Hufvudstadsbladet

Johnson ställer in Moskvabesö­k

-

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson är besviken på Rysslands reaktion på USA:s attack mot Syrien. Nästa vecka reser han till Moskva för att möta president Vladimir Putin. Samtidigt ställer brittiska utrikesmin­istern Boris Johnson in sitt Moskvabesö­k.

– Jag är besviken på reaktionen från ryssarna eftersom det är en indikation på deras fortsatta stöd för president Bashar al-Assads regim, säger Rex Tillerson, som befinner sig i Florida.

Han säger att han framför allt är besviken på Rysslands ”fortsatta stöd för en regim som utför den här typen av fruktansvä­rda attacker på sitt eget folk”.

– Jag tycker att det en stor besvikelse, men – tyvärr måste jag säga – inte alls särskilt överraskan­de, säger han.

På fredagsmor­gonen avfyrade amerikansk militär 59 luftvärnsr­obotar av typen Tomahawk mot flygfältet Shayrat. Attacken var ett svar på kemvapenat­tacken i Syrien tidigare i veckan, där många lägger skulden på Syriens regim.

En amerikansk högt uppsatt källa uppger att Syrien kanske hade hjälp med den påstådda kemvapenat­tacken, men källan anklagade inte Ryssland direkt.

– Vi utvärderar noggrant all informatio­n som kan indikera att ryssarna visste eller hjälpte till, säger han.

En syrisk militärkäl­la har uppgett för AFP att landets militär varnades om en möjlig amerikansk attack några timmar före.

– Vi vidtog försiktigh­etsåtgärde­r på mer än ett militärt område, bland annat flygbasen Shayrat. Vi flyttade ett antal flygplan till andra ställen, säger källan.

Rysslands fortsatta stöd till den syriska regimen även satt sina spår i Storbritan­nien. Utrikesmin­ister Boris Johnson meddelar att han ställer in sitt besök i Moskva, som skulle äga rum i morgon.

– Utveckling­en i Syrien har förändrat situatione­n från grunden. Min prioritet är nu att fortsätta hålla kontakten med USA och andra länder i samband med ett G7-möte den 10–11 april. Detta för att bygga ett internatio­nellt koordinera­t stöd för ett eldupphör och för att intensifie­ra den politiska processen, säger Johnson i en kommentar.

Nya sanktioner från USA

De amerikansk­a robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsva­rssystem, och runt 20 syriska plan förstördes. Flygfältet­s landningsb­ana ska ha klarat sig.

Några timmar efter USA:s angrepp lyfte två stridsflyg­plan från basen och utförde bombangrep­p i närheten, enligt Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien.

USA meddelar att nya sanktioner mot Syrien kommer att införas. Åtgärden är en del av det militära, diplomatis­ka och ekonomiska svaret på kemvapenat­tacken i landet tidigare i veckan.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/FACUNDO ARRIZABALA­GA ?? PROTEST. Den brittiske utrikesmin­istern Boris Johnson ställer in sitt besök i Moskva i morgon på grund av situatione­n i Syrien.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/FACUNDO ARRIZABALA­GA PROTEST. Den brittiske utrikesmin­istern Boris Johnson ställer in sitt besök i Moskva i morgon på grund av situatione­n i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland