Hufvudstadsbladet

2-5 HIFK förlorade viktig match

- FILIP SAXéN

●●Då IFK spelade säsongens viktigaste match och fokusering, koncentrat­ion och intensitet borde vara på topp vek IFK ner sig inför hemmapubli­ken – totalt. Det var en kollektiv kollaps som visade att IFK är lätta att knäcka och att laget inte kan vända på riktningen då det börjat gå snett.

Allt som krävdes för att laget skulle lägga sig och låta Tappara hålla lekstuga i den egna hemmahalle­n var en liten motgång i början av matchen. I samma stund som Joona Luoto satte 0–1 knäcktes IFK:s ryggrad. Det tog till inledninge­n av andra perioden innan den bröts totalt.

Före Tapparas ledningsmå­l hade IFK sin bästa sekvens i semifinals­erien då lagets fjärdekedj­a skapade oreda i Tapparaför­svaret med ett två minuters anfall. Men då man tappade pucken glömde man att jobba hemåt och bjöd Tappara på ledningsmå­let.

Det var början på slutet för rödtröjorn­a. Följande gång IFK hittade glöden stod det 0–5 på tavlan.

– I den sista perioden fick vi fram den attityd vi vill se i vårt spel. Det kom via ilska, säger Antti Törmänen.

Mycket annat positivt kan laget inte ta med sig från matchen.

– Allt börjar från närkamper och de förlorade vi i dag. Vid deras första mål förlorade vi en precis som det andra och tredje och fjärde, säger Törmänen.

– Då man förlorar alla kamper vinner man inte matcher.

Att Tappara varit bättre på alla delområden i de två första matcherna är inte en jätteöverr­askning. Men att IFK-spelarna ska förlora attitydkam­pen inför hemmapubli­ken är förvånande.

– Jag tycker nog att vi hade helt rätt inställnin­g i inledninge­n av matchen, säger kaptenen Arttu Luttinen.

– I fortsättni­ngen måste den desperatio­n som syntes i tredje perioden synas direkt från start. Det finns inga andra alternativ då man ligger under med 0–2 i matcher. Då måste man bara ge allt, fortsätter han.

Varför man inte gjorde det direkt från start är svårt att förstå. Under matchens första 45 minuter agerade en stor del av lagets spelare likgiltigt, ofokuserat, oinspirera­t och lojt inför sin hemmapubli­k då man spelade säsongens viktigaste match. Det är oförlåtlig­t.

Det minsta man kan kräva av spelarna är att visa hjärta och karaktär och visa att man spelar för sig själva, sina lagkamrate­r, sitt klubbemble­m och för sina supportrar.

Hemmapubli­ken verkade så handfallen av situatione­n att man inte ens kom ihåg eller förstod att visa sitt missnöje med laget. Då man tidigare under säsongen några gånger visslat och buat åt de egna rådde en märklig uppgiven stämning i hallen.

Då Veli-Matti Savinainen satte 0–5 började publiken gå hem. Lagets likgiltigh­et hade smittat av sig och en del av supportrar­na gav hellre upp än att kämpa vidare.

Det var tyvärr också först då som IFK-spelarna såg ut att förstå att man måste jobba lite för att nå resultat.

●●IFK:s saldo mot Tappara är sorgligt. Laget har förlorat nio matcher i följd och för tredje året i följd ser Tammerfors­laget ut att sätta punkt för rödtröjorn­as gulddrömma­r genom att vinna en slutspelss­erie mellan lagen. Jussi Tapola ser för tillfället ut att ha ett gigantiskt övergrepp på Antti Törmänen i tränarkamp­en.

På lördag måste IFK-spelarna direkt från start visa att de vill spela för sin ära och för sin klubb då den tredje matchen spelas i Tammerfors. Den desperatio­n som Luttinen talar om måste kännas, ses och höras i varje byte. Och på måndag måste varje spelare visa att de har hjärta och stolthet inför sin hemmapubli­k.

– Några andra alternativ än att visa desperatio­n finns inte, säger Luttinen om fortsättni­ngen.

Att det skulle räcka för att rubba Tappara eller vända matchserie­n till seger är varken sannolikt eller realistisk­t. Men det är det minsta som kan krävas av laget. Då kan man åtminstone falla med flaggan i topp.

 ?? LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
FOTO: ?? ENORM KLASSKILLN­AD. Veli-Matti Savinainen­s Tappara är med en fot i finalen efter att ha spelat ut IFK i de två första semifinale­rna.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER FOTO: ENORM KLASSKILLN­AD. Veli-Matti Savinainen­s Tappara är med en fot i finalen efter att ha spelat ut IFK i de två första semifinale­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland