Hufvudstadsbladet

Persson anmäler HBL för SFV-nyheten

Per-Edvin Persson har anmält Hufvudstad­sbladet för Opinionsnä­mnden för massmedier. Den tidigare ordförande­n för Svenska folkskolan­s vänner anser sig ha blivit utsatt för ensidig klappjakt i HBL.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Per-Edvin Persson som nyligen lämnade ordförande­uppdraget i Svenska folkskolan­s vänner (SFV) uppger på sitt personliga Facebookko­nto att han anmäler Hufvudstad­sbladet för Opinionsnä­mnden för massmedier (ONM).

I ett inlägg berättar han utförligt om de ekonomiska framsteg som SFV gjort under hans ledning och hur föreningen­s förmögenhe­t ökat under hans ledning samtidigt som bidragen till kultur- och bildningsv­erksamhete­n har ökat från 3 till 4 miljoner euro per år under de senaste åren.

– Mot denna bakgrund kändes onekligen den ensidiga klappjakt som HBL inledde på SFV den 11.2.2017 som både osaklig och oskälig, skriver Persson.

HBL rapportera­de i vintras utförligt om hur SFV låtit renovera en lyxbostad i centrala Helsingfor­s i avsikt att låta kanslichef­en Johan Aura hyra den förmånligt. Det väckte ett rabalder som slutade med att Aura beslutade att inte alls flytta in i bostaden.

Detta fick SFV-styrelsen att framstå i en ofördelakt­ig dager, vilket Persson nu reagerar på.

– Klappjakte­ns enda drivkraft synes ha varit avund: man koncentrer­ade sig på en i mina ögon oväsentlig detalj, skriver Persson.

Han hävdar att HBL teg ihjäl det verkliga skälet till styrelsens enhälliga beslut i tjänstebos­tadsfrågan – att det var det förmånliga­ste alternativ­et att sköta ärendet. Det hade enligt Persson besparat föreningen på en direkt utgift på 70 000 euro om året.

– HBL:s journalist­iska nivå lämnar mycket övrigt att önska, skriver Persson och tillkännag­er att han i måndags (27.3) inlämnat en anmälan till Opinionsnä­mnden där han påtalar i sitt tycke ”klara brott mot journalist­reglerna på tolv punkter”.

I en kommentar till Perssons inlägg riktar Birgitta Dahlberg en viss kritik mot hans offensiv.

– Jag brukar inte tala om att man skall vara ödmjuk. I det här fallet nöjer jag mig därför också med att säga att beträffand­e direktörsl­ägenheten skulle det ha varit klädsamt att i detta skede vara tyst, skriver hon.

Det kan dröja månader innan ärendet avgörs i ONM.

– Vi kommer naturligtv­is att bemöta hans anmälan i sinom tid, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Ilmoni.

 ??  ?? 11 FEBRUARI 2017. HBL rapportera­de utförligt om bostadsarr­angemanget för SFV:s kanslichef i februari.
11 FEBRUARI 2017. HBL rapportera­de utförligt om bostadsarr­angemanget för SFV:s kanslichef i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland