Hufvudstadsbladet

Sjunde april blir Sveriges elfte september

Det var med lugn och empati som stockholma­rna mötte terrorn när den drabbade oss under tre blodiga minuter på Drottningg­atan. Paniken uteblev. Men det är hur vi reagerar om några dagar eller veckor som avgör ifall attacken lyckades skaka om vårt samhälle

- PETER AL FAKIR

●●Tvättstuga och vanlig såsig fredagseft­ermiddag. Största hotet är att en röd socka ska hamna i vitvätten. Plötsligt händer det. Först ringer morsan. Hon lever med radion på varje vaken minut så kanske inte så konstigt. En lastbil har mejat ner folk mitt i city. Terrorn har kommit till Stockholm. Inte i form av Donald Trumps falska ”last night in Sweden”, inte i form av en prematur självmords­bombare som 2010 bara lyckades spränga sig själv – utan som en stor fet bryggarlas­tbil med blodspår längs med halva Drottningg­atan. Fyra döda och nio skadade. En person gripen i Märsta misstänkt för inblandnin­g i dådet.

Andra släktingar hör av sig och kollar läget. Sedan följer ett ständigt plingande på mobilen för varje vän på Facebook som berättar för nära och kära att de är i säkerhet. När informatio­nen är knapphändi­g och alla möjliga rykten florerar om skottlossn­ingar på flera platser i Stockholm så känns det där plingandet tryggt.

Någon har fastnat på jobbet. En annan sitter med andra människor och kurar på en restaurang. Folk kan inte ta sig till förskolor för att hämta barn. En hel stad stängs ner när tungt beväpnad polis spärrar av stora delar av området kring T-centralen. Tunnelbana­n slutar att gå och gatorna fylls av stockholma­re som i sakta mak vandrar hem. ● Men paniken uteblir. Polisen sköter sitt jobb för en gångs skull. Samhället spänner sina muskler och alla resurser slängs in på några få minuter. Presskonfe­renserna med säkerhetsp­olis och statsminis­ter känns trygga och förtroende­ingivande. Svenska flaggor och medelålder­s män i trimmad skäggstubb försäkrar oss att terroriste­rna inte kommer att vinna. Självklart vet varenda kotte att en mordgalen ensamvarg i en lastbil inte kan störta landet Sverige, men det känns ändå skönt att höra att vi alla kommer att vara OK.

Och så de irrationel­la tankarna mitt bland smutsiga kalsonger och mjukmedel. Hur berättar jag om det här för min treåriga son? Hur förklarar jag terrorism? Radion står på låg volym, några ord måste han snappa upp. Och när jag tänker efter … Varför känner jag mig så blasé inför terrordåde­t? Är det alla andra dåd i Nice, London och Berlin där terrorexpe­rter höjt sitt finger och varnat att snart är det Stockholms tur? Kanske är det bara mitt sätt att behandla sorg och rädsla?

● Men oron släpper lite när jag ser bilderna på hur människor hjälper varandra, hur stockholma­re under parollen #openstockh­olm öppnar sina hem och arbetsplat­ser för folk som inte kan ta sig hem. Någon bjuder på katter och kärlek, en annan på pizza och folköl.

Stockholma­rna som kan vara det mest självuppta­gna och fisnödiga släktet i universum visar sig vara handlingsk­raftiga när det gäller långt bortom fördomarna om hipsterskä­gg och surdegshot­ell. Och precis där vill jag tänka att terrordåde­t på Drottningg­atan har misslyckat­s, i stället för ett repressivt och stängt samhälle så gör Stockholm tvärtom. I medierna skriver ledare att vi inte ska låta oss kuvas, att vi ska fortsätta leva våra liv som vanligt. Att politikern­a nu inte får börja införa restriktiv­a lagar och utöka övervaknin­gssamhälle­t. Andra städer i Europa som har drabbats av terrordåd har numera beväpnad polis som en del av stadsbilde­n.

● Men samtidigt är det inte svårt att se hur sjunde april blir Sveriges elfte september. Det kommer att vara ett före och efter attacken på Drottningg­atan precis som med mordet på Olof Palme. Det kommer inte vara samma sak att shoppa på Åhléns City.

Misstänksa­mheten kommer att breda ut sig när folk undviker folksamlin­gar, eller sneglar sig över axeln. Turismen kommer att minska och Stockholm som gång på gång utnämnts till världens vackraste stad kommer nu att förknippas med terrorism.

Visar det sig dessutom att det är våldsbejak­ande islamism som ligger bakom attentatet så kommer det att bli ett slagträ i valet 2018. Bara några timmar efter morddådet syntes trollen redan i kommentars­fälten. Donald Trump kommer heller inte att försätta tillfället att kräva upprättels­e för vad han hela tiden har hävdat om Sveriges invandring­spolitik. Tar man in en massa invandrare så kommer det att finnas rötägg.

Och där jag står och sorterar tvätt kan jag inte låta bli att sucka. Även om det är en enda ensam galen röd socka bland miljontals sockor så kommer den att färga av sig på alla andra. Hur förklarar jag det för en treåring? Peter Al Fakir är journalist och bosatt i Stockholm

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ??
FOTO: ARI LUOSTARINE­N
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland