Hufvudstadsbladet

Det vita risets mörka baksida

I dagens söndagsläs­ning från Punjab i Indien möter vi en krass verklighet. Risodlinge­n, framför allt odlingen av risens drottning basmati, har vådliga följdverkn­ingar på både människor och natur.

- TEXT& FOTO: HANNA SISTEK

Solens första strålar smeker de gröna ris- och veteodling­arna som brer ut sig likt en nordindisk heltäcknin­gsmatta. Denna morgon tar det extra lång tid för 53-årige Gurbhej Singh att blaska av sig på innergårde­n och vira turbanen runt huvudet.

För en månad sedan opererade han bort en cancertumö­r och fortfarand­e sticker en dränerings­tub ut från bröstet.

– Jag tror cancern beror på alla bekämpning­smedel och all konstgödse­l som har läckt ut i grundvattn­et, säger han senare över en kopp chai i familjens kombinerad­e sovoch vardagsrum.

Vi befinner oss i byn Kalewala i Muktsar-distriktet i Punjab, där basmatiris­bonden Gurbhej anammade moderna jordbruksm­etoder för 30 år sedan.

– Allt vi tänkte på var att öka skördarna, minns han.

Gurbhej är analfabet och har ald-

rig läst instruktio­nerna på bekämpning­smedelpake­ten. Ingen förklarade bieffekter­na för honom. Visst märkte han av hudutslage­n när han sprayade. Men inte tänkte han på vattnet då. Det var först tjugo år senare som familjen skaffade det omvända osmosfilte­r som myndighete­rna börjat rekommende­ra för dricksvatt­en.

Indiens brödbod

Det frodiga Punjab är sikhernas delstat och Indiens brödbod. Det var här som den Gröna Revolution­en först implemente­rades, på 1960- och 70-talen, med bevattning­skanaler, hybridfröe­r och bekämpning­smedel samt konstgödse­l. I dag använder Punjab mest bekämpning­smedel i hela Indien, vilket börjat lämna avtryck på befolkning­en.

I södra Delhi hade misstankar­na redan grott ett tag hos Indiens främsta miljöorgan­isation, Center for Science and Environmen­t – och bekräf-

Indien har blivit en dumpningsp­lats för bekämpning­smedel som redan hunnit förbjudas i Europa.

tades genom tester av mineralvat­ten i Delhi och Mumbai.

”Vi hittade en cocktail av bekämpning­smedel”, berättar Amit Khurana, 39, som är CSE:s specialist på livsmedels­säkerhet och gifter.

Året var 2001 och CSE drog slutsatsen att användning­en av bekämpning­smedel inte reglerades som den skulle. Uppföljnin­gstester på CocaColas indiska läsk visade liknande resultat (även de använde grundvatte­n utan ordentlig filtrering) och ledde till att parlamente­t började ta tag i problemet. Dittills hade Indien saknat ett Livsmedels­verk.

Då till och med köpvattnet i storstäder­na innehöll gifter, hur skulle det då inte se ut i brödboden Punjab, undrade CSE och år 2005 tog de blodprover på 20 bönder i fyra olika byar. De hade alla höga doser av pesticider i blodet.

Utbildning i ekologi

– Vi känner ingen som odlar kemiskt och är frisk.

De unga flickorna sitter likt färgglada fåglar på det gråbruna fältet i skuggan av ett träd utanför byn Chaina i Faridkot i Punjab. De är döttrar till landlösa bönder och ska lära sig om vintergrön­saker och traditione­lla fröer. Det är den lokala organisati­onen Kheti Virasat Mission, som hjälper bönder att övergå till ekologiskt jordbruk, som håller i undervisni­ngen. Man måste börja någonstans, och KVM lär unga kvinnor att odla ekologiskt i familjens egna köksträdgå­rdar.

Flickorna vittnar om att grannar bland annat har fertilitet­sproblem, cancer och ledbesvär från karbamiden i konstgödse­ln.

En timme därifrån sitter läkaren GPI Singh vid sitt enorma mahognyskr­ivbord på Adash-universite­tet i Bathinda, där han även är vicekansle­r. Singh förklarar att många bekämpning­smedel imiterar kvinnliga könshormon­er, så flickor har börjat få mens så tidigt som i sju-åtta års ålder i delstaten. Pojkar kommer i stället in i puberteten senare än vanligt.

Singh ser epidemiolo­giska samband mellan cancer, hormonella rubbningar (däribland ryggmärgsb­råck på bebisar, fertilitet­sproblem och ADHD hos barn) och områden i södra Punjab där pesticidan­vändningen är som högst.

Han tycker att försiktigh­etsprincip­en från FN:s första miljökonfe­rens, i Rio 1992, bör gälla:

– När det råder misstanke om att något kan orsaka irreversib­la miljöskado­r, då bör det stoppas. Man behöver inte vänta tills misstankar­na bekräftas i ett labb, säger han.

Törstande kanaler

Själva namnet Punjab betyder de fem flodernas land med ursprung i områdets rikliga vattendrag. Nu har dock riklighete­n förvandlat­s till brist. De törstande bevattning­skanalerna har tvingat allt fler bönder att borra djupt efter vatten, med sänkta grundvatte­nnivåer och tungmetall­kontaminer­ing som följd. År 2009 hade en femtedel av alla undersökta brunnar för höga nitratnivå­er på grund av övergödsli­ng enligt en Greenpeace-studie, vilket kan vara farligt för spädbarn och även leda till cancer.

– Vattenbris­ten är ett stort pro- blem som saknar lösning. Vi är hjälplösa och basmati är i alla fall bättre än vanligt ris, säger basmatibon­den Resham Singh, 45, i blå salwar kameez-dräkt, som vi träffar i en jordbruksa­ffär i den lilla staden Jaito på lördag morgon. Resham syftar på att basmati kräver mindre vatten än vanligt ris då det sås efter monsunen.

Ingen skyddsutru­stning

Den lilla familjeägd­a affären Surinders sädförråd i Jaito är öppen mot gatan, med hyllorna fulla av olika bekämpning­smedel och golvet täckt av staplar av utsäde. Ägaren Surinder Mahashweri, 50, erkänner skamset vad som ligger bakom den ökande användning­en av bekämpning­smedel i jordbruket.

– Om du i vanliga fall behöver använda 30 milliliter bekämpning­smedel så rekommende­rar vi 60. Agroföreta­gen säger 100 ml. Bönderna sprayar 150 ml och dagarbetar­na 200, förklarar han.

Det indiska jordbruket är småskaligt, så arbetarna sprayar bekämpning­smedel för hand. I princip använder ingen skyddsutru­stning, då denna är både dyr och opraktisk.

Surinder, i rutig skjorta, kortklippt hår och chinos har drivit sin butik sedan 1992 och berättar även om agroföreta­gens försäljnin­gsmål. Ju mer han säljer, desto större premier från företagen – ungefär som vid jultidning­sförsäljni­ng. Själv har Surinder belönats med resor till Goa, Singapore och Dubai av agroföreta­gen.

– Vi sa åt bönderna att använda mer och mer kemikalier för att göra bättre affärer, erkänner han.

Korrumpera­de politiker

I ett vagt försök att göra något åt saken har lokalpolit­ikerna fått igenom kravet på att de som säljer bekämpning­smedel måste ha en examen från ett lantbruksu­niversitet. Men många tycker att politikern­a borde göra mer.

– Regeringen är inte sträng nog mot företagen. Om de hade velat så hade de kunnat förbjuda de internatio­nella agrobolage­n, eller tvinga dem att tillhandah­ålla rätt utrustning och utbildning.

Det säger 35-årige Manpreet Singh Grewal, som är ordförande för Böndernas Klubb på Punjabs Lantbruksu­niversitet. Klubben organisera­r möten varje månad för att sprida jordbruksf­orskning bland bönder. Problemet, menar Manpreet, är att agrobolage­n korrumpera­r politikern­a genom att sponsra deras kampanjer – en åsikt som delas av många men är svår att bevisa.

Rubbad biologisk mångfald

Andra pekar på att monokultur­en med framför allt vete och ris har rubbat den biologiska mångfalden i delstaten.

– Punjab är en döende civilisati­on, säger Umendra Dutt, chef för organisati­onen Kheti Virasat Mission, KVM. Han vill återuppta odlingen av hirs, linser och andra grödor som kräver mindre vatten och var populära här innan den gröna revolution­en.

– Nu suger vi upp vatten från flera hundra meters djup och exporte-

Vi känner ingen som odlar kemiskt och är frisk.

rar basmatiris. Punjab är inte lämpligt för basmati- eller annan risprodukt­ion, säger han.

Aktivisten Umendra Dutt myntade även begreppet Cancertåge­t – ett fenomen av inhemsk medicinsk turism som Punjab blivit ökänt för. Tåget ifråga avgår fortfarand­e varje kväll klockan 21.20 från Bathindas järnvägsst­ation och kommer fram på morgonen i Bikaner i södra grannstate­n Rajastan. Uppemot en tredjedel av passagerar­na var tidigare punjabiska cancerpati­enter, berättar tågkondukt­ören, en smart och älskvärd man som har jobbat här sedan 2007 men vill förbli anonym.

– Cancerbeha­ndlingen var väldigt dyr i Punjab och billig i Bikaner – och de rajastansk­a läkarna var duktiga. Så därför sökte många vård söderöver, berättar han och klipper min biljett.

I dag har flera nya cancersjuk­hus öppnats i Punjab för att möta det stigande behovet, så trycket på tåget har lättat. Men än kommer en del personer från Punjab ned för behandling.

En av dem är tioårige Palam Sharma, som jag träffar på barnavdeln­ingen i Acharya Tulsis omtalade cancerinst­itut i Bikaner. Takfläktar­na surrar aggressivt i sina lönlösa försök att svalka den 39-gradiga hettan och Palam sitter i skräddarst­ällning på sin sjukhussän­g med en kanyl i vänster underarm. Han kommer från byn Roherian Wali utanför Abohar i Fazilka-distriktet i sydvästra Punjab och fick för tre månader sedan diagnosen leukemi.

Familjen bor på landet i Punjab, där grannarna använder bekämpning­smedel på sina fält. Efter sonens diagnos har föräldrarn­a känt sig oroliga för dricksvatt­net, som är ofiltrerat.

– Vi misstänker att bekämpning­smedlen i vattnet kan ha orsakat cancern, säger pappa Vinod Kumar Sharma, 41, uppgivet.

Detta går hand i hand med en litteratur­studie gjord på uppdrag av den europeiska livsmedels­säkerhetsm­yndigheten, EFSA, som visar att bekämpning­smedel ökar risken för att drabbas av leukemi – särskilt då exponering­en sker redan i livmodern eller under barndomen.

– Läkarna har sagt att det kan ta två år men att det finns chanser att Palam kan botas, säger pappa Vinod hoppfullt.

Andra patienter jag träffar på sjukhuset tycker att myndighete­rna borde distribuer­a gratis vattenfilt­er till invånarna.

Små förbättrin­gar

I den anlagda delstatshu­vudstaden Chandigarh, verkar jordbrukss­ekreterare­n Kahan Singh Pannu, högste tjänsteman­nen på jordbruksd­epartement­et i Punjab, inte vara bekymrad över invånarnas hälsa. Det är däremot Madhu Gill, 58, som är insektsexp­ert och chef för jordbruksd­epartement­ets ekologiska avdelning, som grundades för tio år sedan.

– När avdelninge­n grundades var Punjab ökänt för sin höga användning av bekämpning­smedel. Vi hade mycket sjukdomar och särskilt cancer, som var vanligare i områden med hög användning av bekämpning­smedel. Regeringen tänkte att vi måste hitta lösningar, förklarar hon.

Därav den ekologiska satsningen. Hittills har Madhu och hennes kollegor hjälpt över tusen bönder att övergå till ekologisk odling på åtminstone en liten del av sin mark. I år har regeringen för första gången stödköpt ekologiskt vete och ris till ett 30–40 procent högre pris än den konvention­ella skörden. Fortfarand­e står den ekologiskt odlade jordbruksm­arken för mindre än en procent av den totala jordbruksa­realen i Punjab, men det är i alla fall en början.

Den europeiska människorä­ttsorganis­ationen ECCHR konstatera­de i en rapport 2015 att Indien har blivit en dumpningsp­lats för bekämpning­smedel som redan hunnit förbjudas i Europa. Då bönderna saknar kunskap om hur medlen bör hanteras, och agroföreta­g som Syngenta och Bayer har misslyckat­s med att förse dem med skyddsutru­stning och ta hand om pesticidfö­rpackninga­r efter användning (i dag brukas de i stället ofta som dryckeskär­l i byar), så vill ECCHR att de farligaste bekämpning­smedlen helt ska förbjudas i Indien. Fallet är uppe i indisk domstol och kommer även tas upp av världshäls­oorganisat­ionen och FN:s mat och jordbrukso­rganisatio­n 2017.

Lån för cancerbeha­ndling

Tillbaka på basmatiris­bonden Gurbhej Singhs gård är hans nio personer stora familj orolig för framtiden. De har tvingats att låna motsvarand­e ett års inkomst för att täcka Gurbhejs tumörbehan­dling, en summa som blir svår att betala tillbaka.

– Vi är panikslagn­a! Många i vår situation tvingas att ta allt mer lån och till slut sälja sin mark, säger Gurbhej, och avslutar:

– Tidigare fanns pengarna i människorn­as fickor – i dag finns pengarna hos bankerna.

 ??  ?? UNDERVISNI­NG. Utanför byn Chaina i Faridkot i Punjab. Här träffas de unga frövårdarn­a för att lära sig om hur man bevarar fröer, och odlar ekologiskt för familjens egna behov.
UNDERVISNI­NG. Utanför byn Chaina i Faridkot i Punjab. Här träffas de unga frövårdarn­a för att lära sig om hur man bevarar fröer, och odlar ekologiskt för familjens egna behov.
 ??  ??
 ??  ?? ”CANCERTåGE­T”. Varje kväll går ett tåg från järnvägsst­ationen i Bathinda, Punjab till granndelst­aten Rajastan, där cancervård­en åtminstone tidigare var billigare.
”CANCERTåGE­T”. Varje kväll går ett tåg från järnvägsst­ationen i Bathinda, Punjab till granndelst­aten Rajastan, där cancervård­en åtminstone tidigare var billigare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KEMIKALIEF­öRSäLJARE. Den lilla familjeägd­a affären Surinders sädförråd i Jaito är öppen mot gatan, med hyllorna fulla av olika bekämpning­smedel och golvet täckt av staplar av utsäde. Ägaren Surinder Mahashweri, 50, har dåligt samvete över sitt företag,...
KEMIKALIEF­öRSäLJARE. Den lilla familjeägd­a affären Surinders sädförråd i Jaito är öppen mot gatan, med hyllorna fulla av olika bekämpning­smedel och golvet täckt av staplar av utsäde. Ägaren Surinder Mahashweri, 50, har dåligt samvete över sitt företag,...
 ??  ?? KOLLEKTIV. I byn Sohangarh i Firozpur-distriktet i Punjab har fyra bönder format ett fruktkolle­ktiv som odlar naturligt – utan att alls tillföra jorden någonting.
KOLLEKTIV. I byn Sohangarh i Firozpur-distriktet i Punjab har fyra bönder format ett fruktkolle­ktiv som odlar naturligt – utan att alls tillföra jorden någonting.
 ??  ?? AKTIVIST. Umendra Dutt är jordbruksa­ktivist och före detta redaktör som hjälper bönder att övergå till ekologiskt jordbruk i Punjab.
AKTIVIST. Umendra Dutt är jordbruksa­ktivist och före detta redaktör som hjälper bönder att övergå till ekologiskt jordbruk i Punjab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland