Hufvudstadsbladet

Hamilton i pole position – Bottas trea

Formel 1 Lewis Hamilton snuvade Sebastian Vettel på pole position i Shanghai – Valtteri Bottas missade andra platsen med bara en tusendels sekund.

- FREDRIK AF PETERSENS

SHANGHAI Mercedesde­lägaren Niki Lauda åkte enligt Mercedes teamchef Toto Wolff på ett svidande nederlag i tidskvalet i Shanghai. De två hade slagit vad om 10 euro om vem som skulle starta från pole position.

Den trefaldige världsmäst­aren trodde inte på sina egna och satsade på Ferraris Sebastian Vettel. Wolff var lojal och satsade på Lewis Hamilton.

– Så som jag känner Niki gjorde det ont, säger Wolff med ett stort leende.

– Han gillar inte att förlora och framförall­t inte när det handlar om pengar.

Lauda hade studerat Vettel noga. Men han räknade inte med hur snabb Hamilton var.

– Vettel såg verkligen snabb ut i bilen och gjorde allt rätt. Men Lewis körde ett av sina specialvar­v, säger Lauda.

Och då är det knappast någon som kan stoppa engelsmann­en. Hamilton själv tror att Scuderia kanske har en bättre bil i loppet än in kvalet.

– Kanske ett snäpp snabbare och lite beror också på hur deras däck slits när det är varmt, säger han.

Enligt väderexper­ter kommer det bli ett par grader kallare i dag än under kvalet. Något som kanske gynnar Ferrari mer än Mercedes.

I Australien slets Hamiltons däck snabbare än Vettels. Han tvingades komma in och byta redan after 17 varv och kom ut bakom Max Verstappen och kom aldrig om.

Hamiltons stallkamra­t Bottads var trea och Vettels stallkamra­t Räikkönen fyra. Bottas missade andraplats­en med en tusendelss­ekund.

– Skillnaden till Sebastian var inte stor. Tråkigt, men skillnaden till Vettel är mindre nu än i det senaste tidskvalet. Vi får se vad tävlingen för med sig och i hurdant väder loppet körs, säger Bottas.

Kimi Räikkönen var fyra. Han var inte helt nöjd med inställnin­garna. Fredagens träningar spolierade­s av häftigt regn.

– Det finns ännu detaljer att förbättra, som framkommer särskilt i högre farter. Bilen är ändå redan bättre än i Melbourne, säger han.

 ?? LEHTIKUVA/WANG ZHAO
FOTO: ?? Valtteri Bottas startar från tredje plats i dagens GP.
LEHTIKUVA/WANG ZHAO FOTO: Valtteri Bottas startar från tredje plats i dagens GP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland