Hufvudstadsbladet

39-årig man misstänks för attacken

Misstankar­na mot mannen som är anhållen för attentatet på Drottningg­atan har stärkts, enligt den svenska rikspolisc­hefen Dan Eliasson. Vice chefsåklag­aren Hans Ihrman bekräftar att den misstänkte är en 39-årig man från Uzbekistan.

- HBL-FNB–TT

Polisen grep på fredagskvä­llen en man efter lastbilsdå­det i Stockholm. Han anhölls under natten. Polisen misstänker att det är han som körde lastbilen som användes för att meja ner folk på Drottningg­atan där fyra människor miste livet och femton skadades. Tio personer vårds ännu på sjukhus.

Polisen kommentera­r inte om någon mer är gripen eller om mannen som är anhållen har uppehållst­illstånd eller inte.

– Hans historia kommer i andra hand i det här läget. Nu handlar det om att stärka bevisninge­n, säger vice chefsåklag­are Hans Ihrman.

Polisen svarar inte heller på frågor om uppgifter som cirkulerar om att mannen i förhör ska ha erkänt att han är skyldig.

Huruvida mannen ”misslyckad­es” eller ”lyckades” vid attacken besvarar rikspolisc­hefen Dan Eliasson så här:

– Vi vet inte riktigt hans avsikt och hur många han hade för avsikt att döda. Men han hade uppenbarli­gen onda avsikter, säger Dan Eliasson.

Stärkt misstanke

– Ingenting säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankar­na vartefter utredninge­n fortskride­r. Vi kan fortfarand­e inte utesluta att fler personer är inblandade, säger rikspolisc­hef Dan Eliasson vid en pressträff.

Något har påträffats i bilden som Eliasson beskriver som ”en anordning som inte hör hemma där”.

–Om det är en bomb eller någon annan typ av brandfarli­g vara vet vi inte. Det pågår teknisk undersökni­ng.

Dådet utreds som ett terroristb­rott vilket Ihrman motiverar med att tillvägagå­ngssättet känns igen.

– Sedan finns det omständigh­eter som talar för en uttalad avsikt att skada vår befolkning och att injaga skräck och fruktan. Det är det utredninge­n är inriktad på. Mycket talar än så länge för att så är fallet.

Dramatisk flyktväg

Polisens nationella kommenderi­ngschef Jonas Hysing säger attpolisen har stärkt sin närvaro också i övriga landet.

– Vi kan inte utesluta att det finns människor som inspireras av det här, säger han.

Regeringen beslutade på fredagskvä­llen att stärka sina gränskontr­oller som ett led i utrednings­arbetet.

Enligt Säkerhetsp­olisens chef Anders Thornberg förekommer den gripne mannen inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot förekommer han i underrätte­lser från i fjol – uppgifter som Säpo ändå då enligt Thornberg inte kunde belägga.

Aftonblade­t beskriver en dramatisk flyktväg från Drottningg­atan. Tidningen uppger enligt poliskällo­r att mannen flydde från Åhléns till Arlanda. Övervaknin­gskameror uppges visar hur han, brännskada­d och blodig, tog sig från tunnelbane­knutpunkte­n T-centralen till Stockholms centralsta­tion genom att springa längs perrongen för att sedan gå på snabbtåget Arlanda Express ut till flygplatse­n.

Väl ute vid Arlanda ska han sedan ha tagit en buss till Märsta, där han senare kunde gripas efter att ha väckt misstankar i en butik.

–Han bröt ifrån det normala mönstret [...] Hans sätt att röra sig blev intressant och en patrull i närheten grep honom, säger polisens biträdande kommenderi­ngschef Jan Evensson.

Svenska medier rapportera­r också om flera polistills­lag under det senaste dygnet, bland annat mot personer som har någon form av koppling till 39-åringen.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ODD ANDERSEN ?? Lastbilen som användes i attacken hade riggats med en märklig anordning. Polisen utreder om den kan vara en bomb eller någon annan typ av brandfarli­g vara.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ODD ANDERSEN Lastbilen som användes i attacken hade riggats med en märklig anordning. Polisen utreder om den kan vara en bomb eller någon annan typ av brandfarli­g vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland