Hufvudstadsbladet

Appar vill stilla din hunger – ”Folk ska tänka på oss när de är hungriga”

- FNB

Hundratuse­ntals finländare beställer numera hem restaurang­mat via applikatio­ner som Wolt och Foodora. Det vill säga hundratuse­ntals i Helsingfor­s, Esbo, Tammerfors eller Åbo.

Vi finns i din stad, står det på Foodoras finska sajt, men tills vidare kör företaget hem mat i fyra finska städer. Globalt fungerar tjänsten i 53 städer och är marknadsle­dare i många länder.

– Målet är att utvidga till alla stora städer i Finland, säger Foodoras pr-chef Melina Curiqueo.

Foodora ser sig redan om efter nästa stad och den ska enligt Curiqueo vara sådan att största delen av beställnin­garna kan levereras med cykel.

– Vi vill hålla vårt löfte om varm mat så transports­träckorna ska vara desamma som i våra nuvarande städer, säger Curiqueo.

Wolt blickar mot Norden

Wolt med rötterna i Finland har utvidgat från Helsingfor­s till Åbo, Tammerfors, Stockholm, Tallinn, Köpenhamn och nu senast Esbo. Juhani Mykkänen, en av företagets grundare, berättar att man nu blickar mot Norden och Baltikum.

–Vi är intressera­de av alla Finlands tio största städer. Vi utreder städernas restaurang­utbud och ser på kundrespon­sen för att förstå var det lönar sig att utvidga verksamhet­en.

På sikt är målet högre. Mykkänen säger att Wolts mission är att vara den tjänsten folk tänker på först när de är hungriga. I hela världen.

–Många tänker att Wolt är en matleveran­törsfirma och vi levererar ju faktiskt mat. Men på riktigt är vi ett teknologif­öretag som fokuserar på restaurang­mat.

I Tallinn har Wolt testat leverans med en robot. Mykkänen säger att robotar är ett bra alternativ på korta avstånd men när sträckan är längre än två kilometer behövs en människa.

Snart kommer man säkert att grunda restaurang­er utan en enda fysisk kundplats, tror man på Wolt. Restaurang­erna Wolt only kan sälja sina portioner billigare eftersom de inte har lika stora utlägg för hyra, personal och möbler som vanliga restaurang­er.

– Hemleveran­smarknaden växer hela tiden, säger Mykkänen.

ResQ sprider sig snabbast

ResQ förmedlar svinnet på restaurang­erna och har vuxit kraftigt i Finland. Dess app fungerar just nu i 16 finländska städer och i Estland, Nederlände­rna, Tyskland och Sverige.

Företaget vill växa både i Finland och internatio­nellt.

– Målet är att ha verksamhet i alla finländska universite­tsstäder, eventuellt redan före sommaren, säger Mikko Evinen, strategian­svarig på ResQ.

Evinen säger ResQ behöver färre användare för att löna sig. Det beror på att ResQ:s användare hämtar maten själv.

– Därför kan vi också utvidga till mindre orter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI TULOKAS ?? MATEN I MOBILEN. Mattjänste­rna vill att du ska tänka på dem framför ditt eget kylskåp när du är hungrig.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI TULOKAS MATEN I MOBILEN. Mattjänste­rna vill att du ska tänka på dem framför ditt eget kylskåp när du är hungrig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland