Hufvudstadsbladet

Frukt gör apor smartare

Forskning Det brukar heta att sociala djur har större hjärnor och är smartare än solitära djur. Men nu visar en studie av världens primater att detta inte är hela sanningen.

- FNB–TT-ROLAND JOHANSSON

Det●kan●vara●dieten,●inte●det●sociala● systemet,●som●bestämmer●hjärnstorl­eken.●Vill●man●utveckla●en●stor●och● avancerad●hjärna●ska●man●äta●frukt.● Fruktdiete­n●ställer●hårdare●krav●på● tankeförmå­gan●än●andra●typer●av●föda●–●och●har●större●betydelse●än●det● sociala●systemet.

Detta●är●kontrovers­iella●tankegånga­r.●De●flesta●forskare●anser●att● den●sociala●komplexite­ten●har●varit● den●starkaste●drivkrafte­n●vid●uppkomsten●av●primaterna­s●mentala● förmåga.

Stora● grupper● där● individern­a● ständigt●tvingas●ta●ställning●till●problem●som●rör●samarbete,●konkurrens●och●allianser●skulle●med●andra●ord●ha●gynnat●de●grå●cellernas● tillväxt.

Den●här●hypotesen●är●i●dagsläget● den●dominerand­e●inom●primatfors­kningen.●Men●frågan●är●om●den●stämmer●till●fullo.●De●nya●rönen●antyder● att●så●kanske●inte●är●fallet.

I●studien,●som●publiceras●i●Nature Ecology and Evolution,●har●forskarna● granskat●140●arter●bland●primaterna,●från●lemurer●och●andra●halvapor● till●markattor,●babianer●och●människoap­or.

De●har●tittat●på●hjärnstorl­eken● hos●alla●arterna,●och●sedan●undersökt●hur●denna●korrelerar●med●graden●av●socialitet●–●gruppstorl­ek,●social●komplexite­t,●parningsbe­teenden● –●och●med●den●normala●dieten●i●vilt● tillstånd.

Forskarna,● som● letts● av● evolutions­biologen●Alexandra DeCasien● vid●New●York●University●i●USA,●fann● att●det●är●dieten●som●bäst●förutsäger● hur●stor,●eller●liten,●hjärnan●är.

Fikon ger stor hjärna

Fascineran­de●nog●tycks●det●vara●en● diet●dominerad●av●frukt●som●gett● upphov●till●de●stora●hjärnorna.●Fikon●av●olika●slag●samt●citrus-,●oleander-●och●durianfruk­ter●äts●av●många● primater,●och●utgör●huvudfödan●för● så●gott●som●samtliga●människoap­or,● inklusive●gibbonerna.

Frukt● är● viktig● föda● även● för● många●markattor,●liksom●för●de●syd-● och●mellanamer­ikanska●kapucinapo­rna●och●spindelapo­rna.

Enligt●Alexandra●DeCasien●och● hennes●kollegor●har●fruktätand­e●primater●cirka●25●procent●mer●hjärnvävna­d●än●arter●med●en●mer●exklusiv●bladdiet,●som●langurer●och●colobusapo­r.●Fruktätarn­a●har●också●större●hjärnor●än●primater●som●lever●på● insekter.

Forskarna●är●lite●osäkra●på●orsaken,●men●påpekar●att●frukt●inte●förekommer●överallt●i●skogen●som●blad● och● insekter● gör.● Tvärtom● är● de●

fruktbäran­de träden relativt glest förekomman­de. De bär inte heller frukt året om utan bara vid vissa årstider.

Kräver bra minne

Den som hittar ett träd med frukter kan räkna med en stor belöning – men det gäller att lägga på minnet var trädet är beläget och sedan återvända till platsen när det åter bär frukt.

Ibland krävs det också fingerfärd­ighet för att komma åt fruktkötte­t, vilket man måste träna på och sedan minnas till nästa gång. Fruktdiete­n skulle med andra ord vara intelligen­sbefrämjan­de.

– Det är en väldigt intressant studie som säkert kommer att ge upphov till många diskussion­er. Den är ett steg på vägen, säger Lars Werdelin, paleontolo­g på Riksmuseet i Stockholm.

Men han påpekar samtidigt att den här typen av resultat är oerhört svåra att utvärdera.

–Frågan är vad de konstatera­de skillnader­na betyder. Det enda man säger är i princip att den här modellen, enligt den analys man gjort, förklarar det hela lite bättre än den sociala hypotesen. Men det kan i stället vara så att bägge de här hypotesern­a är riktiga, på något sätt, säger han.

 ??  ??
 ?? / LEHTIKUVA /TANG CHHIN SOTHY
FOTO: AFP ?? BUFFé FöR APOR. Den här apan har valt en banan från den buffé som dukas upp intill antika tempel i Bangkok, Thailand, för att fira en lokal högtid.
/ LEHTIKUVA /TANG CHHIN SOTHY FOTO: AFP BUFFé FöR APOR. Den här apan har valt en banan från den buffé som dukas upp intill antika tempel i Bangkok, Thailand, för att fira en lokal högtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland