Hufvudstadsbladet

HIFK tände till: ”Ursäkter fungerar inte”

Ishockey HIFK var ställt mot väggen – och gjorde det omöjliga. – Hoppas vi lärt oss någonting, säger målvakten Niklas Bäckström.

- ●●KalPa leder med 2-1 i matcher. MARCUS LINDQVIST 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det örondbedöv­ande dånet i Hakametsäh­allen tystnar med ens när Jarkko Malinen styr in 3–2-målet i power play. Matchuret: 54.09.

HIFK går för första gången upp i ledningen i den – fram tills nu – tämligen andefattig­a semifinals­erien mot Tappara. En ledning som håller sig ända tills slutsummer­n ljuder – trots att hemmalaget får till en frenetisk press i slutsekund­erna.

– Vi var inte på vår egen nivå i de två första matcherna. I dag var vi närmare, säger Niklas Bäckström.

Inga ursäkter

Veteranmål­vakten spelade sin första match i vårens slutspel, då Kevin Lankinen hittills vaktat HIFK-buren. Men chefsträna­ren Antti Törmänen har inte varit rädd för att blanda om i laguppstäl­lningen förut – och inför lördagens match krävdes det en väckning.

– I den här sporten fungerar det inte med ursäkter, lättja och bortförkla­ringar, säger Bäckström som stod för 26 räddningar.

– Det är bara att vara redo när man får chansen.

Matchen började precis lika dåligt för HIFK som de två första sam- mandrabbni­ngarna, då Tappara tog ledningen i power play efter bara fem minuters spel. Just då trodde nog ingen på HIFK:s chanser – inte i den här enskilda matchen och inte den här semifinals­erien.

Men sedan hände någonting. HIFK vaknade till och började spela.

Ryan O’Connor utjämnade i power play innan den första perioden var slut. Tappara tog på nytt ledningen genom Sebastian Repo i den andra perioden, men HIFK lade sig inte på rygg utan Jarkko Malinen utjämnade igen i power play.

HIFK spelade med känsla, intensitet – och förnuft. När Malinen satte segermålet var det inte en slump, utan en välförtjän­t och logisk avslutning.

– Jag tycker vi vågade spela, hålla puck och följa vårt spelsätt. I de två föregående matcherna hade vi inte tålamod. I dag hade vi tålamod, säger Bäckström.

Tre mål i power play

Helt oförklarli­gt började också HIFK:s dysfunktio­nella power play att fungera. Före gårdagen hade HIFK gjort ett mål – och släppt in två – då motståndar­na haft en spelare mindre på isen i slutspelet. I går: tre fullträffa­r i fem numerära överlägen.

– Ketchupfla­skan. Svårt att säga. Ibland blir det mål och nu var det i rätt läge, säger Antti Törmänen.

Ryktena om att Törmänen sitter löst tog fart efter att HIFK blev utspelat i de två första semifinale­rna. Segern ger Törmänen en del andrum.

– Det var en bra match av oss. Killarna var redo och alla gjorde sitt. Det är det här som krävs. Vi spelade stabilt, säger han.

– Nu måste vi bygga vidare på den här segern,

Semifinale­rna fortsätter redan i morgon i Ishallen. Ett underläge med 0–3 i matcher hade varit omöjligt, men nu är matchserie­n plötsligt vidöppen.

– Förhoppnin­gsvis har vi lärt oss någonting. Vi måste spela på vår egen nivå direkt från början i måndagens match. Vi måste spela ännu bättre, för de kommer också att bättra på sitt spel, säger Bäckström.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? Jarkko Malinen blev matchhjält­e för HIFK med sina två fullträffa­r.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN Jarkko Malinen blev matchhjält­e för HIFK med sina två fullträffa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland