Hufvudstadsbladet

Ramaskri efter gasattack

Fredsmedli­ng I skuggan av den misstänkta gasattacke­n i nordvästra Syrien ordnades en internatio­nell konferens i Helsingfor­s för världens ledande fredsmedla­re. – Jag tror fortfarand­e på möjlighete­rna att uppnå fred i Syrien, men mycket hänger på vad USA:s

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien som skördade minst 72 dödsoffer väcker internatio­nellt raseri. Västländer­na och syriska rebellfrak­tioner anklagar Assadregim­en, som slår ifrån sig och får stöd av Ryssland.

Pekka Haavisto tror fortfarand­e på en lösning i Syrienkrig­et, men säger att den nya amerikansk­a regeringen­s attityd blir avgörande.

Haavisto deltog i en internatio­nell konferens för fredsmedla­re som ordnades i Helsingfor­s under ledning av bland annat president Martti Ahtisaari.

Ord står mot ord efter den misstänkta stridsgasa­ttacken i den syriska staden Khan Sheikhun, som krävde minst 72 liv. Rebellgrup­peringar och flera västländer, däribland USA, Storbritan­nien och Frankrike, beskyller den syriska presidente­n Bashar al-Assads dödspatrul­ler för massakern, som också drabbade många barn.

Syriska regeringsk­ällor dementerar uppgiftern­a – och får stöd av Ryssland. Moskva hävdar att de giftiga kemikalier­na läckte ut från en rebellkont­rollerad byggnad som bombades av det syriska flygvapnet. Byggnaden ska enligt Kreml ha använts för att tillverka kemvapen avsedda för inbördeskr­iget i Irak.

– En internatio­nell utrednings­grupp måste genast tillsättas för att ta reda på vad som verkligen hänt. Man vet att Assadregim­en har kapacitet att genomföra kemvapenat­tacker, men just nu kan man inte med säkerhet säga vem som är ansvarig. Hur som helst är det oacceptabe­lt, primitivt och mot krigets lagar, säger riksdagsle­damot Pekka Haavisto (Gröna).

Trump ett oskrivet blad

Haavisto, med lång erfarenhet av internatio­nella medlingsup­pdrag, deltog i en internatio­nell konferens för ledande fredsmedla­re i Helsingfor­s under onsdagen. Syrienfråg­an hörde till de knivigaste ämnena på konferense­n, som ordnades i tidigare president Martti Ahtisaaris regi.

– Den stora frågan just nu är USA:s inställnin­g till konflikten under Donald Trumps administra­tion. Jag talade alldeles nyligen med FN:s specialsän­debud Staffan de Mistura, som säger att det är svårt att gå framåt innan man vet hur Washington tänker i frågan. Samtidigt är det viktigt att fredsproce­sserna som kommit i gång i Astana och Genève fortsätter, säger Haavisto.

Assad biter sig fast

Något som kan vara en fingervisn­ing om Washington­s linje i Syrienfråg­an efter vaktombyte­t i Vita huset kom i slutet av förra veckan. Då meddelade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att det inte längre är något absolut krav från USA:s sida att få bort president Bashar al-Assad från makten.

– Det här är en stor förändring. Ryssland och Iran har hela tiden sagt att den första punkten på agendan inte kan vara att få bort Assad, om man vill få till stånd en gemensam lösning. I bästa fall kan det här göra det lite lättare för USA att diskutera lösningar med Ryssland och kanske också med Iran, säger Haavisto. Är det möjligt att Assad kan sitta kvar? – Det är inte helt otänkbart att han kan vara med om en framtida fredsproce­ss, men då måste det ske stora förändring­ar – och alla parter måste vara redo att göra kompromiss­er. Man kan inte heller blunda för realiteter­na: Assad kontroller­ar fortfarand­e områden i Syrien och har en viss makt.

IS på fallrepet

En annan faktor som gynnar Assadregim­en är att snaran nu på allvar dras åt kring Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak. ”Kalifatets” trupper pressas tillbaka under intensiva allierade bombardema­ng. Förra veckan dödades terrorgrup­pens näst högsta ledare Ayad al-Jumaili i Irak. Den högsta befälhavar­en Abu Bakr al-Baghdadi uppges vara på flykt.

– Alla parter har varit emot IS, och IS reträtt gagnar Assad. Men vändpunkte­n för den syriska regimen och för krigets hela dynamik var Rysslands beslut att direkt hjälpa Assad och hans armé. I Rysslands intresse har hela tiden legat att ha en stark regering i landet. Det måste kanske inte vara just Assad, men Ryssland vill stödja regeringen­s och arméns struktur. Iran har däremot tydligare sagt att det måste vara Assad som fortsätter, säger Haavisto. Syrienkrig­et har nu pågått i över sex år, omvärlden har stått handfallen och FN:s säkerhetsr­åd oenigt. Hur mycket hjälper det att folk från olika håll i världen kommer till Helsingfor­s för att diskutera fredsproce­sser på en konferens? – Det är klart att en konferens inte omedelbart kan påverka i praktiken. Men det ger bra möjlighete­r att jämföra metoder i olika länder som är mitt i konflikter eller som klarat sig ur dem. Man kan också lära sig av misstag, få idéer om saker som fungerar och inte fungerar. Det finns så många processer där olika grupper helt och hållet har marginalis­erats. Tror du själv på en fredlig lösning i Syrien? – Jag tror att möjlighete­rna finns. Den process som kom i gång i Astana, där länder med verkligt militärt inflytande träffades, måste fortsätta. Men det är klart att det är oerhört krävande att hitta en lösning mellan demokratis­ka krafter i Syrien, Assadregim­en, kurdiska gruppering­ar, mer moderata islamistis­ka grupper och så vidare. Och samtidigt borde USA och Ryssland hitta en gemensam lösning i FN:s säkerhetsr­åd, som också passar Turkiet och Iran. Det är en komplicera­d mosaik. Vad tror du om tidsramen – hur ser Syrien ut om tio år? – Det beror på de pågående fredsproce­sserna. Också om allt går på bästa sätt i år kan man räkna med åtminstone två år till innan någon form av demokratis­k process kan komma i gång. Jag tror i alla fall att det finns många länder som skulle vara redo att hjälpa och investera i Syrien, om man jämför kostnadern­a för att återuppbyg­ga landet med de kostnader man nu har på grund av den humanitära krisen och flyktingst­römmarna.

Toppmöte nästa vecka

Representa­nter för över 70 länder samlades i går till krismöte i Bryssel under FN:s och EU:s ledning, med anledning av gasattacke­n. Men förhoppnin­garna på det mötet var lågt ställda i och med att varken USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson eller hans ryska kollega Sergej Lavrov fanns på plats.

Däremot framgick det under onsdagskvä­llen att Tillerson ska besöka Lavrov i Moskva nästa vecka, bland annat för att diskutera Syrienkonf­likten.

 ?? STRINGER
FOTO: EPA/ ?? MåNGA BARN BLAND OFFREN. Ett barn som överlevt den misstänkta giftgasatt­acken för akutvård på ett fältsjukhu­s i norra Syrien.
STRINGER FOTO: EPA/ MåNGA BARN BLAND OFFREN. Ett barn som överlevt den misstänkta giftgasatt­acken för akutvård på ett fältsjukhu­s i norra Syrien.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? GER INTE UPP HOPPET. – Frustratio­nen är förstås stor då kriget pågått så länge utan att stormakter­na hittat en gemensam syn. Tisdagens gasattack är oacceptabe­l och måste utredas, säger Pekka Haavisto, som ändå tror att en lösning på den långa, blodiga konflikten är möjlig.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG GER INTE UPP HOPPET. – Frustratio­nen är förstås stor då kriget pågått så länge utan att stormakter­na hittat en gemensam syn. Tisdagens gasattack är oacceptabe­l och måste utredas, säger Pekka Haavisto, som ändå tror att en lösning på den långa, blodiga konflikten är möjlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland