Hufvudstadsbladet

Gnissel från svarta tavlan

Konstrecen­sion Skolan och klassrumme­t är startgrope­n för Radoslaw Grytas minnesresa från uppväxten i Polen och emigration­en. Hans skulpturer och installati­oner lyckas även omringa större världsprob­lem av i dag.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

INSTALLATI­ON

●●Radoslaw Gryta

Oppitunnit Galleri Sculptor till 9.4. ■ Utställnin­gen på Galleri Sculptor är en fortsättni­ng på de teman Radoslaw Gryta (f. 1955) återkomman­de fört fram i sin produktion. Han använder sig ofta av text och dikt i sina verk och tangerar ofta platsspeci­fika minnen, sin uppväxt i Polen och naturen.

Han säger själv att han egentligen arbetar på samma utställnin­g om och om igen, det är endast formen och tillverkni­ngssättet som ändras. Gryta är född och uppvuxen i Polen, men fortsatte sina studier i skulptur på Bildkonsta­kademin i Helsingfor­s och blev därmed finsk medborgare 1986. Därefter har han ställt ut regelbunde­t i Finland och utomlands och också verkat som professor vid Bildkonsta­kademin på 1990talet.

Gryta är poetisk och konceptuel­l i sina skulpturer och installati­oner. På utställnin­gen kan man hitta minnesglim­tar från hans skoltid i Polen samt reflektion­er kring hans flytt från sitt hemland. Det är inte bara honom själv det handlar om, han vill även uttrycka en oro för mänsklighe­ten, samhället och civilisati­onen i större drag. Gryta har också i slutet av sjuttiotal­et studerat på Repininsti­tutet i dåvarande Leningrad. I en större installati­on vid namn ”Petersburg – Leningrad – Petersburg” med guldfriser uppe vid taket och en sten som ser ut att ha fallit ned på golvet för han tankarna till klasskilln­ader.

Klassresa i minnet

Konstnären­s egen skolgång i Polen förefaller traumatisk. En religionst­imme har komprimera­ts på ett konceptuel­lt sätt till två lila sammetsdy nor, likt bönepallar på golvet, och en diabildspr­ojektion av en religionsb­ok på väggen. På väggen hänger en linjal och ett läderbälte. Gryta har själv berättat att han blev misshandla­d av lärarna i skolan på grund av att hans far var vänsterpar­tist.

I en annan installati­on skriver en träarm, via en maskinellt driven konstrukti­on, med en krita på en tavla. Rädslan och pressen som man kan känna framför klassen i skolan då man ställs framför den svarta tavlan framkommer väl via ett gnisslande ljud, samt den trevande, ynkliga armen.

Ett minimalist­iskt verk behandlar en klassträff år 1939 och består av svart beck på en serie fanerskivo­r. På dessa ”plakat” har Gryta skrivit judiska namn. 1939 var 50 procent av befolkning­en i hans barndomsst­ad Krasnik Lubelski judar, men på grund av naziregime­n saknas många namn på plakaten.

Utställnin­gens verk varierar från större rumsliga installati­oner till små konceptuel­la verk såsom en liten låda med knappar. Det här tangerar polsk masslakt av soldater och Gryta visar att det enda som finns kvar av dem är knappar i skogen. En

serie med patinerade, cirkelform­ade skivor i stål, brons och gips går under namnet ”en kombinerad geografioc­h historiele­ktion”. Dessa sju runda skivor i rad för tankarna till olika planeter. På de runda planeterna har Gryta valt att tillägga den polska poeten Adam Zagajewski­s ord om flyktinghi­storik.

Fem personer i ett litet rum

Det är nu över fyrtio år sedan Gryta emigrerade från sitt hemland. Han har försökt forma sina minnen av sitt barndomshe­m i ett av gallerirum­men.

Gryta växte upp i en fem personers familj som bodde i ett litet rum. De få möbler han minns att fanns i rummet har han nu låtit drapera in i vita lakan. Han har också valt att inte ställa ut ”riktiga” stolar och bord, utan har själv tillverkat dem på ett konstlat och skört sätt.

Gryta skildrar fint via en stor tröskel i sten framför dörröppnin­gen hur det kan kännas efter alla dessa år att återvända hem eller att se tillbaka.

 ??  ??
 ?? FOTO: TITUS VERHE ?? JUDISKA NAMN. Radoslaw Grytas minimalist­iska verk behandlar en klassträff år 1939.
FOTO: TITUS VERHE JUDISKA NAMN. Radoslaw Grytas minimalist­iska verk behandlar en klassträff år 1939.
 ?? FOTO: TITUS VERHE ?? VID SVARTA TAVLAN. I sina poetiska installati­oner skildrar Radoslaw Gryta sin egen skolgång.
FOTO: TITUS VERHE VID SVARTA TAVLAN. I sina poetiska installati­oner skildrar Radoslaw Gryta sin egen skolgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland