Hufvudstadsbladet

Hoppet torkar ut under ekvatorns sol

Över 20 miljoner människor riskerar svält. – Vi måste avstyra en kris av katastrofa­la mått, säger FN-chefen Stephen O’Brien som räknar med fortsatta flyktingst­römmar undan misären.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Tjugo miljoner människor i Jemen, Somalia, Sydsudan och Nigeria riskerar samtidig hungersnöd. Världen står därmed på randen av den största humanitära katastrofe­n sedan andra världskrig­et, säger FN:s katastrofh­jälpssamor­dnare Stephen O’Brien till HBL.

Det beror dels på väpnade konflikter, dels på en exceptione­ll torka som slagit ut jordbruket. Miljontals människor flyr undan kriget och svälten. Från Sydsudan anländer människor varje dag till Kakuma flyktinglä­ger i Kenya där de får mat, visserlige­n mindre än förut, eller slantar för att köpa mat. I Kakuma möter HBL sydsudanes­er som slåss om vattenrese­rverna och har svårt att tro på en framtid.

Även Syrien borträknat står världen på randen av vad som kan bli den största humanitära krisen sedan andra världskrig­et. Samtidiga utbrott av hungersnöd i Jemen, Sydsudan, Somalia och Nigeria riskerar att eskalera till högsta nivå på FN:s krisskala. Över 20 miljoner människor löper risk för svält, uppger FN.

Orsakerna är missväxt och väpnade konflikter. En exceptione­llt svår torka har förstört skördarna i Östafrika då regnperiod­erna har uteblivit.

– Jag har besökt alla de här områdena och sett boskapen dö. Därifrån är steget kort till att människor drabbas av undernärin­g, blir sjuka och dör, säger FN:s katastrofh­jälpssamor­dnare Stephen O’Brien till HBL.

FN går in i krisområde­na för att försöka avstyra de värsta katastrofe­rna. Man lovar att ta lärdom från Somalia 2010–11 då hälften av de 260 000 offren hade svält ihjäl innan katastrofe­n ens ansågs uppfylla kriteriern­a för ”hungersnöd”.

– Mobiliseri­ng av resurser ska inte hänga på att välbeställ­da människor ser svältande barn på teve. Vi måste göra allt vi kan för att de nödställda ska få mat för att överleva och resurser för att bygga upp sina liv på nytt, säger O’Brien.

FN-insatsen ska bygga på hälsa, näring och sanitet.

– Primärt är behovet att snabbt få ut mat och näring till svårt undernärda småbarn och gravida eller ammande kvinnor. Sedan ska vi trappa upp operatione­rna.

Torkan skapar flyktingst­römmar

Offren sitter ingalunda passiva och väntar. Tvärtom strömmar det exempelvis in sydsudanes­er i Kenya och Uganda.

– Var än på jorden människor hungrar börjar de röra på sig och söka sig bort. I synnerhet kvinnor är beredda att vandra kilometerv­is för att hitta vatten åt sina barn. Migratione­n och flyktingst­römmen är i högsta grad en konsekvens av ytterst svår torka, säger Stephen O’Brien.

Han bedömer att FN i samarbete med andra organisati­oner har en chans att avstyra den värsta katastrofe­n, men det gäller att agera smart.

– Vi ska hellre bygga brunnar än transporte­ra vatten till krisområde­na. Vi har folk på plats, ledarskap, kapacitet och en plan – allt som behövs för att trappa upp operatione­rna. Därför kan vi nu begära pengar, säger O’Brien.

EU beslutade i veckan att bevilja Syrien, Libanon och Jordanien 560 miljoner euro i akut humanitär hjälp. Men bara strax före årsskiftet halverade FN:s livsmedels­program (WFP) matportion­erna för lägerflykt­ingar i Kenya med argumentet att anslagen till Östafrika inte räcker till när Syrienkris­en slukar alltmer.

FN-chefen uppfattar ändå inte att olika områden konkurrera­r om samma pengar.

– Anslagen till de humanitära kriserna är inget nollsummes­pel. Världen har aldrig varit lika generös som under det set senaste året, men problemet är att behovet av humanitär hjälp har vuxit så exponentie­llt att klyftan mellan finansieri­ng och finansieri­ngsbehov har ökat trots det.

Finland beslutade nyligen att bevilja över 60 miljoner euro humanitärt bistånd, varav 20 miljoner för att minska på hungersnöd­en i Jemen och i Afrikas horn. Utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml) betecknade krisen i Afrikas horn som den värsta i vår samtidshis­toria.

 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? NöDSTäLLDA. Sydsudanes­erna i Kalobeyei tältby klagar på att grannarna stjäl deras vatten och egendom. Ändå är livet säkrare här än hemma där krig och livsmedels­brist gör landet obeboeligt.
FOTO: PETER BUCHERT NöDSTäLLDA. Sydsudanes­erna i Kalobeyei tältby klagar på att grannarna stjäl deras vatten och egendom. Ändå är livet säkrare här än hemma där krig och livsmedels­brist gör landet obeboeligt.
 ?? TEXT & FOTO PETER BUCHERT ?? RISKFYLLT. Flyktingar­na i Kakuma och Kalobeyei bor i enkla hus eller tält. Säkerheten brister eftersom inga väktare rör sig i området på natten.
TEXT & FOTO PETER BUCHERT RISKFYLLT. Flyktingar­na i Kakuma och Kalobeyei bor i enkla hus eller tält. Säkerheten brister eftersom inga väktare rör sig i området på natten.
 ??  ?? UTSATT. Conchesta Kiru säger att hon inte är rädd för någonting annat än hunger. Hon flydde Sydsudan med sina fyra barn sedan det femte hade dött i svält.
UTSATT. Conchesta Kiru säger att hon inte är rädd för någonting annat än hunger. Hon flydde Sydsudan med sina fyra barn sedan det femte hade dött i svält.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? RYCKER IN. FN:s undergener­alsekreter­are och katastrofh­jälpssamor­dnare Stephen O’Brien anser att kriser ska lösas genom dialog. – Militärer kan bara hjälpa till, de är aldrig lösningen, säger han.
FOTO: LEIF WECKSTRöM RYCKER IN. FN:s undergener­alsekreter­are och katastrofh­jälpssamor­dnare Stephen O’Brien anser att kriser ska lösas genom dialog. – Militärer kan bara hjälpa till, de är aldrig lösningen, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland