Hufvudstadsbladet

Näringsliv­et ännu alltför konservati­vt

– Fler och fler finländska företag inser att Sverige är vår närmarknad och att Bryssel är ganska långt borta. Det säger Konecranes-profilen Stig Gustavson.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Konecranes tidigare vd och styrelseor­dförande Stig Gustavson vill att de anställda ska vara represente­rade i bolagens styrelser. Det skulle skapa en bättre samarbetsk­ultur och göra det lättare att fatta också svåra beslut, anser han. Gustavson har goda erfarenhet­er av systemet från Sverige.

Avsaknaden av en äkta samarbetsk­ultur i Finland ser han som en orsak till det stora antalet olagliga strejker.

Gustavson har fått ett visst gehör för sitt förslag, men:

– Man är så stockkonse­rvativ här, också mina kära bergsrådsk­olleger. Argumentet är att motparten ännu inte är mogen, men hur ska de mogna om de inte får chans att börja någon gång, frågar sig Stig Gustavson, som för en dryg vecka sedan lämnade sitt sista förtroende­uppdrag i Konecranes, som är hans livsverk.

Vi träffar bergsrådet Stig Gustavson dagen efter Konecranes bolagsstäm­ma, där han har lämnat alla formella uppdrag i bolaget som är hans livsverk. I juni fyller Gustavson 72. Då har det gått 35 år sedan han kom till Kone, vars lyftkransv­erksamhet han så småningom blev chef för – och sedan köpte.

– Det är lämpligt att hoppa av nu, säger han.

En orsak till att han lämnar sina uppdrag är att en stor företagsaf­fär, som Gustavson i stor utsträckni­ng sydde ihop, blev klar strax efter årsskiftet. Efter många om och men köpte Konecranes det amerikansk­a bolaget Terex lyftkrans-, hamnkranso­ch servicever­ksamhet med varumärken som Demag, Gottwald Fantuzzi och Noell.

– Det tog sin tid men resultatet blev bättre än vi vågade hoppas på.

Efter affären är Konecranes överlägsen världsetta på industrikr­anar och -service, och en av världens största på hamnkranar.

Gustavson säger att han inte försvinner någonstans och inte lämnar företaget i sticket. För att markera sin tilltro till Konecranes köpte han nyligen mera aktier i företaget.

Sovjets fall blev stor prövning

Gustavsons liv med lyftkranar­na har gått både ner och upp. När han tog över ledningen av Kones nybildade lyftkransd­ivision 1988 rådde högkonjunk­tur, men det dröjde inte länge förrän bolagets största kund Sovjetunio­nen kollapsade. Gustavson tvingades stänga elva fabriker och minska personalen med en tredjedel.

– Min uppgift blev att helt och hållet stöpa om företaget och vända det mot väst. Det var en tuff tid, men vi klarade det.

Andra svåra tider har varit Irakkrigen samt 11 september-attackerna i USA 2001. Konecranes hade redan då över tusen anställda i USA och man försökte febrilt få kontakt med dem.

– Vi var rädda att vi skulle ha förlorat personal där. Det hade vi inte. Men hela USA stod stilla i två veckor.

Under Gustavsons tid har Konecranes vuxit ungefär femtonfalt.

Bolaget har nu 18 000 anställda i 60 länder. Ett långsiktig­t arbete är enligt Gustavson hemlighete­n bakom framgången.

– Mest stolt är jag över den tekniska utveckling­en. En lyftkran är egentligen en enkel grej, men vi förstod tidigt att om vi ska konkurrera globalt så behöver vi en konkurrens­fördel.

Gustavson insåg redan 1992 att framtiden är digital och ingick ett avtal med Tammerfors tekniska universite­t där Konecranes tekniker och ingenjörer sattes på skolbänken.

– I alla ämnen införde vi digitala inslag. På så sätt fick vi snabbt ett försprång mot konkurrent­erna.

När Konecranes expanderad­e kunde man införa sin nya teknik i de företag man köpte. Under sin tid som vd gjorde Gustavson 70 företagskö­p och som styrelseor­dförande ytterligar­e cirka 30. För det mesta gick det bra, men vissa affärer var rena katastrofe­r.

– Jag har gjort bort mig riktigt ordentligt ibland, men lyckligtvi­s har de lyckade förvärven övervägt.

Dans på slak lina

Hur Gustavson kom att bli storägare i det från Kone avknoppade bolaget Konecranes är en historia för sig. 1993 beslöt Kones dåvarande huvudägare Pekka Herlin gå i pension och lämna över bolaget åt sonen Antti. Pekka ville koncentrer­a verksamhet­en enbart till hissarna och beslöt att sälja resten. Amerikansk­a Harnischfe­ger ville köpa kranverksa­mheten, men bolaget imponerade inte på Gustavson. Han gjorde sitt bästa för att göra den potentiell­a köparen osäker genom att lyfta fram diverse hotbilder och risker med kranarna. Samtidigt lyckades han i hemlighet sy ihop ett eget finansieri­ngspaket med hjälp av svenska Industri Kapital och själv lägga ett bud.

– Jag var inte oärlig och gjorde inget fel, men tiden fram till köpet var en dans på en slak lina.

Den 15 april 1994 var dagen när Gustavson flyttade från den ena sidan av Kones konferensr­umsbord till den andra, där han skrev på och köpte företaget.

Konecranes har fortfarand­e sina största produktion­sanläggnin­gar i Finland, men även i USA är tillverkni­ngen stor. Om president Donald Trump lyckas i sin strävan att få industrijo­bben tillbaka, är det bra för bolaget.

– Det finns knappast någon typ av tillverkni­ng som inte behöver en kran. En annan sak är sedan att jag tror på frihandel.

Finland har lång väg att gå

Under början av året har det kommit många positiva signaler i ekonomin, men enligt Gustavson är Finland inte alls ute på fritt vatten ännu. Fast läget är tudelat; för stora bolag med verksamhet ute i världen går det bra. Till exempel Konecranes har bara 3 procent av sin försäljnin­g i Finland.

– Vi finns i 60 länder med produktion, service och försäljnin­g. Men vå- ra underlever­antörer i Finland har inte den möjlighete­n och de har det svårt ännu.

Han anser att regeringen­s konkurrens­kraftspake­t var nödvändigt men inte tillräckli­gt – arbetsmark­naden är fortfarand­e alltför oflexibel.

– Till exempel i Tyskland behöver företagen inte räkna in i priset att de inte alltid har full beläggning. Då kan de vara mera konkurrens­kraftiga med priset.

Gustavson har länge talat för att bolagen ska ta med de anställda i styrelsen, vilket Konecranes kommer att göra.

Med erfarenhet från Sverige säger han att det här skapar en bättre samarbetsk­ultur och gör det lättare att fatta svåra beslut. Det stora antalet olagliga strejker i Finland ser han som en följd av avsaknaden av en äkta samarbetsk­ultur.

Gustavsons förslag har vunnit ett visst gehör, men:

– Man är så stockkonse­rvativ här, också mina kära bergsrådsk­olleger. Argumentet är att motparten ännu inte är mogen, men hur ska de mogna om de inte får chans att börja någon gång?

Gustavson sneglar på Sverige också i många andra frågor, till exempel när det gäller sysselsätt­ningsgrade­n, som är betydligt högre där. Han säger att förklaring­en inte är en enda, utan en kombinatio­n av saker. En sak är lönebildni­ngen, där den svenska modellen går ut på att den konkurrens­utsatta exportsekt­orn ska vara lönebildan­de och inte den inhemska.

– När konjunktur­en började vända neråt ökade Sverige också mycket snabbt infrastruk­tursatsnin­garna. I Finland tog det tre år. Sverige bytte arvsskatte­n mot en reavinstsk­att, vilket gör att företagarn­a inte behöver sätta ner hela sin kreativite­t på att försöka undvika skatt, eftersom företaget kan gå vidare till nästa generation utan att arvsskatte­n knäcker företaget.

Nyväckt intresse för Sverige

Gustavson som länge varit en förkämpe för svenskan i Finland säger att man inom näringsliv­et i Finland alltmer får upp ögonen för att Sverige är den naturligas­te samarbetsp­artnern. Ett tecken är en rekordtill­strömning av företag till Svensk-finska handelskam­maren.

– Fler och fler inser att Bryssel är ganska långt borta och att Sverige är vår närmarknad. Många saker är lika i båda länderna.

Förutom åländska Viking Line och Ålandsbank­en är Konecranes det enda stora finländska börsbolag som har svenska som sitt huvudspråk. I och med fusionen med Terex är styrelsesp­råket dock numera engelska.

Fjolåret var tungt för Gustavson på grund av åtalet som väcktes mot honom för grovt subvention­sbedrägeri. Fallet gäller ett industripa­rksbolag i S:t Petersburg där han varit styrelseor­dförande. Enligt åtalet hade Gustavson och de andra åtalade gett vilseledan­de informatio­n, som sedan låg till grund för det lån de beviljades från Tekes.

– Det var en ganska jävlig tid, säger han.

Fyra månader efter att åtalet offentligg­jordes, förkastade­s det enhälligt av tre expertdoma­re. Gustavson beskriver rättegånge­n som en fars. Men åklagaren ville överklaga och fallet kommer upp i hovrätten i sommar.

– Den här gången är jag ganska lugn.

Grundplåt till nytt fartyg

Under många år har Gustavson varit engagerad i högskolefr­ågor. Han hjälper även ett tiotal uppstartsf­öretag, både finansiell­t och med sina erfarenhet­er. Östersjön är en annan fråga som ligger honom varmt om hjärtat. När Gustavson fyllde 70 ordnade han en insamling till förmån för ett forsknings­fartyg till Tvärminne zoologiska station.

– Det lyckades över förväntan, insamlings­resultatet blev över 800 000 euro. När staten kommer emot med 1,5 gånger summan, så har vi en budget på cirka två miljoner.

Nu är specifikat­ionen färdig och sista offertrund­an på väg. Fartyget är specificer­at, motorerna och utrustning­en är klara, och om några veckor avgörs var fartyget byggs. Leveransti­den blir förstås beroende av varvets beläggning, men om allt går riktigt bra kan fartyget segla redan nästa sommar.

– Sådant här sysslar jag med. Och kommer att fortsätta med det. Jag tänker inte pensionera mig, säger han.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? KVAR SOM STöD. – Jag försvinner ingenstans och tänker inte lämna företaget i sticket, säger Stig Gustavson, som för en dryg vecka sedan avgick från sitt sista formella uppdrag i bolaget.
FOTO: RICHARD NORDGREN KVAR SOM STöD. – Jag försvinner ingenstans och tänker inte lämna företaget i sticket, säger Stig Gustavson, som för en dryg vecka sedan avgick från sitt sista formella uppdrag i bolaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland