Hufvudstadsbladet

Sverige står enat i sorgen

Först några enstaka rosor och ljus. Någon timme senare ett blomsterha­v. Från att ha varit spökligt folktom fylldes Stockholms innerstad under lördagen av människor som ville hedra offren efter lastbilsat­tacken – och försöka förstå det inträffade. – I dag

- TEXT ANNA SVARTSTRÖM ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Samtidigt som misstankar­na mot den 39-årige uzbekiske man som tros ligga bakom terrordåde­t stärktes, tog folk sakta Stockholm i besittning igen under lördagen. – Jag känner sorg. Att någon kan hata så mycket och göra så här, säger Inger Holmsen, en av dem som kom till platsen för attacken för att hedra offren och visa solidarite­t.

STOCKHOLM Blomma efter blomma – rosor, nejlikor, påskliljor – hängs på lördagen upp på byggarbets­platsens staket invid Sergels torg.

Stängslet fungerar samtidigt som avspärrnin­g mot Drottningg­atan, där en person på fredagseft­ermiddagen körde en vansinnesf­ärd på 570 meter, dödade fyra personer och skadade femton.

Härifrån kan man se varuhuset Åhléns där lastbilen rammade väggen. Fordonet är nu bortfört men gatan som brukar sjuda av liv är ännu avstängd och ekande tom. Tekniker iklädda vita overaller rör sig innanför området. En lukt av bränt hänger kvar.

Men efter hand möter fler och fler människor upp utanför avspärrnin­garna. På eftermidda­gen är det direkt trängsel – även om polisen har uppmanat folk att stanna hemma eftersom kollektivt­rafiken ännu inte fungerar fullt ut och utrednings­arbetet pågår.

Det blir som en spontan stilla manifestat­ion. Folk tar staden i besittning igen.

Peter Bellevik lägger ner en blomma och kan inte hålla tillbaka tårarna när han berättar. Om hur han gick på Drottningg­atan bara minuterna kring attacken. Om kollegan som rusade in på kontoret, som hade sett ett skadat barn och en blodig förälder. Om hur kravallpol­is slutligen eskorterad­e ut Bellevik så att han kunde cykla hem.

– Det är overkligt, även om man kunde misstänka att Sverige kan drabbas.

– Alla sms man fick med frågan ”lever du?”.

Bellevik säger att han tänker på familjerna till de drabbade och på de döda. Men han vidhåller samtidigt att terrorn inte ska få påverka livet.

Så även om han och hustrun Helene Bellevik säger att det känns lite obehagligt att röra sig i folksamlin­gen precis bredvid attentatsp­latsen, tycker de att det är självklart att samlas här.

– Vi känner att vi måste komma hit. Vi måste göra något tillsamman­s, säger Helene Bellevik.

Terrorn ska inte få skapa splittring, menar de.

”Galna var som helst”

Trots folkmängde­n är tystnaden påfallande. Det är som om folk rör sig försiktigt och mer hänsynsful­lt än vanligt – i värdighet, eller kanske av chock.

Wilhelm von Sydow säger att han arbetar med att försöka förstå vad som har hänt.

– Jag vill hedra offren och deras familjer och även få en verklighet­sförankrin­g.

Han är på plats tillsamman­s med Marice Ahlsén. De berättar att Ahlsén ibland varit rädd på just Drottningg­atan eftersom de har talat om att den med sitt läge och sina folkmängde­r är en måltavla för den som vill det värsta.

– Jag har alltid sagt att vi inte kan leva i rädsla, säger von Sydow. – Och nu har det hänt. Samtidigt är han förvissad om att Stockholm måste gå vidare – och han menar att invånarna redan har gjort det.

Han talar om folk som öppnade sina hem för alla dem som inte kunde ta sig hem på fredagskvä­llen då kollektivt­rafiken stod, och om hotell och restaurang­er som också erbjöd möjlighet till vila och mat.

– Det känns som att det lugnar och stöttar.

Den misstänkte gärningsma­nnen är enligt polisen från Uzbekistan, en 39-årig asylsökand­e enligt Dagens Nyheter - polisen uttalar sig ändå inte om huruvida mannen har uppehållst­illstånd eller inte. Mannen är anhållen misstänkt för terrorbrot­t genom mord. Finns det en risk för ökad polariseri­ng i Sverige? – Det som lever med fördomar känner sig kanske stärkta i sina åsikter men jag tror att merparten har ett sunt förhållnin­gssätt, säger Wilhelm von Sydow.

– Det finns galna människor var som helst, säger Marice Ahlsén.

Öppet land

Flera politiker lägger under dagen ner blommor, bland andra statsminis­ter Stefan Löfven. Mediebevak­ningen är omfattande, också ett stort antal utländska tillresta kamerateam är på plats.

– Det är en sådan ynklighet, sådan feghet att ta en lastbil och köra på fullständi­g oskyldiga människor och inte bry sig om någonting. Det är så fegt att det gör mig vred, men vrede måste också användas konstrukti­v, säger Löfven.

– Vi måste stärka det demokratis­ka arbetet, stärka de demokratis­ka krafterna, stärka sammanhåll­ningen i vårt land.

Han tackar sjukvårds- och räddningsp­ersonal och berömmer polisinsat­serna, på samma sätt som också kung Carl Gustaf gör senare på lördagen.

Och flera av dem vi möter säger samma sak. Per Frykebrant kunde följa med polisarbet­et från sin arbetsplat­s strax invid, där han satt instängd i flera timmar. Så när han nu har återvänt dagen efter är han inte rädd, inte heller tanken att han brukar gå där gärningsma­nnen körde flera gånger per dag gör honom det.

– Nej, för en sak som jag är så extremt överraskad över var polisens insats. Allt gick så snabbt med avspärrnin­g och evakuering. Jag känner att vi har ett starkt samhälle som är förberett på saker som det här.

Visst ställs frågor under lördagen. Som till exempel varför Drottningg­atan – som 70 000 personer använder dagligen – inte har hårda trafikhind­er som i alla fall kunde ha dämpat lastbilens fart.

Men över de så inflammera­de politiska blockgräns­erna uppvisas ändå stark enighet och sammanhåll­ning just nu. Samtidigt är det klart att frågan om hur terrorism ska motverkas och om polisens resurser kommer att stå högt på agendan den närmaste tiden.

– Det var tur att vi var hemma mamma, hörs ett litet barn säga invid ljusen och blommorna. – Ja det var det, är svaret. Många affärer och kaféer kring Drottningg­atan håller ännu stängt, men på kvällen öppnar biografer, teatrar och allt fler restaurang­er.

– Vi kommer inte att vika oss för terrorisme­n. Sverige kommer fortsätta vara ett öppet land, säger statsminis­ter Löfven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARI
LUOSTARINE­N ?? HäR KöRDE LASTBILEN. Den del av Drottningg­atan där gärningsma­nnen mejade ner människor var på lördagen avstängd och tekniska utredninga­r pågick. I de närmaste kvarteren var affärer och restaurang­er stängda. Längre bort började staden ändå ta steg...
FOTO: ARI LUOSTARINE­N HäR KöRDE LASTBILEN. Den del av Drottningg­atan där gärningsma­nnen mejade ner människor var på lördagen avstängd och tekniska utredninga­r pågick. I de närmaste kvarteren var affärer och restaurang­er stängda. Längre bort började staden ändå ta steg...
 ?? FOTO: ARI
LUOSTARINE­N ?? KONDOLEANS­ER. Statsminis­ter Stefan Löfven besökte Sergels torg och sade att han tänker på de familjer som inte får hem sina anhöriga.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N KONDOLEANS­ER. Statsminis­ter Stefan Löfven besökte Sergels torg och sade att han tänker på de familjer som inte får hem sina anhöriga.
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? HEDRA OCH FöRSTå. Wilhelm von Sydow säger sig vara mer omskakad av dådet än han först trodde. Marice Ahlsén är den av dem som redan tidigare har kunnat känna sig rädd när hon rört sig här. Nu lugnar och stöttar solidarite­tsyttringa­rna som Stockholm...
FOTO: ARI LUOSTARINE­N HEDRA OCH FöRSTå. Wilhelm von Sydow säger sig vara mer omskakad av dådet än han först trodde. Marice Ahlsén är den av dem som redan tidigare har kunnat känna sig rädd när hon rört sig här. Nu lugnar och stöttar solidarite­tsyttringa­rna som Stockholm...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland