka mot honom själv, säger Lars Förstell till tidningen.

Enligt honom kan det också vara så att man inte vill ha personskyd­d om man själv begår brott.

I år har sex mord inträffat i Malmö och flera mordförsök gjorts.

– De här skottlossn­ingarna sker i en relativt begränsad krets, men sedan är det djupt djupt olyckligt för hela situatione­n i Malmö, säger EwaGun Westford till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland