Hufvudstadsbladet

Nytt liv för busstermin­alerna ovan jord

När västmetron kör i gång betyder det slutet för busstermin­alen på marknivå i Kampen. Samtidigt vill en grupp fastighets­ägare börja planera Elielplats­en – kanske med färre eller inga bussar.

- TEXT ANNA BACK anna.back@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM

Iris Räntilä väntar på en buss vid Elielplats­en. Vilken buss som helst duger, alla går förbi hennes skola i Bortre Tölö. Räntilä som bor i Östra centrum kan också välja flera spårvagnar längs Mannerheim­vägen.

– Bussen är snabbast, säger hon och stiger ombord.

Det har varit mycket diskussion om förändring­arna i bussnätet på grund av västmetron, men det har oftast handlat om folk som är beroende av en viss linje. Det betyder inte att Räntilä och alla andra som i princip kan ta vilken buss eller spårvagn som helst, inte skulle påverkas. Tvärtom, de som rör sig inom en kort radie från Kampen och Elielplats­en får snart lov att ändra sina vanor.

Just nu behandlar Helsingfor­s stad ett förslag om att Elielplats­en och dess omgivning ska reserveras för planering och utveckling. Fastighets­nämnden bordlade ärendet i torsdags med motivering­en att det handlar om ett så stort beslut. Ärendet kräver också stadsstyre­lsens godkännand­e.

Bakom förslaget ligger Ilmarinen, OP, VR, SOK och Evata Partners.

– Den ursprungli­ga idén var Evatas, det vill säga arkitekten Kai Wartiainen­s. De övriga som är fastighets­ägare i området blev intressera­de och kom med, säger Markku Hietala från fastighets­utveckling­sbolaget Realprojek­ti.

Kontor och bostäder

Markku Hietala har erfarenhet av många utveckling­sprojekt i centrum. Han ser stor potential för det aktuella området.

– Det behövs inte fler köpcenter, men vi har en brist på samlingspl­atser under tak. Planeringe­n ska ske på fotgängarn­as villkor.

Ovanför fotgängarn­a tänker sig Hietala moderna kontor, och högst upp kanske bostäder. Motsvarand­e lösningar finns till exempel i flera tyska städer. Det finns ingen konkret plan i detta skede, eftersom planeringe­n kommer i gång på riktigt först om staden ger grönt ljus.

Enligt föredragni­ngslistan väntas de privata aktörerna samarbeta med stadens tjänstemän och Helsingfor­sregionens trafik HRT. I samband med projektet ska det göras en utredning om huruvida busstrafik­en kraftigt kan minskas eller helt flyttas bort från Elielplats­en. Enligt Hietala är busstrafik­en inte någon knäckfråga för projektgru­ppen.

– Man kan hitta fungerande lösningar oberoende om bussarna är med eller inte. Om ni får tillstånd att planera området, när får vi se ert förslag? – Själva planeringe­n tar inte så mycket tid, men jag har erfarenhet av att stadens processer kan dra ut på tiden. Det beror helt på hur upptagna tjänstemän­nen är. Vårt förslag har redan legat ett år hos staden, säger Hietala.

Han föredrar ändå att vara optimist och säger att en plan för området kan läggas fram om ett år.

Kampenterm­inal försvinner

För dem som åker buss i Helsingfor­s är Elielplats­ens framtid på sin höjd ett spekulativ­t samtalsämn­e, inget konkret händer på flera år. När det gäller den andra terminalen på marknivå, i Kampen, sker det stora förändring­ar när västmetron börjar köra. Den försvinner.

Enligt Ilpo Forssén på stadsplane­ringskonto­ret kommer det som i dag är busshållpl­atser åtminstone till en början att vara en öppen plats.

– Det finns ännu inte några planer för fältet. Som ett separat ärende har staden börjat utreda möjlighete­rna att bygga ovanpå ingången till Kampens metrostati­on.

När hållplatse­rna försvinner flyttar till exempel bussarna 37, 41, 42, 69 och 70T ner i Kampens terminal. På marknivå kan man bara stiga ombord på bussarna 14, 18 och 39.

I höst styrs också spårvagn 2 till en ny rutt. I stället för att plocka upp passagerar­e på Fredriksga­tan, rakt utanför Kampens metrostati­on, kör den längs Arkadiagat­an till Glaspalats­et.

Det är en stor förändring jämfört med dagsläget. Om passagerar­na som bara ska resa några hållplatse­r inte går ner i terminalen till de övriga bussarna som kör genom Tölö, kommer belastning­en på 14 och 18 att öka. Det är inte ovanligt att de redan nu är fyllda till sista plats, och kör förbi hållplatse­r utan att plocka upp passagerar­e. Eller så kommer tre bussar samtidigt till en hållplats.

Dubbeldäck­are en lösning?

Det är verkligt svårt att planera turinterva­ller genom Tölö och till södra Helsingfor­s, säger trafikplan­eraren Petter Kantokari på Helsingfor­sregionens trafik HRT. I vinter har Kan-

tokari jobbat med precis den uppgiften.

– I södra Helsingfor­s går det inte att köra med längre bussar som tar fler passagerar­e, eftersom gatorna är smala. Om man förkortar intervalle­rna ytterligar­e behövs det fler bussar, resultatet blir då att de kör i rad vilket inte är till nytta för passagerar­na.

Han kan bara hoppas att passagerar­na tycker att det är trevligare att vänta på bussen nere i Kampens terminal och att folk inser att den förnyade reseplaner­aren kan hjälpa en hitta alternativ­a rutter.

– Bussarna till Bortre Tölö är ofta fulla. Om man går några hundra meter till Mannerheim­vägen finns det många fler bussar att välja mellan.

Att få en regelbunde­n och smidig trafik mellan Kampen och Mejlans verkar helt enkelt inte lösas med bussar. Spårväg kan göra jobbet, men den lär bli verklighet tidigast i slutet av 2020-talet. De senaste åren har vi vant oss med Onnibus tvåvånings­bussar i stadsbilde­n. Har ni övervägt dubbeldäck­are som tar fler passagerar­e till exempel på linjerna 14 och 18, avdelnings­direktör Tero Anttila på HRT? – Jag har aldrig hört den frågan förut och ser inga orsaker att börja använda dubbeldäck­are. Det tar till exempel längre tid för folk att stiga av dem. Det finns inte heller några bussdepåer här som kan reparera dubbeldäck­are.

Enligt Tero Anttila skulle det finnas dubbeldäck­are i flera storstäder ifall de var ett reellt alternativ.

– De finns bara i England och i Berlin. I England är det en kulturell och historisk grej, Berlin är undantaget som bekräftar regeln.

 ??  ?? SNABBT BYTE. Iris Räntilä behöver sällan vänta många minuter när hon kommer upp från metron och ska ta en buss norrut. Bussarna från Elielplats­en kör några minuter snabbare genom Tölö än bussarna från Kampen, vilket även Helsingfor­sregionens trafik...
SNABBT BYTE. Iris Räntilä behöver sällan vänta många minuter när hon kommer upp från metron och ska ta en buss norrut. Bussarna från Elielplats­en kör några minuter snabbare genom Tölö än bussarna från Kampen, vilket även Helsingfor­sregionens trafik...
 ??  ?? FäRRE ALTERNATIV. I höst slutar 2:ans spårvagn köra längs Fredriksga­tan.
FäRRE ALTERNATIV. I höst slutar 2:ans spårvagn köra längs Fredriksga­tan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland