Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen snuvade Pärmäkoski på FM-guldet

Längdåknin­g Kaisa Mäkäräinen var snabbast inför hemmapubli­ken i skid-FM i Kontiolax.

- HBL-FNB

Skidskytte­n vann 5 kilometer med fri stil, hennes andra skidguld i karriären. Det första kom för fyra år sedan.

Mäkäräinen, 34, var 6,4 sekunder snabbare än tvåan Krista Pärmäkoski. Skillnaden uppstod under den sista kilometern, för ännu vid fyra kilometer hade Pärmäkoski en knapp ledning.

– Jag kände mig ganska lätt i starten. Det märks nog att man inte har geväret på ryggen. Uppladdnin­gen är också annorlunda när man inte behöver ställa in vapnet och annat sådant, vi är mer för oss själva, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen känner alla backar i sina hemmaspår men hon körde hårt även på de flacka partierna.

– Jag visste att jag är garanterat stark i motluten. Nu var det mycket flackt vilket verkligen inte är min styrka. Men tydligen gick det också bra, eller bättre än jag väntade mig. Jag måste medge att segern ändå var en överraskni­ng. Jag tänkte att Kristas fart i början borde ha hållit ända till slutet.

Det sista medgav även Pärmäkoski – farten hon började med höll inte till slut.

– I början körde jag så hårt jag kunde, men i slutet kroknade jag.

”Vi tränar på samma sätt”

Inför gårdagens tävling fanns en liten spänning mellan skidskytta­r och längdåkare. Men både ettan och tvåan var av samma åsikt: när man kör längdtävli­ngar är alla längdåkare.

– Vi skapar inte motsättnin­gen som kanske medier och publiken gör lite för lätt. Vi tränar på samma sätt och alldeles lika mycket, säger Mäkäräinen.

– Det är en lite förlegad tankemodel­l, att inte skidskytta­rna skulle kunna åka skidor eller att de inte skulle behöva åka så fort. I världscupe­n är farten den här om man vill klara sig.

Skidskytte­n Mari Laukkanen, som körde i mål som fyra en tiondel efter bronsmedal­jören AinoKaisa Saarinen, håller med.

– Vi har nog försökt komma bort från det tänket. Jag kan inte ens tänka på det viset för det kommer utifrån, säger Laukkanen.

Saarinen hade inte väntat sig att hon skulle vinna medalj.

– Jag tänkte att det skulle vara kul att komma bland de tio bästa. I de branta uppförsbac­karna förlorade jag lite men skidorna fungerade bra.

– Jag njöt bara av att åka skidor och av den roliga känslan. Nu har det på riktigt varit kul att tävla och jag har inte känt mig utmattad som jag brukar i slutet av säsongen.

Lehtonen mästare

Lari Lehtonen höll på att stå över milloppet men beslutade sig till slut ändå för att tävla. Det belönades med guld i skidFM i Kontiolax.

Tvåan Perttu Hyvärinen var 15,7 sekunder långsammar­e och trean Ristomatti Hakola 24,3 sekunder ef ter. Lehtonen behärskade händelsern­a under loppet.

– Jag har haft en vårförkyln­ing och känner mig lite darrig, säger Lehtonen till Yle.

Världsmäst­aren Iivo Niskanen beslutade sig för att stå över loppet i sista stund. Orsaken är enligt Karjalaine­n sjukdom. Matti Heikkinen tävlade inte heller, hans fru födde familjens tredje barn i början av veckan, uppger Yle.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / LARI LIEVONEN ?? Kaisa Mäkäräinen firade FM-guld i Kontiolax.
FOTO: LEHTIKUVA / LARI LIEVONEN Kaisa Mäkäräinen firade FM-guld i Kontiolax.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland