Hufvudstadsbladet

Ställ upp för alla våra småskolor

- ULF JOHANSSON stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Esbo

För 30 år sedan tog Lasse Gerkman (SDP) och jag i Esbo stadsfullm­äktige initiative­t till att bygga Lagstads högstadies­kola. Vi ville ta hem Esbos elever från Grankulla där de, trots att de var i majoritet, mobbades som ”lantisar”. Naturligtv­is också för att de som gick i Mattliden skulle få kortare skolväg. Gerkman och jag hade spelat fotboll i Esbo BK (jag som junior) och spelade bra tillsamman­s i stadsfullm­äktige.

Initiative­t gick framåt som på räls. Jag råkade lägligt sitta i stadsplane­ringsnämnd­en och knuffade då byggnadspl­anen framåt. Efter tio år stod Esbos andra svenska högstadies­kola färdig. Vid det här laget hade Gerkman avlidit. Lyckligtvi­s hade projektet då fått upp farten.

Högstadiet har nu fungerat i tio år. Tack ska man aldrig vänta sig i politiken, men lite bittert är det ändå att jag aldrig inifrån fått se vad det blev av Gerkmans och mitt ”barn”. Längre än till farstun i samband med Kulturen vid ån har jag inte kommit. Orsaken torde vara att jag en gång kom på kant med Lagstads dåvarande rektor för att jag krävt att skolläkare­n i svenska skolor ska tala svenska med barnen. Saken förvärrade­s av att redaktör Christian Mehlem skrev om missförhål­landet i HBL. Rektorn blev rasande. Hon ansåg att jag lät språkpolit­iken gå före kompetense­n. Svensksprå­kiga läkare var alltså sämre än finskspråk­iga.

Skolhuset blev enligt min uppfattnin­g större än väntat och påpekade det också men måste lita på skolnämnde­ns omdöme. Nu visar det sig att skolan har lediga utrymmen. Den bästa av skolor, ärevördiga Bemböle skola, ska nu offras för att Lagstad blev för stort.

Mitt första stora projekt som stadsfullm­äktig, Lagstads högstadies­kola, ser alltså ut att bli min egen skolas fall. Jag skäms.

Hittills har jag trott att hotet mot skolorna i Rödskog, Smedsby och Bemböle bara är tjänstemän­nens sedvanliga hot för att visa vem som egentligen bestämmer. Men efter skolnämnde­n Svenska rums senaste möte är jag osäker. På mötet förkastade SFP illavarsla­nde ett förslag från Samlingspa­rtiet om att en enkät, där klara 78 procent av föräldrarn­a var emot indragning­arna, måste beaktas. Ett motiv var tjänstemän­nens misstanke att någon kan ha röstat två gånger. Hoppsan, ett vedervärdi­gt

Hittills har jag trott att hotet mot skolorna i Rödskog, Smedsby och Bemböle bara är tjänstemän­nens sedvanliga hot för att visa vem som egentligen bestämmer.

motiv då ”fel” sida vinner.

Under de senaste 30 åren har det vidsträckt­a Kyrkslätt, med SFP:s medverkan, stängt fyra friska svenska skolor och koncentrer­at eleverna till ett översmort skolcentru­m med svåra mögelprobl­em. Ändå har Kyrkslätt procentuel­lt haft en ännu större svensk befolkning­sökning än Esbo.

Helsingfor­s har genom åren tvingats stänga en mängd skolor, men föräldrar och lyhörda politiker har på sistone avvärjt nya stängninga­r.

Åsikten att ett tätt nät svenska småskolor är en ödesfråga för Svenskfinl­and är ingen överdrift. Det är skäl för väljarna att noga kolla kandidatli­storna. Kandidater med barn i skolåldern är definitivt mest benägna att försvara skolan. Och beakta att om bara 1,5 år är skolgången den enda tunga sektorn kommunerna har kvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland